Η διαθήκη της Ελισάβετ και όσα κληρονομεί ο Κάρολος πέραν του θρόνου

στις

πό σήμερα, ο νέος επικεφαλής του “πιο ακριβού θεσμού” που είναι η μοναρχία της Μεγάλης ΒρετανίαςΒασιλιάς Κάρολος δεν μπορεί να αναγκαστεί ποτέ να καταθέσει σε δικαστήριο. Δεν θα μπορεί και κανείς να του απευθύνει κατηγορίες.

Advertisements

Θα έχει και δυο γενέθλια: την ημέρα που ήλθε στον κόσμο (14/11) και αυτήν που έγινε βασιλιάς (9/9).

Στα ελληνικά social media εκδηλώνεται ένα έντονο ενδιαφέρον για τη διαθήκη της Ελισάβετ που εγκατέλειψε το μάταιο τούτο κόσμο το βράδυ της Πέμπτης 8/9.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ (1926-2022): Η ΖΩΗ ΤΗΣ

Η αλήθεια είναι πως δεν άφησε πίσω διαθήκη, όπως το κάνουν οι κοινοί θνητοί.

Ό,τι θα κληρονομήσει ο 73χρονος διάδοχος της ήταν γνωστό από την ημέρα που γεννήθηκε. Απλά από τότε άλλαξαν τα ποσά -με τις ανατιμήσεις, τις αλλαγές στα μέλη της Κοινοπολιτείας και τα γενικότερα θέματα που έχουν συνέπειες στις αξίες των νομισμάτων και τις περιουσίες.

Advertisements

Για όσα ανήκαν αποκλειστικά στην Ελισάβετ (και όχι στη Βασίλισσα), πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ τι ισχύει, αν κρίνουμε από την όχι και τόσο νόμιμη απόφαση της να ‘σφραγίζει’ διαθήκες μελών της βασιλικής οικογένειας -τελευταία φορά το έκανε με εκείνη του συζύγου της, Φίλιππου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ

Ξεκάθαρα ο Κάρολος δεν κληρονομεί μόνο τον -πολυπόθητο- θρόνο από τη μητέρα του. Κατά πάσα πιθανότητα, θα πάρει και την ιδιωτική της περιουσία.

Σύμφωνα με την Sunday Times Rich List για το 2022 (παρακολουθεί και καταγράφει τα οικονομικά των πλουσιότερων κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας), αυτή είναι μεγαλύτερη από 425.834.850 ευρώ. Ήταν 5.7 εκατομμύρια περισσότερα από όσα ήταν πέρυσι.

Η Ελισάβετ ήταν ο 257ος πιο πλούσιος άνθρωπος του ‘νησιού’. Είχε κληρονομήσει περιουσία ύψους 57 με 80 εκατ. σημερινά ευρώ από τη μητέρα της (Βασιλομήτωρ), για την οποία δεν φορολογήθηκε. Ούτε ο γιος της θα φορολογείται.

Οποιοσδήποτε άλλος κάτοικος της Μεγάλης Βρετανίας πληρώνει και φόρο κληρονομιάς. Είναι της τάξης του 40% για κτήμα αξίας μεγαλύτερης των 374.382 ευρώ. Ο Κάρολος (των 99.400.000 ευρώ προσωπικής περιουσίας) απαλλάσσεται, βάσει των κανόνων που θεσπίστηκαν το 1993.

Έκτοτε τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται από έναν κυρίαρχο ή σύζυγο ενός κυρίαρχου στον επόμενο μονάρχη, εξαιρούνται από τον κανόνα.

Γιατί; Επισήμως “για να αποφευχθεί η εξάλειψη του ιδιωτικού πλούτου των βασιλικών, σε περίπτωση που μια σειρά από μονάρχες πεθάνουν γρήγορα και διαδοχικά και κάθε φορά η περιουσία τους μειώνεται κατά 40%”.

Η Ελισάβετ είχε το δικό της ATM στο Μπάκιγχαμ –της το ετοίμασε η τράπεζα Coutts που είχε την υποχρέωση να μην το αφήνει ποτέ χωρίς χρήματα. Τώρα και αυτό ανήκει στον Κάρολο. Για την ιστορία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα άλλα μέλη της οικογενείας.

Στα πράγματα που ανήκαν στην Ελισάβετ ήταν στρέμματα γης στο Σάντρινγχαμ και το Μπάλμοραλ και το Δουκάτο του Λάνκαστερ, ιδιωτικό κτήμα εμπορικών, γεωργικών και οικιστικών περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη βασιλεία από τον Μεσαίωνα. Πρόκειται για 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε Λάνκασαϊρ, Γιορκσάιρ και στο κέντρο του Λονδίνου.

Από αυτήν την ‘πηγή’, πήρε από το Μάρτιο του 2019 έως το Μάρτιο του 2020, το ποσό των 26.900.000 ευρώ.

Η ίδια ήθελε και πλήρωνε φόρους, για τα του Λάνκαστερ που περνούν στον γιο της -ο οποίος επίσης εθελοντικά πλήρωνε έως τώρα φόρους για ό,τι είναι δικό του.

