Ακρίβεια στα τρόφιμα: «Μαύρες» προβλέψεις – Σε «περιδίνηση» τα οικονομικά των νοικοκυριών

στις

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών των τροφίμων το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα συνεχιστούν τους προσεχείς μήνες, λόγω σημαντικής αύξησης στις τιμές παραγωγού φυτικών-ζωικών ελαίων και ζωοτροφών κατά 39,7% και 32,2%, αντίστοιχα.

Όπως, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης ΕΚΤ, η άμεση εξάρτηση της ευρωζώνης από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρες είναι περιορισμένη, με εξαίρεση συγκεκριμένα εμπορεύματα, αλλά οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται έντονα από τις εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.

Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, η αντικατάσταση των βασικών αγαθών που η προσφορά τους πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία με εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο είναι μεν εφικτή, αλλά έχει τίμημα τις πολύ υψηλότερες τιμές που θα πρέπει να καταβάλουν οι χώρες της ευρωζώνης. Συνολικά η ΕΚΤ προβλέπει ότι το σπιράλ ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και το 2023.

Ουσιαστικά, η ΕΚΤ στην έκθεσή της αναφέρει ότι η εκτίναξη των τιμών χονδρικής στον κλάδο των τροφίμων κατά πάνω από 40% θα κρατήσει ζωντανές τις πιέσεις στο επίπεδο των καταναλωτικών τιμών, για αρκετούς μήνες ακόμη. Η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός των τροφίμων θα παραμείνει ψηλά τουλάχιστον μέχρι την επόμενη χρονιά, παρά την ύπαρξη κάποιων ευνοϊκών αντισταθμιστικών παραγόντων, όπως η αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Ο ΟΗΕ

Advertisements

Στο μεταξύ, και Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές στα προϊόντα διατροφής καταγράφει μια εικόνα υψηλών τιμών και στην αρχή του καλοκαιριού. Έτσι, στα υψηλά για τρίτο συνεχή μήνα παρέμεινε ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, αν και και υποχώρησε οριακά, εντείνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO μειώθηκε κατά 0,6% στις 157,4 τον Μάιο του 2022, τον δεύτερο μήνα της πτώσης, αλλά παρέμεινε κοντά στο υψηλό ρεκόρ των 159,7 μονάδων που σημειώθηκε τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα το Μάιο βρέθηκε στις 157,4 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι των 158,3 του Απριλίου.

Παρά τη μηνιαία πτώση, ωστόσο, ο δείκτης έδειξε αύξηση κατά 22,8% σε σχέση με πέρυσι, δεχόμενος πιέσεις κυρίως από τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί, ότι στις επιμέρους εκτιμήσεις του για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αναμένει πτώση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών τη σεζόν 2022/23 για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κατά 16 εκατ. τόνους από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 στα 2,784 δισ. τόνους.

Συνέχεια ανατιμήσεων

Στο μεταξύ με την ενέργεια, τα μεταφορικά κόστη και τις πρώτες ύλες να είναι στα ύψη, οι νέες ανατιμήσεις είναι ante portas το επόμενο διάστημα κι αναμένεται να φανούν στο “ράφι” ανάλογα με την εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας. Κι αυτό, παρά, τις προσπάθειες απορρόφησης μέρους των αυξημένων κοστολογίων παραγωγής από πολλές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικές, μάλιστα, είναι οι καταγραφές παραγόντων της αγοράς. Έτσι, ο Σίμος Λουλούμαρης, Country Manager, της Danone Ελλάδος, σε εκδήλωση πριν λίγες μέρες στη Γαλλική Πρεσβεία για τη νέα δομή της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και το επενδυτικό πρόγραμμα τόνισε ότι η πίεση στα κόστη είναι πολύ μεγάλη. Όπως είπε, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους δείκτες η τιμή γάλακτος έχει αυξηθεί πάνω από 15% – 20% σε σχέση με πέρυσι. Σημείωσε ωστόσο ότι η Danone έχει τη δυνατότητα να απορροφά το 60 με 70% αυτών των πιέσεων καθώς διαθέτει δική της παραγωγική διαδικασία. “Όποιος κάνει πρόβλεψη δεν ξέρει” ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά σε σχέση με την πορεία των τιμών, σημειώνοντας ότι η πίεση στα κόστη είναι μεγάλη, “Μεγάλο στοίχημα είναι το κάθε εργοστάσιο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία” είπε καταγράφοντας ότι πλέον οι επιχειρήσεις για να συγκρατήσουν τα κόστη θα πρέπει να βρουν “έξυπνους” τρόπους για οικονομίες κλίμακας στη βάση, κύρια, συνεργειών.

Ο πληθωρισμός

Advertisements

Υπενθυμίζεται ότι σε ετήσια βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή κινήθηκε το Μάιο στο +11,2% και διαμορφώθηκε, μεταξύ άλλων, από τις αυξήσεις των δεικτών κατά 12,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Σε μηνιαία βάση, από τον Απρίλιο στο Μάιο, αύξηση 1,6% καταγράφηκε στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, γιαούρτι, νωπά λαχανικά.

Μια ματιά, επίσης στο στατιστικό δελτίο του ΟΚΑΑ (Στατιστικά Δελτία Τιμών) για τα λαχανικά και τα κρέατα δείχνει ότι σε σχέση με πέρυσι οι επικρατούσες τιμές είναι ανεβασμένες, με βάση τις τιμοληψίες της 21ης και 22ης Ιουνίου κατά 10 λεπτά και πλέον σε πολλές κατηγορίες προϊόντων (αγγουράκια, κρεμμύδια, ραδίκια, βλήτα κτλ) αλλά και στο κρέας.

Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (29/11/2022)

Κριός Σύμφωνα με τα ζώδια (29/11/2022), η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται και σήμερα στον Υδροχόο και τον 9ο σας οίκο και ίσως να έχετε επικοινωνία με ένα φίλο σας που έχετε αρκετό καιρό να δείτε ή θα έχετε πρόταση από μια εργασία που είχατε δουλέψει και στο παρελθόν. Ταύρος Η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στον Υδροχόο και τον…

Ρονάλντο: Παραιτήθηκε από την αμοιβή της Βαγιαδολίδ, μετά την οικονομική ζημιά του συλλόγου

Ο πρώην επιθετικός της Βραζιλίας, Ρονάλντο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ρεάλ Βαγιαδολίδ, παραιτήθηκε από την αμοιβή του αφού ο σύλλογος έκλεισε την οικονομική χρονιά με ζημιές άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Με ανακοίνωσή της, η ισπανική ομάδα, μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της, ανέφερε αρνητικό ισοζύγιο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και του υποβιβασμού…

Πανελλαδικές 2023: Από σήμερα η υποβολή δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s