28 Οκτωβρίου 1940: Όταν το κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν 

στις

Είναι αξημέρωτα της Δευτέρας της 28ης Οκτωβρίου 1940, όταν ένας επίμονος ήχος από σειρήνες μεταφέρει την είδηση του πολέμου, που είχε αρχίσει ουσιαστικά 2,5 μήνες πριν, στις 15 Αυγούστου, με τη βύθιση του ευδρόμου «Ελλη».

28 Οκτωβρίου 1940: Όταν το κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν (ηχητικό)-1
28η Οκτωβρίου: Έτσι ξεκίνησε ο πόλεμος
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών μεταδίδει το πρώτο ανακοινωθέν του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου με το οποίο οι Έλληνες ενημερώνονται ότι οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις προσβάλλουν τα ελληνικά τμήματα στην ελληνοαλβανική μεθόριο.

28 Οκτωβρίου 1940: Όταν το κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν (ηχητικό)-1

Το Πολεμικό Ανακοινωθέν με τον αριθμό 1 είχε εκφωνήσει ο Κώστας Σταυρόπουλος.

«Εδώ Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Μεταδίδομεν το πρώτον ανακοινωθέν του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου.
Αἱ ἰταλικαὶ στρατιωτικαὶ δυνάμεις προσβάλλουν ἀπὸ τῆς 0530 πρωϊνῆς τῆς σήμερον τὰ ἡμέτερα τμήματα προκαλύψεως τῆς ἑλληνοαλβανικῆς μεθορίου.
Αἱ ἡμέτεραι δυνάμεις ἀμύνονται τοῦ πατρίου ἐδάφους», ακούγεται στο ηχητικό που μεταδόθηκε και μπήκε σε χιλιάδες σπίτια.

«Η Ελλάς ευρίσκεται από χθες εις πόλεμον με την Ιταλία», ήταν ο τίτλος του βασικού θέματος της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στις 28 Οκτωβρίου 1940.

28 Οκτωβρίου 1940: Όταν το κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν (ηχητικό)-2

28 Οκτωβρίου 1940: Όταν το κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν (ηχητικό)-2
Αφιέρωμα 28η Οκτωβρίου 1940: Η επέτειος του ΟΧΙ
Το χρονικό του «ΟΧΙ»
Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου του 1940.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία, στην Κηφισιά.

Απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre» (Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταλικών αιτημάτων.

https://www.kathimerini.gr

Τα νηστίσιμα κουλουράκια με λάδι και κανέλα του Βασίλη Καλλίδη είναι μυρωδάτα κι έχουν ελάχιστες θερμίδες

Το Πάσχα είναι μια ευκαιρία να μπούμε στην κουζίνα με τα παιδιά και να ζυμώσουμε μαζί κουλουράκια. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει! Αλλωστε Πάσχα χωρίς κουλουράκια δεν γίνεται. Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μας δίνει την πιο νόστιμη συνταγή για νηστίσιμα πασχαλινά κουλουράκια. Είναι με λάδι και κανέλα και εκτός από μυρωδάτα είναι και λαχταριστά. Συστατικά: ½ κιλό αλεύρι  και λίγο επιπλέον για το ζύμωμα 1 κουταλάκι…

Μην Πετάξεις τις Υπερώριμες Μπανάνες: 6 Τρόποι να τις Αξιοποιήσεις

Τις μπανάνες τις αγαπώ και δεν το κρύβω. Τις βρίσκω παντού και πάντα: όλες τις εποχές του χρόνου, σε κάθε μανάβικο ή σουπερμάρκετ θα υπάρχει ένα τσαμπί για μένα. Είναι χορταστικές και τόσο γλυκές, που όσες δεν μπουν στο πρωινό μου γιαούρτι, τις καραμελώνω και τις κάνω topping για εξωτικό ρυζόγαλο ή τις βάζω σε κολασμένα Banoffee. Εάν είσαι σαν…

Τα οφέλη της νηστείας στο σώμα σου

Η νηστεία σήμερα, ορίζεται ως η εθελοντική αποχή από το φαγητό. Αρκετοί από εμάς την τηρούμε μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ άλλοι νηστεύουν έως και 40 ημέρες. Τα αρχαία χρόνια ήταν η «λύση» θεραπείας ασθενειών παντός τύπου, για την αναζωογόνηση και την καθαρότητα του νου, πριν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, αλλά και…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s