Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναψε το πράσινο φως για να εγκριθεί ένας ενιαίος φορτιστής για όλες τις συσκευές 

στις

Οι λεπτομέρειες της απόφασης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει να εισάγεται ένας ενιαίος φορτιστής για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές μεσαίου μεγέθους. Αυτός ο νόμος πρόκειται να εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη του 2024.

Οι Ευρωβουλευτές πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση για πάνω από μια δεκαετία, επομένως το συντριπτικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από την Ολομέλεια, δεν αποτελεί καμία έκπληξη. Οι Βουλευτές ασκούσαν πιέσεις και στο παρελθόν για να επεκταθούν οι κανόνες κοινής φόρτισης, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι τύποι φορητών ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης.

Η οδηγία δεν έχει μετατραπεί ακόμα σε νόμο διότι απαιτείται η έγκριση από το Συμβούλιο. Ωστόσο, θεωρείται πλέον τυπική διαδικασία, λόγω της προσωρινής πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των συννομοθετών αυτό το καλοκαίρι.

Μόλις το Συμβούλιο υπογράψει, η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά την δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπειτα τα κράτη μέλη θα έχουν στη συνέχεια 12 μήνες για να μεταφέρουν τους κανόνες και 12 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου μεταφοράς για να τους εφαρμόσουν. Έτσι, φαίνεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται προς τα τέλη του 2024, όταν όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και οι κάμερες που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα φόρτισης USB Type-C. Μετά από αυτό, υπάρχει μια δεύτερη προθεσμία την άνοιξη του 2026, όταν η υποχρέωση θα επεκταθεί και στους φορητούς υπολογιστές.

Η αντίδραση των κατασκευαστών

Τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την ημερομηνία εφαρμογής της οδηγίας δεν θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, επομένως θα πρέπει να δούμε εάν θα υπάρξει προσπάθεια από τους κατασκευαστές να βγάλουν νωρίτερα του αναμενόμενου τα προϊόντα που δεν είναι USB-C στην αγορά πριν από την προθεσμία του 2024. Παράλληλα, αναμένεται και η αντίδραση της Apple όσον αφορά το πόσο σύντομα θα υιοθετήσει την νέα οδηγία με την θύρα USB Type-C, σε όλη την σειρά των κινητών της.

Το δελτίο Τύπου του Κοινοβουλίου υποστηρίζει ότι ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους, όλα τα νέα κινητά, tablets, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία, πληκτρολόγια, ποντίκια, φορητά συστήματα πλοήγησης, ακουστικά και φορητοί υπολογιστές που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου, λειτουργούν με παροχή ισχύος έως 100 Watt, θα πρέπει να εξοπλιστεί με θύρα USB Type-C. Όλες οι συσκευές που υποστηρίζουν γρήγορη φόρτιση θα έχουν πλέον την ίδια ταχύτητα φόρτισης, επιτρέποντας στους χρήστες να φορτίζουν τις συσκευές τους με την ίδια ταχύτητα με οποιονδήποτε συμβατό φορτιστή.

ενιαίος φορτιστής
Unsplash

Το περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι ο ενιαίος φορτιστής θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επαναχρησιμοποίηση των φορτιστών, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αγορών ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Έτσι θα βοηθήσει τους αγοραστές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών.

Ένα άλλο στοιχείο της νέας νομοθεσίας είναι ότι απαιτεί από τους κατασκευαστές να προσθέτουν ετικέτες στα προϊόντα τους που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών. Έτσι θα βοηθούν τους υποψήφιους αγοραστές στο να καταλάβουν αν οι φορτιστές που διαθέτουν είναι συμβατοί με τις νέες συσκευές και αν χρειάζεται να αγοράσουν νέους.

Αυτή η κίνηση θα αποτρέψει την αλόγιστη αγορά νέων φορτιστών από τους καταναλωτές, αφού λόγω των ετικετών θα γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά φόρτισης. Έτσι θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στον περιβαλλοντικό τομέα όσο και στον οικονομικό.

Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (29/11/2022)

Κριός Σύμφωνα με τα ζώδια (29/11/2022), η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται και σήμερα στον Υδροχόο και τον 9ο σας οίκο και ίσως να έχετε επικοινωνία με ένα φίλο σας που έχετε αρκετό καιρό να δείτε ή θα έχετε πρόταση από μια εργασία που είχατε δουλέψει και στο παρελθόν. Ταύρος Η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στον Υδροχόο και τον…

Ρονάλντο: Παραιτήθηκε από την αμοιβή της Βαγιαδολίδ, μετά την οικονομική ζημιά του συλλόγου

Ο πρώην επιθετικός της Βραζιλίας, Ρονάλντο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ρεάλ Βαγιαδολίδ, παραιτήθηκε από την αμοιβή του αφού ο σύλλογος έκλεισε την οικονομική χρονιά με ζημιές άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Με ανακοίνωσή της, η ισπανική ομάδα, μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της, ανέφερε αρνητικό ισοζύγιο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και του υποβιβασμού…

Πανελλαδικές 2023: Από σήμερα η υποβολή δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s