Σύρος: Μεγάλη εκδήλωση για τη μεταφορά των οστών του Υποστράτηγου Γεωργίου Δουράτσου

στις

Μεγάλη εκδήλωση προγραμματίζεται στην Σύρο στις αρχές του Απριλίου και αφορά τη μεταφορά των οστών του Υποστράτηγου ε.α. Γεωργίου Δουράτσου (Διοικητή Οχυρού Ρούπελ/Απρίλιος 1941) από το Καθολικό Κοιμητήριο Αγίου Λουκά (Ηράκλειο Αττικής) στη γενέτειρά του, Σύρο.

Όλες οι δράσεις και εκδηλώσεις υποστηρίζονται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, την Καθολική Επισκοπή Σύρου, το Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου, με τη συνδρομή του υπουργείου Άμυνας και του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 – Σάββατο 9 Απριλίου 2022
Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων. Πινακοθήκη Κυκλάδων.
 Είδη εκστρατείας και οπλισμός εποχής 1940.
 Ιστορικά κειμήλια, ανέκδοτα φωτογραφικά ντοκουμέντα της Μάχης των Οχυρών

 Συμμετοχή Ομάδας Αναβιωτών με στολές εκστρατείας (ελληνικές-γερμανικές).
 Αναπαράσταση εσωτερικού χώρου Οχυρού σε μεγάλη κλίμακα.

Σάββατο 9 Απριλίου 2022
Επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη των Οχυρών.
Πνευματικό Κέντρο (Αίθουσα «Ι. Ρίτσου»).
 Ιστορική αναδρομή σε συνδυασμό με οπτικοακουστικό υλικό.
 Ομιλίες-παρουσιάσεις ιστορικών στοιχείων.
 Επίσημοι προσκεκλημένοι-ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

Σάββατο 9 Απριλίου 2022
Μετά την ολοκλήρωση της επετειακής εκδήλωσης, μετάβαση όλων των επίσημων προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, για την επίσημη παρουσίαση και το κλείσιμο της Έκθεσης Ιστορικών Κειμηλίων.

Κυριακή 10 Απριλίου 2022
Άφιξη οστών Υπτγου ε.α. Γ. Δουράτσου
 Απόδοση τιμών από Ομάδα Αναβιωτών (Λιμάνι Ερμούπολης).
 Πομπή συνοδείας οστών μέχρι τον Ανδριάντα Γ. Δουράτσου.
 Απόδοση τιμών από Ομάδα Αναβιωτών-Επιμνημόσυνη Δέηση.
 Μεταφορά οστών στο Καθολικό Κοιμητήριο Ερμούπολης.
 Απόδοση στρατιωτικών τιμών από ένοπλο άγημα Εθνοφυλάκων ΤΕΘ Ερμούπολης.
 Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Επίσκοπο Καθολικών Σύρου, π. Πέτρο Στεφάνου.
 Εναπόθεση οστών σε κενοτάφιο.
 Κατάθεση στεφάνων (Κυβέρνηση, Τοπ. Αρχές, Στρατ. Αρχές-Σ.Α.-Φορείς).
 Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
 Πέρας Τελετής.

Κυριακή 10 Απριλίου 2022
Δεξίωση κ. Δημάρχου προς τους επίσημους προσκεκλημένους.
(Χώρος δεξίωσης απομένει να καθοριστεί βάσει προσφορών)
Χαιρετισμός κ. Δημάρχου
Χαιρετισμοί επισήμων προσκεκλημένων
Ανταλλαγή δώρων εθιμοτυπίας/πρωτοκόλλου
Παράθεση δεξίωσης

Το βιογραφικό του Υποστρατήγου Γεωργίου Δουράτσου: « Ο Υπτγος ε.α. Γεώργιος Δουράτσος, γεννηθείς στην Άνω Σύρο την 1η Αυγούστου 1894, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Επιλέγοντας τη στρατιωτική σταδιοδρομία, υπηρέτησε με γενναιότητα και αυταπάρνηση την πατρίδα μας.

