Τι είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας που αντικαθιστά τα βιβλιάρια;

στις

Αλλάζουν όλα στην Υγεία με την κατάργηση του βιβλιαρίου. Από τι θα αντικατασταθεί και ποιες πληροφορίες θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα;

Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας αντικαθιστά τα βιβλιάρια και μάλιστα σ’ αυτόν θα έχουν πρόσβαση και οι ιδιώτες. Τα στοιχεία των ασθενών πρόκειται να μεταφερθούν από τον ΕΟΠΥΥ στην ΗΔΙΚΑ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», στην ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), η οποία ελέγχεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση, θα μεταφερθούν τα στοιχεία των ασθενών όπως η οικογενειακή τους κατάσταση, οι ασθένειες που έχουν περάσει, τα φάρμακα που παίρνουν, οι χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν κάνει.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων θα περάσουν στην ΗΔΙΚΑ μέσω του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Σύμφωνα, ωστόσο, με το δημοσίευμα, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων καθώς η ΗΔΙΚΑ μπορεί έχει δημόσιο χαρακτήρα, όμως, συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής.

Όσα γράφει το άρθρο 84

Το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας σημειώνει πως η επεξεργασία των δεδομένων δεν επιτρέπεται για άλλους σκοπούς πλην των οριζομένων, όπως για παράδειγμα στατιστικές ή επιδημιολογικές αναλύσεις από τρίτους «όπως, εργοδότες ή ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες».

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει στο άρθρο το νομικό δικαίωμα να έχει ο πολίτης την δυνατότητα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας την διαγραφή των προσωπικών δεδομένων του.

Όμως, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει με ένα παράβολο ή συνδρομής να παίρνει τα στοιχεία του για στατιστικούς λόγους και επιστημονική ή ιστορική έρευνα.

Τι είναι ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας

Το βιβλιάριο Υγείας θα καταργηθεί και τη θέση του θα πάρει ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας. Ο φάκελος Υγείας θα ενεργοποιείται από τον οικογενειακό γιατρό για κάθε πολίτη και θα έχει μέσα όλες τις ιατρικές πληροφορίες του ασφαλισμένου.

Πλέον οι γιατροί θα έχουν την υποχρέωση να τον συμπληρώνουν μετά τις επισκέψεις των ασθενών.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα προκάλεσε σύγχυση σε γιατρούς και ασθενείς προκάλεσε εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ, µε την οποία ζητούνταν να καταχωρούνται όχι µόνο ηλεκτρονικά αλλά και χειρόγραφα οι συνταγές φαρµάκων, οι οποίες µάλιστα θα έπρεπε να σηµειώνονται και στα παλιά, κατηργηµένα βιβλιάρια του ΙΚΑ.

Μετά τις αντιδράσεις, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ υποστήριξε ότι ανακάλεσε την εγκύκλιο και προχώρησε σε προφορική συνεννόηση µε τον αρµόδιο γραµµατέα του υπουργείου ώστε να µην ισχύσει η χειρόγραφη διαδικασία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s