Απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: Στο πλευρό των γυναικών εταιρείες κολοσσοί

στις

Αμερικανικές εταιρείες-κολοσσοί αναδιαμορφώνουν την πολιτική τους προκειμένου να παρέχουν στήριξη και οικονομική ενίσχυση στις εργαζόμενες γυναίκες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση και αδυνατούν λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας στις πολιτείες που διαμένουν.

Η ανατροπή της απόφασης-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση «Roe v Wade» που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ενώ έχει «στείλει» εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους.

Advertisements

Την στιγμή που χιλιάδες γυναίκες αναμένεται να χρειαστεί να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε μια ασφαλή διαδικασία άμβλωσης, αρκετοί εργοδότες αναδιαμορφώνουν την ασφάλεια υγείας των εργαζομένων τους. Το εν λόγω μέτρο, σε ορισμένες περιπτώσεις, έρχεται και ως αποτέλεσμα της ανάγκης των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις πιέσεις των επενδυτών, των πελατών αλλά και των ίδιων εργαζομένων, προκειμένου οι εταιρικές αξίες να ανταποκριθούν στο πνεύμα της εποχής, κόντρα στις προβλέψεις του αμερικανικού Συντάγματος.

Αρκετές τράπεζες αλλά και τεχνολογικοί κολοσσοί ανακοίνωσαν πως από δω και στο εξής αναμένεται να καλύπτουν τα ταξιδιωτικά έξοδα των Αμερικανίδων εργαζομένων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση, στο πλαίσιο των παροχών της ασφάλειας υγείας τους. Μετά την ανακοίνωση της αναχρονιστικής απόφασης την Παρασκευή (24/06), μεταξύ άλλων, η Τράπεζα της Αμερικής, η Goldman Sachs, η Citigroup και η JPMorgan Chase, ανακοίνωσαν πως θα στηρίξουν τις εργαζόμενές τους.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε προνόμια στο πλαίσιο της υποστήριξης της επιλογής των συναδέλφων μας για οικογένεια, με οποιονδήποτε τρόπο μας επιτρέπει ο νόμος» ανέφερε η υπεύθυνη του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού της Citigroup, Sara Wechter.

Από την πλευρά της η Microsoft είχε ήδη προχωρήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας υγείας, από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε το προσχέδιο της απόφασης για τις αμβλώσεις. Η Apple τόνισε πως το υπάρχον πακέτο επιτρέπει στις εργαζόμενες να ταξιδέψουν εκτός πολιτείας για λόγους υγείας ενώ η Meta υπογράμμισε πως θα καλύπτει ταξιδιωτικά έξοδα στο σημείο που «επιτρέπει ο νόμος». Ακόμα εταιρείες όπως η Disney, η Condé Nast, η Warner Bros Discovery και το Netflix ανακοίνωσαν επίσης πως αν χρειαστεί θα παρέχουν αποζημιώσεις στις εργαζόμενες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε άμβλωση.

Την ίδια στιγμή, εταιρείες όπως η McDonald’s, η PepsiCo, η Coca-Cola, η General Motors και η Walmart παραμένουν σιωπηλές ενώ η τύχη εκατομμυρίων γυναικών που απασχολούνται σε μικρότερου βεληνεκούς επιχειρήσεις, παραμένει στον «αέρα».

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Guttmacher επισημαίνει από την πλευρά της πως η αναχρονιστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, αναμένεται να πλήξει κυρίως τα κατώτερα στρώματα αλλά και να αμβλύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν επιπλέον τον δυσανάλογο και άνισο αντίκτυπο που έχουν οι περιορισμοί των αμβλώσεων σε άτομα που είναι περιθωριοποιημένα και καταπιεσμένα – συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων των μαύρων, των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα, των νέων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των μεταναστών και των ατόμων με αναπηρία» τόνισε χαρακτηριστικά η δρ Herminia Palacio.

Advertisements

Σιωπηλά παραμένουν τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία

Τα μεγαλύτερα νομικά γραφεία στις ΗΠΑ δεν πήραν δημόσια θέση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την Παρασκευή, που ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v Wade για την νομιμοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση. Έτσι, διαφοροποίησαν την προσέγγισή τους από τη στάση μερικών μεγάλων εταιριών που εξέδωσαν ανακοινώσεις για την αναφερόμενη απόφαση που προσελκύει το ενδιαφέρον της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Το Reuters ρώτησε την Παρασκευή περισσότερα από 30 νομικά γραφεία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των 20 μεγαλύτερων, επί τη βάσει του συνολικού αριθμού των δικηγόρων που απασχολούν, για τα σχόλια τους αναφορικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και επίσης για το αν θα κάλυπταν τα έξοδα ταξιδιού για υπαλλήλους τους, που θα επιθυμούσαν να κάνουν άμβλωση.

Η μεγάλη πλειονότητα των γραφείων δεν είχε απαντήσει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά μόνο δύο (Ropes & Gray και Morrison & Foerster) απάντησαν ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση μιας τέτοιας ταξιδιωτικής πολιτικής προς διευκόλυνση των υπαλλήλων τους.

