Προσωπικός γιατρός: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις 10 ειδικότητες

στις

Ξεκινά η διαδικασία ένταξης στον θεσμό του «προσωπικού γιατρού» των γιατρών 10 ειδικοτήτων με βασική εκπαίδευση την παθολογία.

Μέχρι να συμπληρωθεί ικανός αριθμός γιατρών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού ωστόσο, οι “ποινές” δεν θα ισχύσουν για τους πολίτες από την 1η Δεκεμβρίου. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δέχθηκε τα εύσημα από τους Θεσμούς για την μεγάλη πρόοδο που σημείωσε o “προσωπικός γιατρός”, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανοίγει σήμερα Τετάρτη, η ειδική πλατφόρμα στην οποία γιατροί 10 ειδικοτήτων μπορούν να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους για ένταξη στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Πρόκειται για μία λύση “ανάγκης”, προκειμένου να καλυφθούν οι πολίτες σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας, όπως συμβαίνει κυρίως στην Αττική και λιγότερο σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής από την πλευρά των γιατρών ειδικοτήτων, είναι απλή και δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά. Ενώ στη συνέχεια, οι γιατροί θα πρέπει να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να εργαστούν ως “προσωπικοί γιατροί”.

Το Υπουργείο Υγείας δίνει χρονικό περιθώριο περίπου 20 ημερών στους γιατρούς ειδικοτήτων, για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού.

Να σημειωθεί πώς απαιτούνται περίπου 500 ειδικοί γιατροί για να καλυφθούν με επάρκεια οι ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες ελλείψεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, σε λίγες ημέρες από τώρα, θα υπάρχουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα, “για αυτό έχουμε πει στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται αν δεν βρίσκουν γιατρό τώρα να πηγαίνουν να εγγραφούν σε γιατρό μακριά από την κατοικία τους. Και πιστεύουμε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει αυτή η πληθώρα των γιατρών για να διασφαλίσουμε την άνοδο από τα 4,5 εκατομμύρια πολίτες που είμαστε τώρα, μέχρι τα 6 εκατομμύρια”, ανέφερε την Τρίτη (11/10) ο υπουργός Υγείας.

Νέα παράταση στην εφαρμογή των «αντικινήτρων»

Πηγές του Υπουργείου Υγείας επισημαίνουν στο iatropedia.gr, ότι δίνεται νέα παράταση στην εφαρμογή των “αντικινήτρων” ή αλλιώς “ποινών” σε όσους πολίτες δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό. Η πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, σε φάρμακα και εξετάσεις, δεν θα εφαρμοστεί τελικά την 1η Δεκεμβρίου, καθώς -όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης- αυτό θα προχωρήσει μόνο όταν το σύστημα παρέχει ικανό αριθμό γιατρών στους πολίτες.

Ωστόσο, τα κίνητρα (προτεραιότητα στον προγραμματισμό των επισκέψεων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία κ.α.), θα ισχύσουν κανονικά.

“Τα κίνητρα ισχύουν. Τα αντικίνητρα που είναι η αυξημένη συμμετοχή, δεν θα ισχύσουν. Θα ισχύσουν μόνο όταν φτάσουμε σε ένα επίπεδο που η κάλυψη για γιατρούς θα είναι εύκολη και συνολική και ο άλλος από επιλογή δεν θα μπαίνει το σύστημα”, είπε ο υπουργός Υγείας.

Αυτοί οι γιατροί αναμένεται να είναι:

α) αιματολόγοι, β) γαστρεντερολόγοι, γ) ενδοκρινολόγοι-διαβητολόγοι, δ) καρδιολόγοι, ε) νευρολόγοι, στ) νεφρολόγοι, ζ) ρευματολόγοι, η) παθολόγοι- ογκολόγοι, θ) πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι και ι) γιατροί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, εκτιμάται πως η πλατφόρμα για τους πολίτες θα ανοίξει στο τέλος Οκτωβρίου.

Με ποια κριτήρια θα επιλέγουν οι πολίτες τον «προσωπικό γιατρό» ειδικότητας

Από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την επιλογή του προσωπικού τους γιατρού.

Όπως τονίζουν πηγές του Υπουργείου Υγείας στο iatropedia.gr, οι πολίτες δεν χρειάζεται να έχουν ειδικά κριτήρια για την επιλογή “προσωπικού γιατρού ειδικότητας”, παρά μόνο εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Π.χ. Όσοι πάσχουν από κάποιο ειδικό νόσημα θα δηλώσουν προσωπικό γιατρό, την ειδικότητα του θεράποντος γιατρού για την πάθησή τους, πχ ο καρδιοπαθής τον καρδιολόγο, η γυναίκα με οστεροπόρωση τον ενδοκρινολόγο, ή ο μεταμοσχευμένος, τον νεφρολόγο κ.ο.κ.

Αν κάποιος πολίτης, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει ειδικό πρόβλημα υγείας, τότε μπορεί επιλέγει γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας, καθώς ο ειδικός γιατρός δεν θα προσφέρει υπηρεσίες πάνω στην ειδικότητά του, αλλά μόνο ως “προσωπικός γιατρός”. Δηλαδή θα συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα και στα ειδικότερα προβλήματα υγείας, θα παραπέμπει στους γιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας.

Οι συγκεκριμένες παθολογικές ειδικότητες επιλέχθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό. Είναι γιατροί που γνωρίζουν παθολογία και μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις τα πάντα. Στο ειδικό πρόβλημα, θα παραπέμπουν πάντα τον ασθενή σε αντίστοιχο ειδικό γιατρό.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (29/11/2022)

Κριός Σύμφωνα με τα ζώδια (29/11/2022), η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται και σήμερα στον Υδροχόο και τον 9ο σας οίκο και ίσως να έχετε επικοινωνία με ένα φίλο σας που έχετε αρκετό καιρό να δείτε ή θα έχετε πρόταση από μια εργασία που είχατε δουλέψει και στο παρελθόν. Ταύρος Η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στον Υδροχόο και τον…

Ρονάλντο: Παραιτήθηκε από την αμοιβή της Βαγιαδολίδ, μετά την οικονομική ζημιά του συλλόγου

Ο πρώην επιθετικός της Βραζιλίας, Ρονάλντο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ρεάλ Βαγιαδολίδ, παραιτήθηκε από την αμοιβή του αφού ο σύλλογος έκλεισε την οικονομική χρονιά με ζημιές άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Με ανακοίνωσή της, η ισπανική ομάδα, μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της, ανέφερε αρνητικό ισοζύγιο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και του υποβιβασμού…

Πανελλαδικές 2023: Από σήμερα η υποβολή δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s