Το Εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

στις

Το Εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη – Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος – Εκδόσεις Πόλις   «Ο ιδανικός αναγνώστης είναι ο συγγραφέας μια στιγμή ακριβώς πριν σμίξουν οι λέξεις του επάνω στη σελίδα. Ο ιδανικός αναγνώστης υφίσταται τη στιγμή που προηγείται της στιγμής της δημιουργίας

. Οι ιδανικοί αναγνώστες δεν αναπλάθουν μια ιστορία: την αναδημιουργούν. Οι ιδανικοί αναγνώστες δεν παρακολουθούν μια ιστορία : συμμετέχουν σε αυτή […]»  

Ποιος είναι όμως ο ιδανικός αναγνώστης; Υφίσταται άραγε το ιδανικό βιβλιοπωλείο;

Υπάρχει ιδανικό μέρος για διάβασμα και βιβλίο που να ενδείκνυται για κάθε τοποθεσία;

Πόσους τόμους περιέχει μια ιδανική βιβλιοθήκη και ποιος είναι ο τέλειος τρόπος να τους ταξινομήσεις μέσα σε αυτήν;

Πώς αναγνωρίζεται ένας αληθινός βιβλιόφιλος και τι είδους άνθρωποι είναι όσοι δανείζουν βιβλία;

Σε τι διαφέρει, τελικά, ένας βιβλιόφιλος από έναν βιβλιοφάγο και αυτός ο τελευταίος από έναν βιβλιομανή;  

Με τέτοιου είδους ερωτήματα, και τόσα παρόμοια, καταπιάνεται ο αναγνώστης που είναι αυτός που «πρωταγωνιστεί» στα τριανταπέντε δοκίμια του βιβλίου, στην προσπάθειά του να διερευνήσει τη φύση της ανάγνωσης, τις ηδονές που η τέχνη αυτή προσφέρει και τα πάθη που προκαλεί. Μια παιγνιώδης διερεύνηση, ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι για τους λάτρεις του είδους.

  «Διαβασμένα ή αδιάβαστα, μισοδιαβασμένα ορισμένες φορές, ταλαιπωρημένα ή ανέγγιχτα, ξεχασμένα ή αλησμόνητα, ξεθωριασμένα ή αστραφτερά, με σπασμένη τη ράχη και τσακισμένες τις σελίδες τους, στο υπόγειο ή στο κομοδίνο μου, άλλα σημειωμένα με μολύβι ή στυλό και άλλα ατσάκιστα δίπλα στα όμοιά τους της ίδιας σειράς, με σκληρό ή μαλακό εξώφυλλο, ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα, δοκίμια και παραμύθια, τα βιβλία που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας είναι οι μάρτυρες της ζωής μας και μιλάνε: αφηγούνται την ιστορία του σώματός μας, όπως κάνει και η ποίηση – μόνο που κανείς εκτός από τον αναγνώστη τους δεν μπορεί να τη διαβάσει».  

Ένα βιβλίο για το πάθος της ανάγνωσης! Ένα βιβλίο που δοκίμιο στο δοκίμιο ξετυλίγει την ηδονή να είναι κανείς αναγνώστης, τις ιδιαιτερότητες και τα «κουσούρια» όλων ημών που αδυνατούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς ένα βιβλίο για συντροφιά.

Το διαβάζεις και σε κάθε σειρά πιάνεις τον εαυτό σου να συγκατανεύει με χαμόγελο, αναγνωρίζοντας αυτά που κι εσύ κάνεις και θα συνεχίσεις να κάνεις σε αυτό το συναρπαστικό, ατελεύτητο ταξίδι που σου χαρίζουν τα βιβλία, αυτά που με τις περιπέτειές τους και τις σκέψεις τους σε έχουν εντέλει διαμορφώσει κατά πολύ σαν άνθρωπο.   «…διαβάζουμε για την απόλαυση της ανάγνωσης, διαβάζουμε για τις αναλογίες που ανακαλύπτουμε μέσα μας, για τη μαγεία της φράσης στο βάθος του στοχασμού.

Διαβάζουμε γυρεύοντας έναν τόπο να ζήσουμε. Διαβάζουμε γιατί κάθε επόμενη φράση, κάθε επόμενη παράγραφος είναι ένα άλμα στο κενό ή ένα βύθισμα στην ουτοπία που διακαώς νοσταλγούμε…» «Το Εικοσιτετράωρο ενός αναγνώστη»  Σε ποιους προτείνω το βιβλίο

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους εκείνους που αγαπάνε το βιβλίο και αφιερώνουν ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου τους στην ανάγνωση. Σε όλους όσοι ψάχνονται γιατί αυτή η τέχνη είναι τόσο σημαντική για την ύπαρξή τους. Στο τέλος του θα βρούνε κι ένα ενδιαφέρον ερωτηματολόγιο που θα τους δώσει την απάντηση αν είναι βιβλιόφιλοι, βιβλιοφάγοι ή ίσως ίσως και βιβλιομανής. Το 24ωρο ενός αναγνώστη

Ηδονές και πάθη της ανάγνωσης Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

Πόλις, 2017

264 σελ.

ISBN 978-960-435-590-7  
Πηγή: cityportal.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s