Κατά την εκδήλωση της γερμανικής επίθεσης στην Ελλάδα (Απρίλιος 1941), ο Γεώργιος Δουράτσος, από τη θέση του Διοικητή του Οχυρού Ρούπελ, έμεινε στην ιστορία ως σύγχρονος Λεωνίδας, δίνοντας την ηρωική απάντηση «Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται» στους Γερμανούς αγγελιαφόρους που ζήτησαν την παράδοση του οχυρού στην αμυντική γραμμή Μεταξά.

Ο Γεώργιος Δουράτσος τιμήθηκε εκτεταμένα για τις υπηρεσίες του. Έλαβε το μετάλλιο της Νίκης Ευρωπαϊκού Πολέμου 1914-1918, το Αριστείο Ανδρείας Επιχειρήσεων Μικράς Ασίας, το Αριστείο Ανδρείας Επιχειρήσεων Οχυρών 1941, το Αριστείο Ανδρείας Επιχειρήσεων Οχυρού Ρούπελ, το μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας, το μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων Οχυρού Ρούπελ, το μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων Επιχειρήσεων 1941, τον Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξεως, το παράσημο Φοίνικας Γεωργίου Β’ και τον Σταυρό Γεωργίου Α’.

Αποστρατεύθηκε στις 10 Μαΐου 1950 με τον βαθμό του υποστράτηγου. Μέχρι και τον θάνατό του στις 12 Νοεμβρίου 1981, έζησε κοντά στην οικογένεια του αδελφού του, Αντώνη, μιας και ο ίδιος δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ενταφιάστηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές στο κοιμητήριο του καθολικού ναού Αγίου Λουκά στο Ηράκλειο της Αττικής. Με απόφαση του τ. Δήμου Ερμούπολης, στήθηκε η προτομή του σε περίοπτη θέση της πόλης μας, στην πλατεία Άννης Κουτσοδόντη.

Ανάλογη προτομή τοποθετήθηκε στην είσοδο του Μουσείου του Οχυρού Ρούπελ. Η μεταφορά των οστών του ήρωα Υπτγου ε.α. Γεώργιου Δουράτσου στο νησί,
αποτελούσε διακαή επιθυμία τόσο των οικείων του όσο και σύσσωμου του Συριανού λαού, ως κληρονόμου αυτής της σπουδαίας ιστορικής παρακαταθήκης, προκειμένου ο ήρωάς μας να επιστρέψει στα εδάφη που τον γέννησαν και τον γαλούχησαν με ιερές αξίες.»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναψε το πράσινο φως για να εγκριθεί ένας ενιαίος φορτιστής για όλες τις συσκευές 

Οι λεπτομέρειες της απόφασης Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει να εισάγεται ένας ενιαίος φορτιστής για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές μεσαίου μεγέθους. Αυτός ο νόμος πρόκειται να εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη του 2024. Οι Ευρωβουλευτές πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση για πάνω από μια δεκαετία,…

Τρεις εύκολες συνταγές για να συνοδεύσεις τον καφέ σου

Για να συνοδεύσεις λοιπόν τον πρωινό ή απογευματινό σου καφέ συγκεντρώσαμε παρακάτω τρεις συνταγές (και μία για όσους ακολουθούν vegan διατροφή) που θα σε ενθουσιάσουν. Συνταγή για vegan banana muffins Υλικά 3 ώριμες μπανάνες 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική…

Διάβασε εδώ την σημερινή σου πρόβλεψη για 6-10-2022

Κριός Σύμφωνα με τα ζώδια (06/10/2022), η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στον 12ο σας οίκο και ίσως να έχετε ανάγκη να ηρεμήσετε και θα καταφέρετε να επιλύσετε κάποια θέματα με την οικογένειά σας ενώ ίσως να χειριστείτε καλύτερα θέματα οικονομικά. Ταύρος Η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στους Ιχθύς και τον 11ο σας οίκο και θα έχετε επαφές με φίλους…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s