Τα ψιλά γράμματα για τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό

στις

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν πραγματική αύξηση και ποιοι λογιστική, πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά – Τα τρία σενάρια για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Αυξήσεις στις συντάξεις έπειτα από 12 χρόνια και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα φέρνει το 2023. Ωστόσο, στις αυξημένες συντάξεις δεν είναι όλοι δικαιούχοι ή δεν θα δουν όλοι πραγματικές αυξήσεις, παρά λογιστικές.

Επίσης, στον ιδιωτικό τομέα, οι τριετίες θα παραμείνουν στον πάγο, καθώς ο νόμος ορίζει ότι αυτές θα αναπροσαρμοστούν όταν πέσει η ανεργία κάτω του 10%.

Κλειδί για τους συνταξιούχους είναι η προσωπική διαφορά. Από τους 2,6 εκατ. συνταξιούχους, 1.724.713 θα δουν την αύξηση να περνάει ακέραια από φέτος στην τσέπη, αν και για περίπου 350.000 εξ αυτών η αύξηση θα είναι μικρότερη του 7,75%, επειδή ένα μέρος της θα συμψηφίσει και θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν, οπότε το κέρδος στην τσέπη θα είναι μικρότερο.

Θα λάβουν πραγματική αύξηση συνταξιούχοι:

· Μετά τις 12/5/2016.

Πριν από τις 12/5/2016 που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

· Πριν από τις 12/5/2016 που έχουν μικρή προσωπική διαφορά η οποία θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση.

· Θα λάβουν λογιστική αύξηση συνταξιούχοι πριν από τις 12/5/2016 που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά που θα υπερκαλύψει την αύξηση.

Ετσι, δικαιούχοι συνταξιούχοι που θα δουν πραγματικές αυξήσεις είναι:

· Συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά.

· Συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά που θα εξαλειφθεί από την αύξηση των συντάξεων.

· Συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά. Η προσωπική διαφορά αφορά παλαιούς συνταξιούχους.

Οι παραπάνω κατηγορίες, στα τέλη Ιανουαρίου και πιθανότατα από 23 έως 27 Ιανουαρίου θα λάβουν διπλή αύξηση. Δηλαδή, αύξηση 7,75% στη σύνταξη Φεβρουαρίου και αναδρομικά ενός μήνα για την αύξηση Ιανουαρίου.

Αναδρομικά και πληρωμές

Αναδρομικά ενός μήνα θα πληρωθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις στα τέλη Ιανουαρίου (με σχεδιασμό από 23-27 Ιανουαρίου). Η αύξηση μετράει από 1ης Ιανουαρίου 2023, ωστόσο οι συντάξεις Ιανουαρίου έχουν ήδη πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα χωρίς την αύξηση 7,75%.

Συνεπώς, στα τέλη Ιανουαρίου θα πληρωθεί διπλή αύξηση σε 1,72 εκατ. συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά (ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά) και δικαιούνται να δουν καθαρή αύξηση στην τσέπη. Οι υπόλοιποι θα δουν μόνο λογιστική αύξηση. Σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας.

Η προσωπική διαφορά, θετική ή αρνητική, αποτελεί κομβικό σημείο για τη «χαρτογράφηση» των αυξήσεων στις συντάξεις. Η αύξηση του 7,75% στις συντάξεις από 1/1/2023 συμπαρασύρει προς τα πάνω και διάφορες κατηγορίες συντάξεων.

Μισθοί

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι να καταλήξουν στο νέο αυξημένο ποσό του που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023. Η επίσημη ανακοίνωση της αύξησης θα γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εντός του Μαρτίου.

Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως με βάση τις αυξήσεις που έχουν ήδη δοθεί σε εργαζομένους ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι πως η αγορά μπορεί να «αντέξει» μια μεγαλύτερη αύξηση του βασικού μισθού, που αφορά περί τους 650.000 εργαζομένους.

Αλλωστε δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει ακόμη και διψήφιες μισθολογικές αυξήσεις για την επόμενη διετία, ενώ ακόμη και οι μικρομεσαίοι που είχαν να διαχειριστούν έναν δύσκολο χειμώνα, δεδομένης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, εκτιμάται πως μπορούν να δώσουν αυξήσεις στο προσωπικό τους από την άνοιξη και μετά που εκκινεί η τουριστική σεζόν.

Τα τρία σενάρια αύξησης, τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων, είναι τα εξής:

1. Αύξηση κατά 5,5%, ώστε ο κατώτατος να φθάσει στα προμνημονιακά επίπεδα των 751 ευρώ.

2. Αύξηση κατά 6% (διαμόρφωση στα 756 ευρώ).

3. Αύξηση κατά 7%-8% (άνοδος στα 763-770 ευρώ).

Survivor: Ελευθερία και Ευρυδίκη μπαίνουν σε τρεις μέρες στο ριάλιτι !

Η Καρολίνα Καλύβα αποχώρησε από το survivor all star και γυρίζει στην Ελλάδα, ωστόσο δύο παίκτριες του ριάλιτι επιβίωσης ετοιμάζονται να εισβάλλουν στο παιχνίδι. Ο λόγος για την Ελευθερία Ελευθερίου η οποία τελικά θα μπει στο Survivor All Star, μιας και είχε υπογράψει και δεν μπορεί να κάνει πίσω … Η τραγουδίστρια μετά το ειδύλλιο της Καρολίνας με τον σύντροφό της…

Τριαντάφυλλος: Πώς γίνεται να έχεις τον παιδαρά τον Μπο και να κοιτάς τον Μάριο;

O Τριαντάφυλλος μίλησε για το survivor, το φλερτ της Καρολίνας Καλύβα με τον Μάριο Πρίαμο Ιωαννίδη, αλλά αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Βασάλο και τόνισε ότι δεν πρόκειται να μπει στο ριάλιτι επιβίωσης. Ο Τριαντάφυλλος είπε χαρακτηριστικά: «Μίλησα με τον Μπο. Είναι ένα απίστευτο παιδί. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να τα έχεις με τον Μπο, έναν τέτοιο παιδαρά, και να κοιτάς…

Survivor : Η αποχώρηση της Καρολίνας και η αντίδραση του Μάριου!

Πολλά είναι εκείνα που έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες στον Άγιο Δομίνικο, με τους τηλεθεατές να παρακολουθούν τις εξελίξεις διαρκώς και χωρίς πλέον να χάνουν κανένα επεισόδιο. Σύμφωνα με όλους τους τελευταίους αγώνες ασυλίας του Survivor All Star, οι Διάσημοι είχαν κερδίσει σε δυο αγώνες από τους τρεις, ενώ οι Μαχητές ήταν εκείνοι που κλήθηκαν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s