Η νομική εταιρία Morrison & Foerster, που απασχολεί περίπου 1.000 δικηγόρους, ήταν η μόνη που εξέδωσε μία ανακοίνωση του απόγευμα του Σαββάτου.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Λάρεν Νασέλσκι δήλωσε ότι η Morrison & Foerster “θα πολλαπλασιάσει τις προσπάθειες της για την προστασία της άμβλωσης, αλλά και άλλων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την αναπαραγωγή.”

Η απόφαση Dobbs ήταν αναμενόμενη, καθώς ένα προσχέδιο νομικής γνωμάτευσης είχε διαρρεύσει τον Μάιο.

Advertisements

Ειδικοί στο νομικό τομέα των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα δικηγορικά γραφεία θα εκφράσουν την άποψή τους για την απόφαση Dobbs στο μέλλον, αν οι εργαζόμενοι και οι πελάτες τους πιέσουν τα γραφεία να λάβουν δημόσια θέση. Για την ώρα, οι διοικήσεις των νομικών εταιριών εξετάζουν προσεχτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δημόσιων τοποθετήσεων, συμπεριλαμβανόμενης και της πιθανότητας να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους πελάτες τους, σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις των ειδικών του χώρου.

“Οι νομικές εταιρίες ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί,” δήλωσε ο Κεντ Ζίμερμαν, σύμβουλος δικηγορικών γραφείων (Zeughauser Group). “Υπάρχει ποικιλία απόψεων μεταξύ των νομικών και των πελατών τους,” σημείωσε ο Ζίμερμαν.

Μερικές εταιρίες προχώρησαν στην έκδοση εσωτερικών οδηγιών προς τους υπαλλήλους τους, σχετικά με την απόφαση. Η Τζούλι Τζόουνς πρόεδρος της νομικής εταιρίας Ropes & Gray ανέφερε σε μία εσωτερική ανακοίνωσή της, την οποία διάβασε το Reuters ότι η εταιρία θα πραγματοποιήσει αρκετές κοινωνικές συναντήσεις για να συζητήσει την απόφαση και να προσφέρει “παρηγοριά” σε όσους την έχουν ανάγκη.

“Ως ηγέτης της Ropes & Gray, ανησυχώ σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην κοινότητά μας,” έγραψε η Τζόουνς, ενώ παραδέχτηκε ότι το σημείωμα της ήταν ενδεχόμενο “να προκαλέσει μερικά τμήματα της κοινότητάς μας.”

Ένας εκπρόσωπος της Ropes & Gray είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης της εταιρίας, μπορούν να λάβουν οικονομική βοήθεια προκειμένου να ταξιδέψουν εκτός της πολιτείας για την πραγματοποίηση άμβλωσης.

Παρά το λιγοστό αριθμό των δημοσίων ανακοινώσεων, ένας αριθμός νομικών εταιριών άφησε να εννοηθεί δημοσίως, πριν από την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade ότι θα προσέφεραν νομική υποστήριξη σε γυναίκες που θα ήθελαν να κάνουν άμβλωση.

Τα νηστίσιμα κουλουράκια με λάδι και κανέλα του Βασίλη Καλλίδη είναι μυρωδάτα κι έχουν ελάχιστες θερμίδες

Το Πάσχα είναι μια ευκαιρία να μπούμε στην κουζίνα με τα παιδιά και να ζυμώσουμε μαζί κουλουράκια. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει! Αλλωστε Πάσχα χωρίς κουλουράκια δεν γίνεται. Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μας δίνει την πιο νόστιμη συνταγή για νηστίσιμα πασχαλινά κουλουράκια. Είναι με λάδι και κανέλα και εκτός από μυρωδάτα είναι και λαχταριστά. Συστατικά: ½ κιλό αλεύρι  και λίγο επιπλέον για το ζύμωμα 1 κουταλάκι…

Μην Πετάξεις τις Υπερώριμες Μπανάνες: 6 Τρόποι να τις Αξιοποιήσεις

Τις μπανάνες τις αγαπώ και δεν το κρύβω. Τις βρίσκω παντού και πάντα: όλες τις εποχές του χρόνου, σε κάθε μανάβικο ή σουπερμάρκετ θα υπάρχει ένα τσαμπί για μένα. Είναι χορταστικές και τόσο γλυκές, που όσες δεν μπουν στο πρωινό μου γιαούρτι, τις καραμελώνω και τις κάνω topping για εξωτικό ρυζόγαλο ή τις βάζω σε κολασμένα Banoffee. Εάν είσαι σαν…

Τα οφέλη της νηστείας στο σώμα σου

Η νηστεία σήμερα, ορίζεται ως η εθελοντική αποχή από το φαγητό. Αρκετοί από εμάς την τηρούμε μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ άλλοι νηστεύουν έως και 40 ημέρες. Τα αρχαία χρόνια ήταν η «λύση» θεραπείας ασθενειών παντός τύπου, για την αναζωογόνηση και την καθαρότητα του νου, πριν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, αλλά και…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s