Επικαιρότητα

Κορονοϊός: Τι ισχύει για διαδημοτικές μετακινήσεις και ψώνια με SMS στο 13032; Όσα αλλάζουν από το Σάββατο

Νέα μέτρα από το Σάββατο θα είναι σε εφαρμογή με την καθημερινότητα των πολιτών και πάλι να αλλάζει. Τι ισχύει για διαδημοτικές μετακινήσεις, λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ;

Η χαλάρωση των μέτρων ξεκινά με το άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, αλλά και με αλλαγές στις διαδημοτικές μετακινήσεις. Όλα τα νέα μέτρα από το Σάββατο 3 Απριλίου 2021.

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για άσκηση από δήμο σε δήμο εντός της ίδιας Περιφέρειας κι όχι εκτός Νομού. Oι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται με τη χρήση του κωδικού 6 στο 13033 και με όχημα, ανά τρία άτομα ή οικογένεια.

Για ποιους άλλους λόγους επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις;

 • Για επίσκεψη σε γιατρό ή φαρμακείο στέλνοντας τον κωδικό 1 με SMS στο 13033.
 • Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο στέλνοντας τον κωδικό 4 με SMS στο 13033.
 • Για άσκηση με ποδήλατο ή με τα πόδια από Δευτέρα έως Παρασκευή έως τις 21:00 στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.
 • Για επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής οπουδήποτε εντός νομού για περιποίηση άκρων, στέλνοντας τον κωδικό 6 με SMS στο 13033.
 • Για επίσκεψη σε κατάστημα λιανικής στέλνοντας με SMS με το ονοματεπώνυμο στο 13032.

Πώς θα ψωνίζουμε από Δευτέρα;

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου τα καταστήματα λιανικής σηκώνουν ρολά για να υποδέχονται και πάλι πελάτες. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν τα καταστήματα είναι με τη μέθοδο του click inside (δηλαδή εντός καταστήματος με ραντεβού) και του click away.

Οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν σε κατάστημα εντός Νομού. Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του ενώ η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Επιπλέον, οι πολίτες πέρα από το να έχουν στείλει μήνυμα στο 13032 θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο και να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Σημειώνεται πως θα ισχύει ο περιορισμός του ενός πελάτη ανά 25 τ.μ. και με μέγιστο αριθμό τους 20 πελάτες, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά, θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ποια καταστήματα ανοίγουν από Δευτέρα

 • τα συνοικιακά καταστήματα
 • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
 • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
 • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Ποια παραμένουν κλειστά

 • shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
 • outlets
 • εμπορικά κέντρα
 • εκπτωτικά χωριά

Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ

Όσον αφορά τις αγορές στα σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων, ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων παραμένει, καθώς και η αποστολή SMS με τον κωδικό 2 στο 13033.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: