Αβοκάντο : Τι Πρέπει Να Γνωρίζουμε

στις

Θα φανταζόσασταν ποτέ πως η Κρήτη θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό παραγωγό… βουτυρόδεντρων στη χώρα μας; Κι όμως εκεί, και συγκεκριμένα στα Χανιά, παράγεται το 90% των ελληνικών αβοκάντο! Ναι, πλέον το αβοκάντο έγινε «ελληνικό». Πέρασαν χρόνια μέχρι να το εμπιστευτούμε, αλλά κατάφερε να μας πείσει για τις ξεχωριστές του ιδιότητες. Ποιες είναι αυτές; Μα, φυσικά, τα (καλά) λιπαρά του! Είναι «καλά» επειδή είναι μονοακόρεστα (ναι, σαν αυτά του ελαιόλαδου). Τι σημαίνει αυτό; Ότι καταπολεμούν την χοληστερόλη και προάγουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Επιπλέον, το αβοκάντο εφοδιάζει τον οργανισμό μας με 20 διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και λίγα… Τέλος, περιέχει πρωτεΐνη, και μάλιστα αρκετή αν λάβουμε υπόψη μας ότι ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Για του λόγου το αληθές, σε 100 γρ. αβοκάντο συναντάμε 2 γρ. υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, η οποία, μάλιστα, επιστρατεύεται από τον οργανισμό μας τη στιγμή που καταναλώνεται! Σε αυτό, φυσικά, συμβάλουν και τα 18 αμινοξέα που διαθέτει τα οποία βοηθούν με το παραπάνω στην απορρόφηση και τη σύνθεση της πρωτεΐνης από τον οργανισμό μας.

Πότε το φυτεύουμε;

Το δέντρο του αβοκάντο, φυτεύεται σε ήπιες θερμοκρασίες μεταξύ 16οC-20οC προς το τέλος του χειμώνα. Για να ευδοκιμήσει, έχει ανάγκη από υψηλές θερμοκρασίες και αρκετή υγρασία ενώ απαιτεί και άφθονο νερό. Δεν αντέχει τους πολύ ψυχρούς χειμώνες.

Πότε είναι η εποχή του;

Η καλύτερη εποχή για να καταναλώσουμε το αβοκάντο είναι από Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο.  

Πώς επιλέγουμε τα καλύτερα;

Η αλήθεια είναι πως η ωρίμανση του αβοκάντο ολοκληρώνεται αφού κοπεί από το δέντρο του. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, στην αγορά βρίσκουμε συνήθως αβοκάντο σκληρά σαν πέτρες τα οποία χρειάζονται λίγη υπομονή προκειμένου να ωριμάσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πιο μαλακά, διαθέσιμα για όσους θέλουν να τα καταναλώσουν την ημέρα της αγοράς τους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά την επιλογή των αβοκάντο, είναι ακριβώς αυτό: να επιλέξουμε τα πιο μαλακά. Αντί αυτού, επιλέγουμε τα πιο σκληρά (μπορούμε να τα καταλάβουμε πιέζοντάς τα ΟΧΙ χτυπώντας τα γιατί μπορεί να μαυρίσουν).

Πώς το χρησιμοποιούμε;

Το αβοκάντο αποτελεί το βασικό συστατικό της μεξικάνικης σάλτσας γουακαμόλε. Εκτός αυτής, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα στις σαλάτες μας, αλλά και στα γλυκά μας – ιδίως όσα έχουν σοκολατένια γεύση! Επιπλέον, μπορεί να «αντικαταστήσει» το βούτυρο και το λάδι στα κέικ, τα ψωμιά και τα μπισκότα μας. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σαν… καλλυντικό, π.χ. πολτοποιημένο (μόνο του ή μαζί με κάποιο άλλο συστατικό π.χ. γιαούρτι ή μέλι) σαν μάσκα ομορφιάς. Όλα αυτά, φυσικά, δεν ισχύουν μόνο για τη σάρκα, αλλά και για τον… πυρήνα του, ο οποίος, όμως, θα πρέπει να πλυθεί πολύ καλά προτού χρησιμοποιηθεί (π.χ. σε ένα smoothie, μια σαλάτα, στο τσάι ή σε μία σάλτσα) όπως, άλλωστε, και ολόκληρο το φρούτο! Μάλιστα, όσον αφορά τον πυρήνα του αβοκάντο, αν αποφασίσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε, επιστρατεύουμε μία πάρα πολύ μικρή ποσότητα, μιας και είναι πολύ πικρός. Τέλος, στην ερώτηση «Το αβοκάντο παχαίνει;», θα σας απαντήσουμε το εξής: Το αβοκάντο, μπορεί να έχει τις θερμίδες του, αλλά αυτό καθαυτό δεν παχαίνει (τουλάχιστον όχι, όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικά πλαίσια). Παχαίνουν, όμως, τα νάτσος που μπορεί να συνοδεύουν μια σάλτσα γουακαμόλε (η οποία φτιάχνεται από αβοκάντο)… Αν, όμως, χρησιμοποιήσουμε το αβοκάντο σε μία σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο και λεμονάκι, μόνο καλό μπορεί να μας κάνει. Αυτό, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα καλά λιπαρά τα οποία περιέχει, αλλά και στις φυτικές ίνες οι οποίες μας βοηθούν να… χορτάσουμε πιο γρήγορα και με λιγότερη ποσότητα φαγητού. Το βάζουμε, λοιπόν, άφοβα στη ζωή μαθαίνοντας –πρώτα απ’ όλα– πως το καθαρίζουμε.

Μυστικά συντήρησης:

Αφήνουμε τα αβοκάντο μας να ωριμάσουν εκτός ψυγείου. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε λίγο τη διαδικασία ωρίμανσης, τα βάζουμε σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο ή μία μπανάνα. Αφού ωριμάσουν, τα βάζουμε στο ψυγείο. Εκεί, θα κρατήσουν λίγες ακόμα ημέρες μέχρι να τα καταναλώσουμε.

Διατροφικές πληροφορίες:

 100 g % RI
Ενέργεια (kcal) 19710
Λιπαρά (g)19.528
εκ των οποίων κορεσμένα (g) 4.121
Υδατάνθρακες (g)1.91
εκ των οποίων σάκχαρα (g)0.51
Φυτικές / Εδώδιμες Ίνες (g)3.414
Πρωτεΐνες (g)​1.94
Αλάτι (g)0.020

*Με βάση την προσλαμβανόμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

https://akispetretzikis.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s