Βέβαια, αμφότεροι έκαναν πάρα πολλά για να κρύψουν την περιουσία τους, όπως είχε αποκαλύψει το 2021 η Guardian.

Advertisements

Συγκεκριμένα, ‘πείραξαν’ τουλάχιστον 1.602 νομοσχέδια πριν αυτά φτάσουν στο Κοινοβούλιο, ώστε να διασφαλίσουν πως θα παραμείνει μυστική η ακριβής τους περιουσία.

Διατύπωσαν και ενστάσεις για το εμπόριο μετά το Brexit, τους διορισμούς ανώτατων στελεχών του BBC, διορισμό αρχιεπισκόπων, τα ενοίκια, τις συντάξεις, τη φορολογία, τις πολιτικές ιδιοκτησίες και ό,τι άλλο μπορεί να έπληττε συμφέροντα τους.

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι η σιδηροδρομική γραμμή υπερταχείας μεταξύ του Λονδίνου και του Μπέρμινγχαμ που δεν έγινε ποτέ.

Ο Κάρολος είχε αλλάξει τρεις νόμους, ώστε να σταματήσει τους ενοίκους των σπιτιών και των διαμερισμάτων που του ανήκουν (συνολικής αξίας κοντά στο 1.000.000.000 ευρώ), από το να τα αγοράζουν.

Η (ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ) ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΘΕ ΒΑΣΙΛΙΑ

Θέλω να διατηρήσεις τη ψυχραιμία σου, όπως διαβάζεις πως σε κανόνες που θεσπίστηκαν στο κυβερνητικό μνημόνιο κατανόησης του 2013, διασφαλίστηκε και ότι ο μονάρχης μπορεί να έχει τα δικά του ιδιωτικά χρήματα και επομένως οικονομική ανεξαρτησία από το κράτος.

Την ίδια ώρα, ο πραγματικός βασιλικός πλούτος ήταν και παραμένει

  • το Crown Estate (βλ. συλλογή εκτάσεων γης, εμπορικών και λιανικών ακινήτων, αγροτικές και παράκτιες εκτάσεις σε Σκωτία, Αγγλία, Ουαλία και Βόρειο Ιρλανδία, αξίας 16.5 δισεκατομμυρίων ευρώ ΚΑΙ τα νερά γύρω από την Αγγλία και την Ουαλία),
  • η Βασιλική Συλλογή τέχνης (η Ελισάβετ είχε από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο, εκτιμώμενης αξίας 11.52 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα έργα να υπάρχουν σε 13 βασιλικές κατοικίες και το μεγαλύτερο μέρος να της ανήκει. Η βασιλική συλλογή έχει περισσότερα από 10.000 αντικείμενα σε μακροχρόνιο δανεισμό, σε περισσότερα από 130 μουσεία και γκαλερί σε διάφορες χώρες).
  • η Βασιλική Συλλογή κοσμημάτων (η αξία εκτιμάται στα 3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ) και
  • τα Βασιλικά Αρχεία (μοναδική συλλογή εγγράφων που σχετίζονται με την ιστορία της μοναρχίας, τα τελευταία 250 χρόνια -από προσωπικές επιστολές, αλληλογραφία και ημερολόγια έως ομιλίες).
Advertisements

Κατά το οικονομικό έτος έως τον Μάρτιο του 2022, σημείωσε καθαρά κέρδη 36.021.338 ευρώ, από 31.021.800 που ήταν πέρυσι.

Το Crown Estate (το ‘τρέχει’ ανεξάρτητη αρχή που έχει ως υποχρέωση τη βελτίωση της αξίας του) λογοδοτεί στο Κοινοβούλιο. Είναι υποχρεωμένο να παρουσιάζει ετήσια έκθεση στη Μονάρχη και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

‘Ο,τι υπάρχει εκεί ανήκει στο θεσμό της μοναρχίας από το Βασιλιά Γεώργιο τον 3ο (1760) που συμφώνησε να παραδώσει τα έσοδα του από το Crown Estate, με αντάλλαγμα ότι ο ίδιος και οι διάδοχοι του θα λάμβαναν fixed ετήσιο μισθό.

Έως το 2010 όλα αυτά λέγονταν Civil List. Από το 2010 είναι το Sovereign Grant.

Η συνολική κυβερνητική επιχορήγηση (το Sovereign Grant που λέγαμε) χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους στη βασιλική οικογένεια (κάθε πολίτης δίνει 1.50 ευρώ) και φέτος ανέρχεται στα 99.410.000 ευρώ.

