Ρουμανία: Δημοψήφισμα για το εάν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στη Eurovision

στις

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε λόγω του σκανδάλου ανταλλαγής ψήφων, με την ακύρωση της βαθμολογίας των κριτικών επιτροπών από έξι χώρες, η Ρουμανία αντέδρασε έντονα.

Η επίσημη τοποθέτηση του κρατικού καναλιού TVR την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για δικαστική προσφυγή κατά της EBU και αποχώρηση από τον διαγωνισμό.

ADVERTISING

https://a278f625f0bc88182e8c1da985b6033a.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Με στόχο να παρθεί μια δίκαιη απόφαση, οι Ρουμάνοι εντός και εκτός χώρας κλήθηκαν το βράδυ της Τρίτης να ψηφίσουν σχετικά με το εάν θέλουν η Ρουμανία να εξακολουθήσει να συμμετέχει στη Eurovision.

Η εκπομπή “Referendum” (Δημοψήφισμα) μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι TVR. Στόχος της εκπομπής να αποφασίσουν οι Ρουμάνοι ποιο θα είναι το μέλλον τους στον μουσικό θεσμό.

Το κύριο θέμα της εκπομπής πάντως θα ήταν να διερευνηθεί αν η EBU έχει δίκιο που κατηγορεί τη ρουμάνικη επιτροπή ότι ψήφισε παράτυπα στον Δεύτερο Ημιτελικό μαζί με άλλες πέντε χώρες.

Επιγραμματικά, τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής ήταν:

 • Πώς εξηγείτε την εχθρική μεταχείριση της EBU στα μέλη της;
 • Πόσο σημαντική είναι η μουσική και η πολιτική σε αυτόν τον διαγωνισμό;

Όπως γράφει ο ogaegreece, οι Ρουμάνοι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εκφέρουν τη γνώμη τους, απαντώντας «ναι», «όχι» ή «δεν με ενδιαφέρει» στο ερώτημα: «Θέλετε να συνεχίσει να συμμετέχει η Ρουμανία στη Eurovision;

Περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν ψηφίσει στη σχετική πλατφόρμα μέχρι αυτή την ώρα, με το αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ως εξής:

 • Το 55% απάντησε πως θέλει η Ρουμανία να παραμείνει στον θεσμό
 • Το 38% απάντησε πως η χώρα θα πρέπει να αποσυρθεί
 • Το 7% απάντησε πως δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον της χώρας στη Eurovision

Eurovision: Το χρονικό του σκανδάλου

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις για την ψηφοφορία στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2022, αφού, λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωσή του διαγωνισμού και τον θρίαμβο της Ουκρανίας, βγήκαν στην επιφάνεια τα σοβαρά ζητήματα που ανέκυψαν με τις επιτροπές των χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι κριτικές επιτροπές έξι χωρών είχαν ήδη αποκλειστεί καθώς εντοπίστηκαν «παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας» κατά τη διάρκεια του β’ ημιτελικού, εννοώντας προφανώς ότι υπήρξε χειραγώγηση ψήφων.

Έτσι, οι συγκεκριμένες επιτροπές μπλοκαρίστηκαν, τόσο από τον δεύτερο ημιτελικό, όσο και από τον τελικό, γεγονός όμως που δεν μάθαμε ποτέ, ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Οι έξι εθνικές επιτροπές που αποκλείστηκαν ήταν οι εξής:

 • Αζερμπαϊτζάν
 • Γεωργία
 • Μαυροβούνιο
 • Πολωνία
 • Ρουμανία
 • Σαν Μαρίνο

Στη θέση τους, για την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η EBU υπολόγισε ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα με το οποίο αντικατέστησε τις βαθμολογίες των επιτροπών που μπλοκαρίστηκαν.

Η ανακοίνωσή της:

«Στην ανάλυση της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών μετά τη Δεύτερη Πρόβα του Δεύτερου Ημιτελικού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο και υπολόγισε ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε χώρα τόσο για τον Δεύτερο Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό με βάση τις χώρες που είχαν παρόμοια πρότυπα ψηφοφορίας.

Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας».

Δεν προβλήθηκε η ψηφοφορία αποκλεισμένων επιτροπών – «Χάσαμε τη σύνδεση»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, αυτό που οι παρουσιαστές παρουσίασαν ως τεχνικό πρόβλημα, φαίνεται πως είχε άμεση σχέση με αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, αφού αρκετές από τις παραπάνω χώρες δεν ανακοίνωσαν το αποτέλεσμά τους δια στόματος του εκπροσώπου τους.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ρουμανίας και του Αζερμπαϊτζάν, ακούσαμε τους παρουσιαστές να λένε πως «χάσαμε τη σύνδεση«, με το αποτέλεσμα των επιτροπών να ανακοινώνεται από έναν εκ των συντονιστών του διαγωνισμού, στο πρόσωπο του οποίου είναι εμφανής και η αμηχανία κατά τις σχετικές ανακοινώσεις.

