Ευλογιά των Πιθήκων: Απομόνωση 21 ημερών και για τις επαφές των κρουσμάτων

στις

Μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα να έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο οδηγιών για το τι πρέπει να γίνεται σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), να συστήνει την απομόνωση για 21 μέρες ακόμη και των στενών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Όπως λέει χαρακτηριστικά το κέντρο, όλες οι εντοπισμένες στενές επαφές ενός κρούσματος θα πρέπει να λαμβάνουν οδηγίες για αυτοπαρακολούθηση για πυρετό και άλλα συμπτώματα της νόσου καθημερινά για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεσή τους. Εάν αναπτυχθούν συμπτώματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το άτομο θα πρέπει να απομονωθεί, πέρα από την ιατρική παρακολούθηση και τις εξετάσεις που θα κάνει. Γενικά οι επαφές που εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνονται κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους έως ότου αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν νοσήσει. Επίσης οι στενές επαφές συστήνεται να αποφεύγουν την επαφή με μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Πέρα από τη δημιουργία κάποιων πρωτοκόλλων σχετικά με τη νόσο, υπάρχουν συνεχείς αναφορές για το ενδεχόμενο του εμβολιασμού με το υπάρχον εμβόλιο της ευλογιάς. Το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην προμήθεια και διάθεσή του στα κράτη μέλη. Εκτιμάται ότι ίσως συζητηθεί και σήμερα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγησή του σε ανοσοκατεσταλμένου και υγειονομικούς.

Μόσιαλος: Δεν είναι νόσος των gay

Σχετικά με μεταδοτικότητα της νόσους και επειδή υπήρξε στοχοποίηση των ομοφυλόφιλων ότι στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα εμφανίζεται έξαρση της νόσου, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος τόνισε στο ΣΚΑΙ χαρακτηριστικά ότι: «η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι «νόσος των γκέι» που μεταδίδεται σεξουαλικά. Μεταδίδεται απλώς λόγω στενών επαφών μεταξύ των ανθρώπων».

Η αναφορά του καθηγητή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι και το ECDC λόγω του ότι πολλά από εντοπισμένα κρούσματα συνδέονται με προηγούμενη σεξουαλική επαφή μέσω ανδρών, πρόσθεσε την παράμετρο αυτή στο χαρακτηρισμό ενός ασθενούς ως κρούσμα ευλογιάς.

Ο κ. Μόσιαλος, σημείωσε ακόμη ότι ο ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών ή αν έρθουμε σε επαφή με τα δερματικά εξανθήματα των ασθενών ή αν ακουμπήσουμε τα σεντόνια ή το μαξιλάρι τους.

«Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κορονοϊού, μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε ο καθηγητής.

«Η θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι 3% με 6% με το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής – στα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές και οι υποδομές της Δύσης. Η συντριπτική πλειοψηφία θα αυτοϊαθούν» σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος, «έχουμε το εμβόλιο που είναι 85% αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να χορηγηθεί στις 4 πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν χορηγηθεί μέχρι την 14η μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα να μην αποτρέψει όμως τη νόσο».

Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (29/11/2022)

Κριός Σύμφωνα με τα ζώδια (29/11/2022), η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται και σήμερα στον Υδροχόο και τον 9ο σας οίκο και ίσως να έχετε επικοινωνία με ένα φίλο σας που έχετε αρκετό καιρό να δείτε ή θα έχετε πρόταση από μια εργασία που είχατε δουλέψει και στο παρελθόν. Ταύρος Η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στον Υδροχόο και τον…

Ρονάλντο: Παραιτήθηκε από την αμοιβή της Βαγιαδολίδ, μετά την οικονομική ζημιά του συλλόγου

Ο πρώην επιθετικός της Βραζιλίας, Ρονάλντο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ρεάλ Βαγιαδολίδ, παραιτήθηκε από την αμοιβή του αφού ο σύλλογος έκλεισε την οικονομική χρονιά με ζημιές άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Με ανακοίνωσή της, η ισπανική ομάδα, μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της, ανέφερε αρνητικό ισοζύγιο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και του υποβιβασμού…

Πανελλαδικές 2023: Από σήμερα η υποβολή δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s