Πώς το καθισιό επηρεάζει τον εγκέφαλο σου, εκτός από το σώμα σου

στις

Είναι γεγονός και για πολλούς από εμάς είναι αναπόφευκτο το να καθόμαστε με τις ώρες σε μια καρέκλα, είτε λόγω εργασίας είτε λόγω άλλων υποχρεώσεων, και είναι κάτι απολύτως κατανοητό. Οπότε ή επειδή κάθεσαι μπροστά από μια τηλεόραση στον καναπέ σου ή σε έναν υπολογιστή δουλεύοντας, ήδη γνωρίζεις ότι το σώμα σου δεν ευχαριστιέται από αυτή την κατάσταση.

Κάτι που μπορεί να μην γνώριζες είναι ότι το καθισιό επηρεάζει τον εγκέφαλο σου, εκτός από την φυσική σου κατάσταση. Μην πανικοβάλλεσαι, αφού το καλύτερο μέσο για να το αντιμετωπίσεις είναι να γνωρίζεις το πρόβλημα.

Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχτεί ότι το να τεμπελιάζεις και να κάθεσαι στον ελεύθερο σου χρόνο ή στη δουλειά σου, επί πολλές ώρες και χρόνια, συνδέεται με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, παθήσεις της καρδιάς, εγκεφαλικού, προβλημάτων στην πέψη και άλλα.

Ωστόσο, μη σε καταβάλει το άγχος αν το καθισιό αποτελεί μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας, αφού κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αυτομάτως ότι δεν έχεις τον έλεγχο. Μπορείς να το περιορίσεις και να μη σε επηρεάζει, προσθέτοντας μερικές ώρες που να είσαι «στο πόδι» είτε με μια βόλτα, ή ακόμα και με το να περπατάς όταν μιλάς στο τηλέφωνο. Ακόμα, τα διαφημιστικά διαλείμματα στην τηλεόραση είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεπιαστείς και να κάνεις «μίνι» γυμναστική.

Με τους παρακάτω λόγους θα σου υπενθυμίσουμε πώς επηρεάζει το καθισιό το μυαλό σου και θα σε παρακινήσουμε να σηκωθείς από την καρέκλα επιτέλους!

Προβλήματα με την μνήμη

Μπορεί να νόμιζες ότι η μνήμη και το να κάθεσαι όλη μέρα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση, αλλά το να ξεχνάς να απαντάς σε σημαντικά emails και μηνύματα, και το πού βρίσκεται το κινητό σου σχετίζεται άμεσα με το πόσο κάθεσαι.

Ενώ φαίνεται αρκετά ακίνδυνο, η αρνητική επίδρασή του στη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, είναι στην πραγματικότητα συνδεδεμένη με την επιδείνωση του μέρους που μας βοηθά να διατηρήσουμε τόσο παλιές αναμνήσεις όσο και νέες πληροφορίες.

Έλλειψη συγκέντρωσης

Έχεις ποτέ παρατηρήσει ότι μπορεί να κάθεσαι μπροστά από έναν υπολογιστή, και ξαφνικά να μπλοκάρεις και να μη θυμάσαι τι έκανες ή τι υποτίθεται έπρεπε να κάνεις; Αυτά τα κενά μνήμης, σύμφωνα με ειδικούς στη γιόγκα και στη φυσική θεραπεία, σχετίζονται άμεσα με το γεγονός ότι κάθεσαι παραπάνω από το φυσιολογικό.

Όταν κάθεσαι, δεν ενεργοποιείται το μυοσκελετικό ή το καρδιοπνευμονικό σου σύστημα, το οποίο επηρεάζει το πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλος. Έτσι εάν κάθεσαι πολύ, πιθανόν χάνεται η ενίσχυση των νευροδιαβιβαστών που προέρχονται από ποικίλες κινήσεις.

Γίνεσαι αργός

Το να νιώθεις ότι σέρνεσαι και ότι είσαι κουρασμένος, δεν συνδέεται τόσο με το σώμα σου, όσο με την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο. Και πάλι, ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται αρκετά σοβαρά, αν όχι εντελώς τρομακτικά, αλλά η λύση μπορεί πραγματικά να είναι τόσο απλή όσο να τροποποιήσεις μερικά μικρά πράγματα στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Ξεκίνα τα πρωινά σου με μια συγκεκριμένη όρθια στάση, στηρίζοντας το κεφάλι σου, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τον τοίχο για υποστήριξη. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο είναι αναζωογονητική, ειδικά για τι πρώτες ώρες της μέρας.

Home Page

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s