Γιατί πρέπει να χαλαρώσεις λίγο με τα social media

Tα social media είναι γεμάτα ενδιαφέροντες τύπους, viral αστεία και διορατικά σχόλια. Είναι αρκετά ωραίο λοιπόν να είσαι συνεχώς online και να νιώθεις μια δίχως προηγούμενο κοινωνικότητα. Είναι γοητευτικό το να νιώθεις -κατά κάποιο τρόπο- ζωντανός, ακόμη κι αν δεν έχεις πραγματικούς φίλους, από το PC ή το κινητό σου.

Όπως σε κάθετί σε αυτόν τον πλανήτη όμως, έτσι και το Facebook ή το Twitter έχουν και αυτά τα μειονεκτήματά τους και κυρίως κάποια πράγματα που πρέπει να αποφύγεις για να μη καταλήξεις να θεωρείσαι μια γραφική διαδικτυακή καρικατούρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Έχουμε φτάσει δε σε σημείο, κάποιοι, ειδικά νέοι, να αισθάνονται άβολα αν δεν μπαίνουν ανά μία ώρα στους λογαριασμούς τους. Χαλάρωσε λοιπόν τη φασούλα σου και διάβασε τις παρακάτω συμβουλές για το πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά τα social media.

Advertisements

Άμεσες απαντήσεις και σχόλια

Το να είσαι ετοιμόλογος και να μπορείς να απαντήσεις έξυπνα ή και με το ανάλογο χιούμορ σε κάθε περίσταση είναι κάτι χρήσιμο έως κερδοφόρο στην πραγματική ζωή. Στα social όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ότι γράψεις, μένει. Ακόμη κι αν προλάβεις να σβήσεις ένα ηλίθιο tweet ή ένα μαλακισμένο σχόλιο, αυτό θα έχει ήδη καταγραφεί. Διόλου απίθανο να υπάρχει και κάποιο screenshot.

Advertisements

Αποκλείεται να μην έχεις δει πώς την έχουν πατήσει κατά καιρούς πολιτικοί, ηθοποιοί ή αθλητές. Οτιδήποτε ανεβαίνει στα social ισοδυναμεί με δημόσια τοποθέτηση, σε περίπτωση που δεν έχεις διευρυμένη αντίληψη για να το καταλάβεις. Οπότε, σκέψου προσεκτικά πριν πατήσεις το enter και προς Θεού, μη γράφεις μαλακίες πάνω στον οποιοδήποτε ενθουσιασμό ή εν βρασμώ. Θα το πληρώσεις αργότερα. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει πως ευχόσουν καρκίνους ή έκανες ρατσιστικά αστειάκια.

Ανελέητο retweeting ή oversharing

Παρακολουθείς το Twitter αλλά σπανίως γράφεις κάτι δικό σου και αρκείσαι στο να κάνεις συνεχώς retweets. Πέραν του ότι μοιράζεσαι κάτι που ήδη γνώριζες αλλά το έχει γράψει κάποιος άλλος, ενδεχομένως να κουράζεις και κάποιους που ήδη το έχουν διαβάσει. Σε αυτό μπορεί να προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα -ασφαλώς και στο Facebook-, που συναντάται κατά κόρον στο ελληνικό ίντερνετ και υπενθυμίζει συνεχώς γιατί μας αξίζουν μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος, που θα υποστήριζε και μια ακραία αλλά όχι εντελώς αβάσιμη άποψη: η διασπορά ψευδών ειδήσεων. Θα δεις κάτι που θα σου φανεί εκ πρώτης όψεως εντυπωσιακό, σκανδαλώδες και προκλητικό και θα σπεύσεις να το κοινοποιήσεις, χωρίς να εξετάσεις καν αν έχει κάποια λογική και κυρίως πού βασίζεται. Ναι, ξέρεις ακριβώς τι εννοώ.

Advertisements

Το σωστό timing

Ένας από τους λόγους που το Twitter είναι σπουδαίο είναι γιατί οι περισσότεροι χρήστες του έχουν καταπληκτικό χιούμορ και μπορούν να το «χωρέσουν» σε μόλις 140 -ή και λιγότερους- χαρακτήρες. Ξέρεις όμως τι είναι καλύτερο από τα ίδια τα αστεία; Να τα κάνεις στο σωστό timing, όταν όλοι μιλούν γι’ αυτό σε ανάλογο ύφος. Κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής ή μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν θα έλεγα πως δεν είναι και τόσο σοφό να γράψεις τη μαλακία σου.

Τέλος, θεωρώ περιττό να σου αναφέρω πως τα «like» στον εαυτό σου είναι ό, τι χειρότερο μπορείς να κάνεις. Φαντάζομαι το γνωρίζεις.

http://www.yupiii.gr

Follow me: https://twitter.com/Serendipity311on Twitter https://www.facebook.com/Serendipityblog.net/ on Facebook https://www.instagram.com/3.serendipity/ on Instagram

Σχολιάστε