Η νέα ασθένεια που εντάχθηκε στον ΠΟΥ μας αφορά όλους

στις

Η νέα ασθένεια στον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) μας αφορά όλους και οι περισσότεροι την έχουμε βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Πλέον, παίρνει άλλη σημασία καθώς εντάχθηκε επίσημα στον ΠΟΥ και ίσως έτσι την πάρουμε περισσότερο στα σοβαρά…

Ποια είναι η νέα ασθένεια στον ΠΟΥ; Ορίζεται ως σύνδρομο και είναι η εργασιακή εξουθένωση. Το burnout ή αλλιώς υπερκόπωση από τη δουλειά αποκτά νέο νόημα ή μάλλον περισσότερη σημαντικότητα καθώς εντάχθηκε στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών του ΠΟΥ και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Ο κατάλογος, που καταρτίστηκε από τον ΠΟΥ και βασίζεται στα συμπεράσματα ειδικών της υγείας σε όλο τον κόσμο, υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ, που συνεδριάζουν από τις 20 έως τις 28 Μαΐου στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

«Είναι η πρώτη φορά που η επαγγελματική εξουθένωση εντάσσεται στην κατάταξη», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Γιατί η υπερκόπωση στη δουλειά συμβαίνει και δεν είναι μια απλή «γκρίνια», μια απλή κούραση, μια κακή μέρα. Είναι ασθένεια, σε γεμίζει με άγχος, εργάζεσαι πολλές ώρες… και εξαντλείσαι. Όλα αυτά σε επηρεάζουν περισσότερο από όσο αντιλαμβάνεσαι, επειδή οι ρυθμοί είναι γρήγοροι κι εσύ θεωρείς πως δεν αξίζει να το κοιτάξεις.

Άλλωστε έχεις αρκετή δουλειά για να ασχοληθείς και με αυτό… Σωστά; Λάθος!

ασθένεια στον ΠΟΥ
Credits: Pexels

Η υπερκόπωση στη δουλειά εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει «προβλήματα που συνδέονται» με την εργασία ή την ανεργία και φέρει στο εξής την κωδική ονομασία QD85. Περιγράφεται ως σύνδρομο. Είναι ένα σύνδρομο που προκύπτει απ’ το χρόνιο άγχος στη δουλειά, το οποίο δεν μπορείς να διαχειριστείς με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: ένα αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη «μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα».

Το πρωτόκολλο του ΠΟΥ διευκρινίζει ότι το burnout «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με τον επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής».

ασθένεια στον ΠΟΥ
Photo: H. Armstrong Roberts/ClassicStock/Getty Images

Η νέα κατάταξη με τις ασθένειες στον ΠΟΥ, ονομάζεται CIP-11, δημοσιεύτηκε πέρυσι, υιοθετήθηκε επίσημα κατά τη φετινή 72η Παγκόσμια Συνέλευση και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε αυτήν περιλαμβάνονται και νέα κεφάλαια, όπως αυτό της σεξουαλικής υγείας. Καλύπτονται διαταραχές που παλαιότερα κατατάσσονταν αλλού, όπως η «ασυμφωνία φύλου», η οποία έως σήμερα κατατασσόταν στην κατηγορία των ψυχικών διαταραχών. Η διαταραχή των βιντεοπαιχνιδιών προστέθηκε στην κατηγορία των διαταραχών της εξάρτησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s