Ισχυρή ζήτηση και αύξηση τιμών στα εμπορικά ακίνητα στην Αττική και φέτος

στις

Η αύξηση της ζήτησης για ποιοτικά ακίνητα κατά την διάρκεια της περιόδου μετά την πανδημία δεν αφορά μόνο τα ακίνητα κατοικίας όπου ομολογούμενος η ζήτηση είναι πλέον υψηλή με την προσφορά να μην ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων εξαιτίας πολλών παραγόντων αλλά αφορά πλέον και γραφειακούς χώρους και χώρους εμπορικών καταστημάτων, με την ζήτηση τέτοιων χώρων να σημειώνει ανοδική πορεία κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική τάση των εμπορικών ακινήτων αποτελεί συνέχεια της περυσινής ανοδικής πορείας η οποία άρχισε να διαφαίνεται και να καταγράφεται μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Advertisements

Σημαντικός παράγοντας στην ανοδική πορεία της αγοράς και των τιμών εμπορικών ακινήτων καθώς και των οικιστικών είναι η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας που σημειώνεται το 2022 και οι επενδυτικές κινήσεις σε ελληνικά ακίνητα, εμπορικά και μη από ξένους επενδυτές.

Η σημαντική αύξηση και διάδοση που σημείωσε το ηλεκτρονικό εμπόριο τα τελευταία χρόνια κυρίως κατά την διάρκεια της πανδημίας, δεν εμπόδισε την επάνοδο των εμπορικών χώρων και καταστημάτων τα οποία σημειώνουν από το 2021 μέχρι σήμερα όλο και μεγαλύτερη ζήτηση.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι πιέσεις που δέχονται οι εμπορικοί χώροι από τις αυξήσεις στην ενέργεια τους τελευταίους μήνες δεν είναι αμελητέες. Αν και οι εμπορικοί χώροι δείχνουν να απορροφούν τους κραδασμούς από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ανατολική Ευρώπη για την ώρα, ειδήμονες της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι για την διαμόρφωση της πλήρους εικόνας της αγοράς στα ακίνητα και της επιπτώσεις του πολέμου η πάροδος κάποιων μηνών είναι απαραίτητη.

Κατά την διάρκεια του 2021 ωστόσο, πολλές από τις εμπορικές περιοχές των Αθηνών καθώς και του Πειραιά διατήρησαν σταθερή πορεία. Αυτό αφορά τις εμπορικές περιοχές και δρόμους στη Γλυφάδα, το Κολωνάκι, την Κηφισιά, αλλά και την οδό Ερμού και σαφώς τον Πειραιά.

Advertisements

Τα υψηλότερα ποσοστά αποδόσεων σύμφωνα με έρευνες κατεγράφησαν σε εμπορικά κέντρα με ποσοστά 6,75% έως και 7,75%.

Αντιθέτως τα χαμηλότερα ποσοστά αποδόσεων κατεγράφησαν στην οδό Ερμού, δηλαδή από 5,74% έως και 6%.

Σε ότι αφορά τις τιμές ενοικίων των εμπορικών χώρων για το 2021, στην περιοχή της Ερμού οι τιμές κινήθηκαν από 180 έως και 285 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και στην περιοχή της Γλυφάδας από 80 έως και 120 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 • Στην περιοχή της Κηφισιάς οι τιμές ενοικίων κινήθηκαν από 80 έως 120 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ στο Κολωνάκι οι τιμές βρίσκονταν μεταξύ 50 έως 90 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Στον Πειραιά τα ενοίκια εμπορικών χώρων κινήθηκαν μεταξύ 40 και 80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Σε ότι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022 παραδείγματα τιμών ακινήτων καταστημάτων αποτελούν τα εξής.
 • Στην περιοχή Κολωνακίου, κατάστημα 165 τ.μ., υπόγειο, ισόγειο με πατάρι, πωλείται στα 2.727 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Στην πλατεία Αττικής κατάστημα 140 τ.μ., δύο δωματίων, σε κτίριο του 1955 πωλείται στα 571 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Στην κάτω Γλυφάδα κατάστημα 38 τ.μ., δύο δωματίων, πωλείται στα 3.947 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Στην Περιοχή του Πειραιά πωλείται κατάστημα 49 τ.μ., δύο δωματίων, στην Ακτή Μιαούλη, στα 1.224 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Στο πεδίο των ενοικιάσεων εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, παραδείγματα τιμών ενοικίασης αποτελεί κατάστημα 180 τ.μ., στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, το οποίο είναι τριών επιπέδων και ενοικιάζεται στα 33 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Στην περιοχή Κολωνακίου, κατάστημα 140 τ.μ., τριών επιπέδων, ενοικιάζεται στα 18 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Στην περιοχή της κάτω Γλυφάδας, κατάστημα δύο δωματίων, 215 τετραγωνικών μέτρων, ενοικιάζεται στα 16 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • Στον Πειραιά, στην περιοχή Πασαλιμάνι, κατάστημα 604 τ.μ., ενοικιάζεται στα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Survivor: Καρολίνα για Μπο: Χαίρομαι που δεν θα μου δώσει δεύτερη ευκαιρία

Η Καρολίνα Ζακλίν Καλύβα αποχώρησε από το survivor all star και δεν μίλησε μόνο για τα τρυφερά πλάνα με τον Μάριο Πρίαμο Ιωαννίδη αλλά και τη σχέση της με τον Μπο και μας έλυσε όλες τις απορίες. Συγκεκριμένα είπε στην κάμερα της εκπομπής, Πρωινό Μας: « Με τον Μπο ήμασταν ένα μήνα περίπου μαζί, αλλά ήταν αρκετά έντονο. Τις…

Βαλαβάνη: Θα το ξεκαθαρίσω για πρώτη και τελευταία φορά

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη μίλησε για τη σχέση της με τον Κωνσταντίνο Βασάλο μετά τις φήμες που τους θέλουν να έχουν χωρίσει.  Αυτή την περίοδο όλοι οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να αποσπάσουν μία δήλωσή σου για την αλήθεια της σχέσης σου με τον Κωνσταντίνο Βασάλο. Τι είναι αυτό που σε κάνει να μη θέλεις να μιλήσεις τη δεδομένη στιγμή, ενώ στο…

Survivor: Ελευθερία και Ευρυδίκη μπαίνουν σε τρεις μέρες στο ριάλιτι !

Η Καρολίνα Καλύβα αποχώρησε από το survivor all star και γυρίζει στην Ελλάδα, ωστόσο δύο παίκτριες του ριάλιτι επιβίωσης ετοιμάζονται να εισβάλλουν στο παιχνίδι. Ο λόγος για την Ελευθερία Ελευθερίου η οποία τελικά θα μπει στο Survivor All Star, μιας και είχε υπογράψει και δεν μπορεί να κάνει πίσω … Η τραγουδίστρια μετά το ειδύλλιο της Καρολίνας με τον σύντροφό της…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s