Χοιρινό κρέας: Αρνητικό το κλίμα και το 2023

στις

Οι προβλέψεις για το 2023

Ένα ακόμη έτος πτώσης αναμένεται για την παραγωγή χοιρινού κρέατος, μετά από την απότομη μείωση κατά 5%, που σημειώθηκε το 2022.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2023 της Rabobank, αναμένεται ότι το προϊόν χοιρινού κρέατος στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συρρικνωθεί κατά περίπου 3% σε ετήσια βάση το 2023. Τα αρνητικά περιθώρια κέρδους οδήγησαν σε συρρίκνωση των κοπαδιών χοιρομητέρων το 2022, δεδομένου του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών των χοιριδίων.

Τον Ιούνιο του 2022, το κοπάδι χοιρομητέρων ήταν κατά 5% μειωμένο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο στις οκτώ μεγάλες παραγωγικές χώρες της ΕΕ, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να καταγράφονται στην Πολωνία (17%), τη Γερμανία (9%) και τη Δανία (7% ). Η Αγγλία καταγράφει μείωση 17% στο κοπάδι χοιρομητέρων της την ίδια περίοδο, το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση 10% στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023. Η αναπλήρωση του κοπαδιού χοίρων της Ευρώπης δεν είναι πιθανή το 2ο εξάμηνο του 2022 λόγω των συνεχιζόμενων πιέσεων κόστους (υψηλές ζωοτροφές και το ενεργειακό κόστος, ιδίως), οι συνεχιζόμενες χαμηλές εξαγωγές και η πίεση στην εγχώρια κατανάλωση. 

Η πίεση παραμένει

Σύμφωνα με την έκθεση, ο συνεχιζόμενος υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να συμπιέζει τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών το 2023, πιέζοντας τη ζήτηση χοιρινού κρέατος.

Ωστόσο, το χοιρινό μπορεί να επωφεληθεί από τις σχετικά υψηλές τιμές πουλερικών, καθώς η προσφορά τους αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη λόγω της γρίπης των πτηνών.

Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ θα συνεχίσουν να μειώνονται, αλλά με ρυθμό επιβράδυνσης (-5% σε ετήσια βάση). Το 1ο εξάμηνο του 2023, η Ευρώπη ενδέχεται να δει τις εξαγωγές προς την Κίνα να αυξάνονται, καθώς η προσφορά χοιρινού κρέατος στην Κίνα αναμένεται να είναι περιορισμένη. 

Η ΑΠΧ και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα

Στο Βέλγιο και την Ολλανδία, οι φιλοδοξίες για μείωση των εκπομπών αζώτου από την κτηνοτροφική παραγωγή βρίσκονται ψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Και στις δύο χώρες, η μείωση του κοπαδιού χοίρων μέσω προγραμμάτων εξωστρέφειας έχει προταθεί από την κυβέρνηση ως τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος.

Ωστόσο, το επίπεδο της αποζημίωσης, το χρονοδιάγραμμα και ο αντίκτυπος στην παραγωγή τέτοιων συστημάτων δεν είναι ακόμη γνωστά.

Στη Γερμανία, οι αυστηρότεροι κανονισμοί για την καλή διαβίωση των ζώων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εξαγωγών που προκύπτει από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ) και τις χαμηλές αποδόσεις, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του κοπαδιού.

Survivor: Ελευθερία και Ευρυδίκη μπαίνουν σε τρεις μέρες στο ριάλιτι !

Η Καρολίνα Καλύβα αποχώρησε από το survivor all star και γυρίζει στην Ελλάδα, ωστόσο δύο παίκτριες του ριάλιτι επιβίωσης ετοιμάζονται να εισβάλλουν στο παιχνίδι. Ο λόγος για την Ελευθερία Ελευθερίου η οποία τελικά θα μπει στο Survivor All Star, μιας και είχε υπογράψει και δεν μπορεί να κάνει πίσω … Η τραγουδίστρια μετά το ειδύλλιο της Καρολίνας με τον σύντροφό της…

Τριαντάφυλλος: Πώς γίνεται να έχεις τον παιδαρά τον Μπο και να κοιτάς τον Μάριο;

O Τριαντάφυλλος μίλησε για το survivor, το φλερτ της Καρολίνας Καλύβα με τον Μάριο Πρίαμο Ιωαννίδη, αλλά αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Βασάλο και τόνισε ότι δεν πρόκειται να μπει στο ριάλιτι επιβίωσης. Ο Τριαντάφυλλος είπε χαρακτηριστικά: «Μίλησα με τον Μπο. Είναι ένα απίστευτο παιδί. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να τα έχεις με τον Μπο, έναν τέτοιο παιδαρά, και να κοιτάς…

Survivor : Η αποχώρηση της Καρολίνας και η αντίδραση του Μάριου!

Πολλά είναι εκείνα που έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες στον Άγιο Δομίνικο, με τους τηλεθεατές να παρακολουθούν τις εξελίξεις διαρκώς και χωρίς πλέον να χάνουν κανένα επεισόδιο. Σύμφωνα με όλους τους τελευταίους αγώνες ασυλίας του Survivor All Star, οι Διάσημοι είχαν κερδίσει σε δυο αγώνες από τους τρεις, ενώ οι Μαχητές ήταν εκείνοι που κλήθηκαν…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s