From left, Sister Joanna Hogg, Royal Victoria Hospital Emergency Department, Mr Peter May, Permanent Secretary at the Department of Health, Ms May Parsons Modern Matron at University Hospital Coventry and Warwickshire, Ms Amanda Pritchard, Chief Executive NHS England, Queen Elizabeth II, Prince Charles, Ms Caroline Lamb, Chief Executive NHS Scotland, Ms Eleanor Grant, Palliative Car Nurse, Specialist University Hospital Wishaw, NHS Lanarkshire, Ms Judith Paget CBE, Chief Executive NHS Wales and Dr Ami Jones MBE, Intensive Care Consultant, Aneurin Bevan University Health Board pose after an audience at Windsor Castle, England, Tuesday July 12, 2022. (Aaron Chown/Pool Photo via AP)
Βασίλισσα Ελισάβετ και … Βασιλιάς Κάρολος.  AP

Τα 59.67 εκατομμύρια δολάρια της κυβερνητικής επιχορήγησης πηγαίνει σε μισθούς υπαλλήλων, ταξίδια, συντήρηση των παλατιών και άλλα έξοδα του προσωπικού. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στα έξοδα συντήρησης του Μπάκιγχαμ.

Οι επίσημες δαπάνες της μοναρχίας υπολογίστηκαν για φέτος σε 117.960.000 ευρώ. Ποσό αυξημένο κατά 17.16 εκατομμύρια ευρώ από πέρυσι -καθώς το Παλάτι βρίσκεται σε διαδικασία δεκαετούς σχεδίου ανακαίνισης.

Το Sovereign Grant καταβάλλεται μια φορά τον κόσμο και το 15% της τελευταίας διετίας το παίρνει ο μονάρχης. Δηλαδή, μέχρι χθες η Ελισάβετ και από σήμερα ο Κάρολος.

Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνοντα τα έξοδα για την ασφάλεια των μελών του Παλατιού -εκτιμώνται σε 397.421.000 ευρώ.

Ο μονάρχης δικαιούται να χρησιμοποιεί τα έσοδα και το κάνει για να καλύπτει τα έξοδα των υποχρεώσεων που έχει. Το οικονομικό έτος 2021-22, παρέδωσε καθαρό πλεόνασμα 27.6 εκατομμυρίων ευρώ. Αν το ποσό δεν εξαφανιστεί σε ένα ημερολογιακό έτος, ό,τι μείνει πηγαίνει στο αποθεματικό ταμείο.

Advertisements

Κάθε πέντε χρόνια, η επιχορήγηση επανεξετάζεται από τους βασιλικούς διαχειριστές. Είναι ο πρωθυπουργός, ο καγκελάριος των χρηματοοικονομικών και ο φύλακας του Privy Purse.

Το Privy Purse είναι το ιδιωτικό εισόδημα του μονάρχη (περνά από τον έναν βασιλιά, στον άλλον). Δηλαδή, την ιδιωτική περιουσία -δηλαδή όσα είχε η Ελισάβετ στο Λανκάστερ.

Με το στέμμα στο κεφάλι, ο Κάρολος κληρονομεί το Δουκάτο του Λάνκαστερ. Χάνει το Δουκάτο της Κορνουάλης, ένα άλλο ιδιωτικό κτήμα, στη νοτιοδυτική Αγγλία με έσοδα 26.5 εκατομμύρια ευρώ, το 2021-22. Αυτό πηγαίνει στον πρωτότοκο γιο του νέου Βασιλιά (και επόμενο στη διαδοχή), Ουίλιαμ.

https://www.news247.gr

Λάδι καρύδας: Το αγαπάς όσο κι εμείς! Έχεις βρει όμως το σωστό και ιδανικό;

Οι χρήσεις του πολλές, οι ευεργετικές του ιδιότητες ακόμα περισσότερες! Στην κοσμετολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E. Δεν έχει κερδίσει άδικα λοιπόν τη φήμη σαν το πιο υγιεινό έλαιο που υπάρχει στον κόσμο. Όμως πόσο εύκολο είναι να βρεις το ιδανικό προϊόν για εσένα; …

Καρπούζι: Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι από την κατανάλωσή του

Το καρπούζι είναι ένα μεγάλο φρούτο, γνωστό επιστημονικά ως Citrullus lanatus. Προέρχεται από τη νότια Αφρική και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα πεπόνια, τα κολοκυθάκια, τις κολοκύθες και τα αγγούρια (Cucurbitaceae). Υπάρχουν 5 κοινές ποικιλίες καρπουζιού: με σπόρους, χωρίς σπόρους, μίνι, κίτρινο και πορτοκαλί. Το καρπούζι περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, περιέχει…

Netflix: Βάζει τέλος στο μοίρασμα των κωδικών – Ο λογαριασμός σου είναι για σένα

Το ‘πε και το ‘κανε! Η παγκόσμια συνδρομητική πλατφόρμα Netflix έστειλε τα πρώτα μηνύματα στους συνδρομητές της, μέσω των οποίων τους ανακοινώνει πως βάζει τέλος στο «password sharing». «Ο λογαριασμός σου στο Netflix είναι για σένα και για όσους ζουν μαζί σου, στο νοικοκυριό σου» αναφέρει μεταξύ άλλων, το email, που ξεκίνησε να αποστέλλει η εταιρεία προς αρκετά εκατομμύρια συνδρομητών.…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s