Πορτοκάλι…Πότε είναι η εποχή τους; Πως επιλέγουμε τα καλύτερα; Μυστικά συντήρησης:

στις

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά εσπεριδοειδή. Ο λόγος, φυσικά, για το πορτοκάλι, η καταγωγή του οποίου λέγεται πως έχει κινέζικες ή ινδικές ρίζες. Ωστόσο, το αγαπημένο φρούτο, έφτασε στις ακτές τις Μεσογείου μέσω της Πορτογαλίας από την οποία λέγεται ότι πήρε και το όνομά του. Στην χώρα μας, μπορεί κανείς να συναντήσει πάνω από 150 διαφορετικές ποικιλίες πορτοκαλιών, με τα πορτοκάλια Βαλέντσια και Μέρλιν να κρατούν τα ινία ως προς την προτίμηση του κόσμου, χάρη στους εύγευστους χυμώδεις καρπούς τους, την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά τους (μπορούν να καλλιεργηθούν σε πολλούς τύπους εδαφών και δίνουν καλής ποιότητας καρπούς). Μαζί με αυτά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα Σαγκουίνια με τη χαρακτηριστική κόκκινη σάρκα τους.

Πότε τα φυτεύουμε;

Η πορτοκαλιά έχει ανάγκη από σχετικά υψηλές θερμοκρασίες προκειμένου να ανθοφορήσει και στη συνέχεια να καρποφορήσει. Η ιδανική εποχή για να φυτεύσουμε μία πορτοκαλιά είναι η άνοιξη – την εποχή, δηλαδή, που το έδαφος αρχίζει να «ανεβάζει» σταδιακά θερμοκρασία (μετά από τα κρύα του χειμώνα). Η ανθοφορία της διαρκεί περίπου 7 εβδομάδες, ενώ η διάρκεια ζωής του δέντρου μπορεί να φτάσει (ακόμα και να ξεπεράσει) τα 80 χρόνια.

Πότε είναι η εποχή τους;

Κάθε ποικιλία έχει τους δικούς της χρόνους καρποφορίας. Τα πορτοκάλια Μέρλιν π.χ. ωριμάζουν τον Οκτώβριο, ενώ τα Βαλέντσια δίνουν δύο εσοδείες τον χρόνο και ωριμάζουν από τον Μάρτιο έως το καλοκαίρι. Γενικά, οι ποικιλίες χωρίζονται σε πρώιμες (με ωρίμανση μέχρι τον Οκτώβριο) και όψιμες (με ωρίμανση από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο). Η αλήθεια είναι πως οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αναζητήσουμε τα πορτοκάλια θα τα βρούμε. Αν, όμως, θέλουμε να γευτούμε τα πιο νόστιμα και γλυκά πορτοκάλια του χρόνου, τότε, θα πρέπει να τα αναζητήσουμε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο.

Δεν έχουμε;

Αν χρειαζόμαστε χυμό πορτοκάλι π.χ. για την παρασκευή ενός γλυκού ή φαγητού αλλά δεν έχουμε φρέσκα πορτοκάλια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συσκευασμένο χυμό πορτοκαλιού. Όσον αφορά το ξύσμα πορτοκαλιού, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ξύσμα λεμονιού ή λάιμ (στην ίδια ποσότητα).

Πως επιλέγουμε τα καλύτερα;

Ξεκινάμε επιλέγοντας τα κατάλληλα βάσει των χαρακτηριστικών τους: Για παράδειγμα, τα πορτοκάλια Βαλέντσια μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική μιας και είναι χυμώδη, έχουν απίθανη γεύση και υπέροχο χρώμα. Τα Σαγκουίνια θα ταίριαζαν πολύ σε μια σαλάτα. Έχουν λιγότερη οξύτητα και μπορεί γι’ αυτό τον λόγο να μοιάζουν πιο γλυκά από τα Βαλέντσια. Τώρα, όσον αφορά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους: Η ύπαρξη του κοτσανιού είναι ένα πρώτο στοιχείο το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε. Εκεί κρύβεται όλη η φυσικότητα του πορτοκαλιού. Αποφεύγουμε εκείνα που έχουν διάφορα εξογκώματα στην επιφάνειά τους ή είναι ιδιαίτερα μαλακά σε ορισμένα σημεία τους. Προτιμούμε τα πιο βαριά και –ειδικά αν τα θέλουμε για χυμό– τα λεπτόφλουδα. Τέλος, το φωτεινό χρώμα τους, η απουσία χτυπημάτων και σκουρόχρωμων κηλίδων, αλλά και το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα είναι ακόμα τρία στοιχεία τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν στη σωστή επιλογή.

Πως τα χρησιμοποιούμε;

Τόσο ο χυμός, όσο και η σάρκα ή η φλούδα του πορτοκαλιού μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα μας. Το μόνο σημείο του πορτοκαλιού που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι αυτή η σπογγώδης λευκή επιφάνια που βρίσκεται μεταξύ φλούδας και σάρκας. Τέλος, το ξύσμα του φροντίζουμε να το πάρουμε προτού κόψουμε το φρούτο (για μεγαλύτερη ευκολία). Βάσει όλων των παραπάνω, το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο το οποίο μπορεί να φαγωθεί ωμό, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για να χαρίσει γεύση και άρωμα τόσο στις γλυκές, όσο και στις αλμυρές δημιουργίες μας.

Μυστικά συντήρησης:

Όπως σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι και στην περίπτωση των πορτοκαλιών η διάρκεια ζωής είναι συνώνυμη της… ζέστης. Όσο περισσότερη ζέστη έχει, τόσο μικρότερη διάρκεια ζωής έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά μας. Έτσι, λοιπόν, τα πορτοκάλια μας μπορεί να είναι πιο ζουμερά όταν βρίσκονται εκτός ψυγείου, αυτό όμως μπορεί να σημαίνει πως θα κρατήσουν περίπου 3-4 μέρες αν έχει ζέστη. Αντιθέτως, μέσα στο ψυγείο μπορούμε να τα διατηρήσουμε για περίπου 2 με 3 εβδομάδες (τα αποθηκεύουμε χωρίς να τα πλύνουμε).

Διατροφική Ανάλυση:

  100 g  % RI
Ενέργεια (kcal) 43 2
Λιπαρά (g) 0.2 0
εκ των οποίων κορεσμένα (g) 0.1 0
Υδατάνθρακες (g) 8 3
εκ των οποίων σάκχαρα (g) 8 9
Φυτικές / Εδώδιμες Ίνες (g) 1.2 5
Πρωτεΐνες (g)​ 0.8 2
Αλάτι (g) 0 0

*Με βάση την προσλαμβανόμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

 

https://akispetretzikis.com
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s