Μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα να έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο οδηγιών για το τι πρέπει να γίνεται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), να συστήνει την απομόνωση για 21 μέρες ακόμη και των στενών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Όπως λέει χαρακτηριστικά το κέντρο, όλες οι εντοπισμένες στενές επαφές ενός κρούσματος θα πρέπει να λαμβάνουν οδηγίες για αυτοπαρακολούθηση για πυρετό και άλλα συμπτώματα της νόσου καθημερινά για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεσή τους. Εάν αναπτυχθούν συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο θα πρέπει να απομονωθεί, πέρα από την ιατρική παρακολούθηση και τις εξετάσεις που θα κάνει. Γενικά οι επαφές που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους έως ότου αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν νοσήσει. Επίσης οι στενές επαφές συστήνεται να αποφεύγουν την επαφή με μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Πέρα από τη δημιουργία κάποιων πρωτοκόλλων σχετικά με τη νόσο, υπάρχουν συνεχείς αναφορές για το ενδεχόμενο του εμβολιασμού με το υπάρχον εμβόλιο της ευλογιάς. Το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην προμήθεια και διάθεσή του στα κράτη μέλη. Εκτιμάται ότι ίσως συζητηθεί και σήμερα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγησή του σε ανοσοκατεσταλμένου και υγειονομικούς.
Μόσιαλος: Δεν είναι νόσος των gay
Σχετικά με μεταδοτικότητα της νόσους και επειδή υπήρξε στοχοποίηση των ομοφυλόφιλων ότι στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα εμφανίζεται έξαρση της νόσου, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος τόνισε στο ΣΚΑΙ χαρακτηριστικά ότι: «η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι «νόσος των γκέι» που μεταδίδεται σεξουαλικά. Μεταδίδεται απλώς λόγω στενών επαφών μεταξύ των ανθρώπων».
Η αναφορά του καθηγητή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι και το ECDC λόγω του ότι πολλά από εντοπισμένα κρούσματα συνδέονται με προηγούμενη σεξουαλική επαφή μέσω ανδρών, πρόσθεσε την παράμετρο αυτή στο χαρακτηρισμό ενός ασθενούς ως κρούσμα ευλογιάς.
Ο κ. Μόσιαλος, σημείωσε ακόμη ότι ο ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών ή αν έρθουμε σε επαφή με τα δερματικά εξανθήματα των ασθενών ή αν ακουμπήσουμε τα σεντόνια ή το μαξιλάρι τους.
«Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορονοϊού, μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε ο καθηγητής.
«Η θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι 3% με 6% με το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής – στα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές και οι υποδομές της Δύσης. Η συντριπτική πλειοψηφία θα αυτοϊαθούν» σημείωσε.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος, «έχουμε το εμβόλιο που είναι 85% αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να χορηγηθεί στις 4 πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν χορηγηθεί μέχρι την 14η μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα να μην αποτρέψει όμως τη νόσο».
Σύγκρουση τρένων στην Ινδία: Τουλάχιστον 288 οι νεκροί, περίπου 850 οι τραυματίες
Αδιανόητες είναι οι απώλειες ζωών μετά από τη σύγκρουση τριών τρένων στην Ινδία. Η σύγκρουση μεταξύ τριών τρένων χθες Παρασκευή στην ανατολική Ινδία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 288 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 850 άλλων, με τα σωστικά συνεργεία σήμερα να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν πολλούς επιβάτες που έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Δημοσιογράφοι του AFP που βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας…
Έναρξη Πανελλαδικών για το ΕΠΑΛ
Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ εξετάζονται σήμερα, Πέμπτη, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, το οποίο είναι μάθημα Γενικής Παιδείας. Τα θέματα στα οποία εξετάζονται θα γίνουν γνωστά σε λίγη ώρα. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή έναρξη των Πανελλαδικών έρχεται μετά από δύο ημέρες ταλαιπωρίας για μία μερίδα των αποφοίτων των λυκείων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα…
Εξετάσεις και άγχος μαθητών: Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας;
Οι πανελλήνιες και οι ενδοσχολικές εξετάσεις ξεκινούν σε λίγες ημέρες και είναι απόλυτα φυσιολογικό μαθητές, καθηγητές και γονείς να βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες. Το άγχος, λοιπόν, όλων βρίσκεται στα ύψη, με τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις περισσότερες ανησυχίες. Μαμάδες και μπαμπάδες βρίσκονται στο πλευρό τους, προσπαθώντας να κάνουν το καλύτερο που μπορούν γι’ αυτά. Πώς, όμως, ένας…