Έρχονται τα διόδια με χιλιομετρική χρέωση – Ο νέος δρόμος όπου θα εφαρμοστεί το σύστημα

στις

Άδικο χαρακτηρίζουν οι περισσότεροι οδηγοί το υφιστάμενο σύστημα διοδίων της χώρας μας, δεδομένου ότι πληρώνουν ένα προβλεπόμενο αντίτιμο, ανεξάρτητα από τη διανυόμενη απόσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η εγκατάσταση ενός νέου συστήματος που θα οδηγήσει σε δικαιότερη χρέωση των οδηγών, εξοικονομώντας χρήματα κατά τα ταξίδια τους.

Πρόκειται για το σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων που όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, στόχος είναι να εφαρμοστεί μέσα στην επόμενη διετία.

Με το νέο καθεστώς αναλογικής χρέωσης, οι οδηγοί θα χρεώνονται με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν. Το σύστημα θα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη σταδιακή μετάβαση στο σύστημα «ελεύθερης ροής» (free flow) στους αυτοκινητοδρόμους, όπου, ουσιαστικά, δεν θα υπάρχουν σταθμοί διοδίων και οι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να σταματούν.

Ειδικός μηχανισμός θα καταγράφει τις πινακίδες κυκλοφορίας των ΙΧ οχημάτων κατά την είσοδο και έξοδό τους από τον αυτοκινητόδρομο, και με βάση τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει θα τους επιβάλλεται και η αντίστοιχη χρέωση.

Παράλληλα θα δημιουργηθούν δύο κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας και ελέγχου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τα μετωπικά διόδια θα μετατραπούν σε σταθμούς ελέγχου φορτίων και κυκλοφορίας.

Το έργο – μέσω ΣΔΙΤ – για τα ηλεκτρονικά διόδια θα ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ. Στόχος ήταν ο διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς, αλλά με βάση με τα υφιστάμενα δεδομένα ίσως μετατεθεί για το 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έχει θέσει το τέλος του 2025 ως χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των εργασιών.

διόδια ελλάδα χιλιομετρική χρέωση

Πιλότος το σύστημα της Ολυμπίας Οδού

Σήμερα το σύστημα λειτουργεί αποκλειστικά στην Ολυμπία Οδό, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν ότι οι χρήστες επωφελούνται από έως και 76% χαμηλότερες χρεώσεις.

Ο πομποδέκτης που είναι τοποθετημένος στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου «διαβάζεται» από ηλεκτρονικές πύλες που έχουν εγκατασταθεί στις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητοδρόμου, με το όχημα να πληρώνει το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης.

Οι οδηγοί περνάνε από τις ηλεκτρονικές πύλες με κανονική ταχύτητα, χωρίς να πραγματοποιείται στάση, και ο πομποδέκτης ΟΛΥΜΠΙΑ PASS διαβάζεται αυτόματα, παράγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο («μπιπ»).

Εφόσον το όχημα εξέλθει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, τότε πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε. 

Με ηλεκτρονικά διόδια ο ΒΟΑΚ

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί – μεταξύ άλλων – στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, το μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί η ΕΕ και εκτιμώμενο προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναζητά τεχνικό σύμβουλο για την κατάρτιστη του οριστικού πλάνου ως προς την επιβολή ηλεκτρονικών διοδίων στην Κρήτη.

Ο τεχνικός σύμβουλος θα επιλεγεί μέσα από μια μικρή ομάδα εταιρειών (estPlan, MOBICS A.E., και Invison Συμβουλευτική Α.Ε) και θα καταρτίσει την εισήγηση-πλάνο του για τα διόδια, αφού λάβει υπόψη τα χαρακτηριστικά του αυτοκινητόδρομου, τα χαρακτηριστικά των μετακινούμενων και την ανθρωπογεωμορφία των περιοχών, ενώ θα προσμετρηθεί και η διεθνής εμπειρία από την κατασκευή αντίστοιχων αυτοκινητόδρομων στο εξωτερικό.

https://www.carandmotor.gr

Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (29/11/2022)

Κριός Σύμφωνα με τα ζώδια (29/11/2022), η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται και σήμερα στον Υδροχόο και τον 9ο σας οίκο και ίσως να έχετε επικοινωνία με ένα φίλο σας που έχετε αρκετό καιρό να δείτε ή θα έχετε πρόταση από μια εργασία που είχατε δουλέψει και στο παρελθόν. Ταύρος Η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στον Υδροχόο και τον…

Ρονάλντο: Παραιτήθηκε από την αμοιβή της Βαγιαδολίδ, μετά την οικονομική ζημιά του συλλόγου

Ο πρώην επιθετικός της Βραζιλίας, Ρονάλντο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ρεάλ Βαγιαδολίδ, παραιτήθηκε από την αμοιβή του αφού ο σύλλογος έκλεισε την οικονομική χρονιά με ζημιές άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Με ανακοίνωσή της, η ισπανική ομάδα, μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της, ανέφερε αρνητικό ισοζύγιο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και του υποβιβασμού…

Πανελλαδικές 2023: Από σήμερα η υποβολή δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s