Δείτε το σχετικό βίντεο με το παράδειγμα της Ρουμανίας:

Αντίδραση από τη ρουμανική τηλεόραση – «Άλλους ψηφίσαμε, μπλόκαραν την παρουσιάστριά μας»

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρουμανίας, με την κρατική τηλεόραση να εκδίδει μία σκληρή ανακοίνωση περιγράφοντας όσα έγιναν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της και δηλώνοντας ρητά πως επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

Συγκεκριμένα, η δημόσια ρουμαντική τηλεόραση (TVR), αναφέρει πως «με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής της Ρουμανίας δεν λήφθηκε υπόψη στον υπολογισμό της τελικής κατάταξης και οι διοργανωτές έδωσαν άλλη βαθμολογία στους διαγωνιζόμενους στον τελικό για λογαριασμό της κριτικής επιτροπής της χώρας μας. Διευκρινίζουμε ότι η κριτική επιτροπή της Ρουμανίας αποφάσισε να δώσει τους 12 βαθμούς στους εκπροσώπους της Μολδαβίας» και όχι της Ουκρανίας, όπως ανακοινώθηκε.

Μάλιστα, αναφέρει πως «δεν ενημερώθηκε για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία» και πως «δεν επετράπη στην παρουσιάστριά μας Έντα Μάρκους να ανακοινώσει το αποτέλεσμα όπως είχε συμφωνηθεί», τονίζοντας πως η κριτική επιτροπή είχε ψηφίσει παρουσία συμβολαιογράφου όπως προβλέπεται, αναφέροντας πως «οι κανόνες άλλαξαν χωρίς να ενημερωθούμε», γι’ αυτό και «ζητήσαμε να μας διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους αντικατέστησαν τη βαθμολογία μας και ανάλογα με την απάντηση που λάβουμε έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε».

Η επιτροπή της Ρουμανίας έδωσε στην Ελλάδα 10 βαθμούς, αλλά τα αποτελέσματα ακυρώθηκαν

Η δημόσια τηλεόραση της Ρουμανίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα που θα έδινε η κριτική τους επιτροπή, αν η EBU δεν ακύρωνε την βαθμολογία τους ως «ύποπτη».

Σε αυτά βλέπουμε πως η Ελλάδα θα λάμβανε 10 βαθμούς, αντί των 2 βαθμών που έλαβε τελικά από τα αποτελέσματα του «αλγόριθμου» της EBU.

Μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε, η δημόσια τηλεόραση της Ρουμανίας, αντίθετα με τις οδηγίες της EBU, ανακοίνωσε τα αναλυτικά αποτελέσματα της κριτικής της επιτροπής για τον τελικό, έτσι όπως δηλαδή θα ψήφιζαν οι κριτές…

Ρουμανία: Δημοψήφισμα για το εάν θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στη Eurovision
 TVR

Τα νηστίσιμα κουλουράκια με λάδι και κανέλα του Βασίλη Καλλίδη είναι μυρωδάτα κι έχουν ελάχιστες θερμίδες

Το Πάσχα είναι μια ευκαιρία να μπούμε στην κουζίνα με τα παιδιά και να ζυμώσουμε μαζί κουλουράκια. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει! Αλλωστε Πάσχα χωρίς κουλουράκια δεν γίνεται. Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μας δίνει την πιο νόστιμη συνταγή για νηστίσιμα πασχαλινά κουλουράκια. Είναι με λάδι και κανέλα και εκτός από μυρωδάτα είναι και λαχταριστά. Συστατικά: ½ κιλό αλεύρι  και λίγο επιπλέον για το ζύμωμα 1 κουταλάκι…

Μην Πετάξεις τις Υπερώριμες Μπανάνες: 6 Τρόποι να τις Αξιοποιήσεις

Τις μπανάνες τις αγαπώ και δεν το κρύβω. Τις βρίσκω παντού και πάντα: όλες τις εποχές του χρόνου, σε κάθε μανάβικο ή σουπερμάρκετ θα υπάρχει ένα τσαμπί για μένα. Είναι χορταστικές και τόσο γλυκές, που όσες δεν μπουν στο πρωινό μου γιαούρτι, τις καραμελώνω και τις κάνω topping για εξωτικό ρυζόγαλο ή τις βάζω σε κολασμένα Banoffee. Εάν είσαι σαν…

Τα οφέλη της νηστείας στο σώμα σου

Η νηστεία σήμερα, ορίζεται ως η εθελοντική αποχή από το φαγητό. Αρκετοί από εμάς την τηρούμε μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ άλλοι νηστεύουν έως και 40 ημέρες. Τα αρχαία χρόνια ήταν η «λύση» θεραπείας ασθενειών παντός τύπου, για την αναζωογόνηση και την καθαρότητα του νου, πριν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, αλλά και…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s