Γιατί οι νονοί αγοράζουν λαμπάδα στα βαφτιστήρια τους?

στις

Σύμφωνα με την Ελληνορθόδοξη παράδοση το έθιμο της λαμπάδας, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, βρίσκει τις ρίζες του στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όταν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα βαφτίζονταν οι νέοι πιστοί ως χριστιανοί και την ώρα του μυστηρίου κρατούσαν στα χέρια τους μια λαμπάδα αναμμένη, η φλόγα της οποίας συμβόλιζε το φως του Χριστού, που στο εξής θα φώτιζε την ψυχή του νέου χριστιανού.

Ένας άλλος συμβολισμός της λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν «νίκησε» το θάνατο και το σκοτάδι μέσω της Ανάστασής του.

Με το πέρασμα όμως των χρόνων η χριστιανική Εκκλησία κράτησε μόνο το συμβολισμό της λαμπάδας που αφορά στην Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεσή της με τη βάπτιση το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα έπαψε να υφίσταται.
Παράλληλα η πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει και τον ήλιο της Άνοιξης. Το Άγιο φως, με το οποίο την ανάβουμε κατά την Ανάσταση, συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.

Αλλά και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του συμβολισμό. Καφέ λαμπάδες κρατάμε τη Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού.
Θεωρείται, επίσης, μεγάλη τύχη να φτάσει κάποιος με τη λαμπάδα αναμμένη στο σπίτι του μετά την εκκλησία, ενώ πολλοί με τη φλόγα των κεριών σχηματίζουν έναν σταυρό στο κατώφλι του σπιτιού τους, για να έχουν καλή τύχη.

Η σημερινή λαμπάδα βέβαια αποτελεί περισσότερο υπόθεση της νονάς ή του νονού, οι οποίοι εναγωνίως ψάχνουν για την πιο αντιπροσωπευτική και ωραία λαμπάδα για τα βαφτιστήρια τους, παρά ένδειξη κατάνυξης.

Το μόνο που έχει παραμείνει ίσως αλώβητο μέσα από τους αιώνες, είναι ότι η λαμπάδα παραμένει το μέσο μεταφοράς του Αγίου φωτός από την εκκλησία στο σπίτι του κάθε πιστού το βράδυ της Ανάστασης.

Παλιότερα ήταν κυρίως λευκή γιατί συμβολίζει τη νίκη της ζωής και του φωτός απέναντι στον θάνατο και το σκοτάδι. Τα χρόνια όμως πέρασαν και η λευκή λαμπάδα αντικαταστάθηκε από πολύχρωμες λαμπάδες φορτωμένες με παιχνίδια που ξετρελαίνουν τα παιδιά και ανυπομονούν να τις κρατήσουν.

Για αυτό εαν ακόμα δεν έχεις αγοράσει την λαμπάδα σου δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείς διότι σου έχω τις καλύτερες και σε πολύ καλή τιμή που θα λατρέψει κάθε ηλικία .

Το γνωρίζω ότι οι μέρες που διανύουμε δεν είναι οι ιδανικές με απόρροια να μην μπορούμε να ευχαριστηθούμε τις γιορτές λόγω πανδημίας και το κυριότερο να μας φαίνεται η κάθε μέρα ίδια και βαρετή αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε μερικά λεπτά στο να διαλέξετε τις λαμπάδες σας.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι δεν θεωρώ απαραίτητο και αποκλειστικά και μόνο ο νονός ή νονά να προσφέρουν την λαμπάδα στο βαφτιστήρι τους , αλλά αντιθέτως μπορεί ο οποιοσδήποτε, είτε πρόκειται για φίλες, είτε για κάποιο συγγενικό πρόσωπο είτε ακόμα και στον/στην σύντροφο σας .

Μου αρέσει τόσο πολύ να χαζεύω και να παρατηρώ τα σχέδια των λαμπάδων διότι κάθε χρόνο τα σχέδια γίνονται όλο και πιο ωραία και πρωτοποριακά .

Στο κατάστημα το Όνειρο της Μυρσίνης το οποίο βρίσκεται στην οδό Πάτημα Χαλανδρίου Γαρδενίων 44 θα βρείτε μοναδικά κομμάτια για όλα τα γούστα που πραγματικά θα τα λατρέψετε .

Για να μαθαίνεις πρώτος τα νέα σχέδια που δημιουργούνται για κάθε εποχή μπορείς να ακολουθήσεις Το όνειρο της Μυρσίνης στο instagram καθώς επίσης και στο facebook.

Διάβασε περισσότερα για το Το όνειρο της Μυρσίνης: Χειροποίητα δώρα για κάθε εποχή

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s