Mafi Dove: Σε αυτό το χωριό δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να γεννήσουν τα παιδιά τους

στις

Oταν οι πρόγονοι μας έφτασαν σε αυτόν τον τόπο ακούσανε μία φωνή από τον ουρανό που τους είπε ότι αν ήθελαν να ζήσουν εδώ έπρεπε να υπακούσουν στους κανόνες»: λέει στην κάμερα του BBC Africa ένας άντρας από το μικρο, φτωχό χωριό της Γκάνα, το Mafi Dove, ένα μέρος που έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη εξαιτίας των σκληρών, συχνά απάνθρωπων, προκαταλήψεων που εξακολουθεί να ακολουθεί πιστά.

Η περίπτωση του Mafi Dove έχει προβληματίσει έντονα τη διεθνή κοινότητα και την διεθνή αμνηστία, ωστόσο, οι κατόικοι μοιάζουν εξαιρετικά απρόθυμοι να συνεργαστούν και εξακολουθούν να ζουν τις ζωές τους υπό τον φόβο κάποιου ιερού θεού, ο οποίος τους έχει πει ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να γεννηθεί και να θαφτεί στον τόπο όπου κατοικούν. Επίσης απαγορεύεται ρητά και να καβαλήσεις κάποιο ζώο. «Αυτά τα χώματα είναι ιερά και πρέπει να υπακούμε στις εντολές του θεού,» συμπληρώνει ο ίδιος άντρας.

Οι αδιάλακτες προκαταλήψεις του Mafi Dove αναγκάζουν τις γυναίκες του χωριού να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους προκειμένου να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους. Μόλις ξεκινήσει η διαδικασία τοκετού μεταφέρονται μακριά ώστε το νεογέννητο να γεννηθεί σε μέρος όπου δεν θα είναι σε θέση να προσβάλει τον ιερό προστάτη του χωριού.

Όπως αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες τα περισσότερα από αυτά τα ταξίδια είναι πολύ επικίνδυνα και θέτουν σε σοβαρό ρίσκο την υγεία των μωρών αλλά και τον εγκύων. «Πολλές από εμάς αναγκαζόμαστε να διανύσουμε πολύ μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια, με φρικτούς πόνους, προκειμένου να γεννήσουμε μακριά από το χωριό. Πραγματικά υπέφερα στην πρώτη μου γέννα. Τελικά κατάφερα να βρω ένα αυτοκίνητο να με πάει σε ένα κοντινό χωριό ώστε να μπορέσω να γεννήσω με ασφάλεια,» λέει μία γυναίκα που έχει εκδιωχθεί από το Mafi Dove σε όλους τους τοκετούς της. Τώρα είναι έγκυος στο τρίτο της παιδί και σκοπεύει να μεταφερθεί σε μία νέα κλινική σε κάποια κοντινή πόλη για να γεννήσει.

Παρόλο που πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που τηρούνταν ευλαβικά σε πολλά χωριά της Γκάνα για εκατοντάδες χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της χώρας που είναι μία από τις φτωχότερες της δυτικής Αφρικής, το έχει πλέον απορρίψει ως παράλογο και τρομακτικά οπισθοδρομικό. Αυτό δεν εμποδίζει τους κατοίκους του Mafi Dove να συνεχίζουν να το ακολουθούν, θεωρώντας ανήκουστο το αντίθετο. 

«Αν υπακούς όλα θα πάνε καλά,»δηλώνει απερίφραστα ο αρχηγός της τοπικής κοινότητας. «Το ότι τηρούμε την εντολή είναι ο λόγος που είμαστε ακόμα εδώ». Φυσικά αρκετές από τις νεότερες και πιο τολμηρές γυναίκες του χωριού ικετεύουν την κυβέρνηση να τις βοηθήσει. Μέχρι σήμερα ούτε ένας από τους 5.000 συνολικά κατοίκους του Mafi Dove δεν έχει αντικρύσει για πρώτη φορά το φως του κόσμου στο χωριού του.

https://www.womantoc.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s