Η βία κατά των γυναικών μέσα από ακτινογραφίες

στις

Τα συναισθήματα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα είναι ανάμεικτα. Μια ημέρα που κανονικά δεν θα έπρεπε να τη «γιορτάζουμε» αλλά και που μας θυμίζει πως δεν είμαστε μόνες μας. Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο καθημερινό.

Κι αυτή η Παγκόσμια Ημέρα είναι «αγκάθι» για όλες τις γυναίκες, ενώ τα στατιστικά δείχνουν πως τα φαινόμενα υπάρχουν και πολλά από αυτά καταπνίγονται.

Θέλεις μερικά στοιχεία;

Η γραμμή «SOS 15900» από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2011, έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις. Ειδικότερα, κατά το έτος 2018, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας.

Advertisements

Από τις 2.864 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.519 κλήσεις αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο, οι 110 κλήσεις σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 28 κλήσεις σε περιπτώσεις βιασμού, 2 κλήσεις σε trafficking και σε περιπτώσεις πορνείας, και 108 κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.

Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν: 1.621 κλήσεις (41%) σε ψυχοκοινωνική στήριξη, 1.287 κλήσεις (33%) σε νομική συμβουλευτική, 274 κλήσεις (7%) σε νομική βοήθεια, 281 κλήσεις (7%) σε αναζήτηση φιλοξενίας και 22 κλήσεις (1%) σε αναζήτηση εργασίας.

Κι αυτοί οι αριθμοί μας τρομάζουν ενώ το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Καθημερινό. Μπορεί να συμβαίνει στην διπλανή σου, μπορεί να συμβαίνει σε σένα.

Οι ακτινογραφίες που δείχνουν τον εφιάλτη

Μια χειρουργός στο Μιλάνο, η Μαρία Γκράτσια Βανταντόρι πραγματοποιεί μια σοκαριστική έκθεση ακτινογραφιών κακοποιημένων γυναικών.

βία κατά των γυναικών
Advertisements

Στις ακτινογραφίες βλέπουμε την καθημερινή φρίκη, τη βία κατά των γυναικών. Σε ορισμένες ακτινογραφίες βλέπουμε μια μεγάλη λεπίδα στην κοιλιά της γυναίκας, άλλες δείχνουν σπασμένα άκρα, συμπεριλαμβανομένου και ενός οστού σπασμένου στα δύο.

βία κατά των γυναικών
βία κατά των γυναικών

Στη έκθεση διαφυλάχθηκε η ανωνυμία των ασθενών. Όπως αναφέρει η γιατρός, πολλές γυναίκες υποφέρουν και είναι θύματα βίας απ’ τους συζύγους, τους φίλους, μέλη της οικογένειας ή γνωστούς και ορισμένες δεν θεωρούνται θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

βία κατά των γυναικών
βία κατά των γυναικών

«Συχνά οι γυναίκες που έρχονται στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης, δεν ξέρουν πώς να ονομάζουν τι τους συνέβη, δεν λένε αμέσως ότι έχουν υποστεί βία», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «τα σώματα, οι τραυματισμοί μιλούν για εκείνες και αναπαριστούν την καθημερινή φρίκη».

Advertisements
Advertisements

Βία κατά των γυναικών: Η ιστορία της Ε.Μ.

Η 32χρονη Ε.Μ. για δύο χρόνια ζούσε τον εφιάλτη της κακοποίησης μέσα στη σχέση της.

Πριν από 4 χρόνια έκανε σχέση με τον πρώην σύζυγό της. Τσακωμοί και εντάσεις έγιναν σωματική βία και κακοποίηση. Η λεκτική βία κατέληξε σε ένα χαστούκι, και το χαστούκι επαναλήφθηκε αρκετές φορές.

Όταν αποφάσισε να χωρίσει και να φύγει μακριά, έμαθε ότι περιμένει τον γιο της, ο οποίος είναι σήμερα 2 ετών. Έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία αλλά η συμπεριφορά δεν άλλαξε ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πάνω σε έναν καυγά ο πρώην σύντροφός της δεν δίστασε να τη σπρώξει με δύναμη με αποτέλεσμα να χτυπήσει, να γεμίσει μώλωπες και να χρειαστεί να μεταβεί στο νοσοκομείο, ενώ κυοφορούσε. Αναγκαζόταν να κρύψει τα χτυπήματα και να πει ψέματα γι’ αυτά όταν βρισκόταν στην εργασία της.

Advertisements

Μετά τη γέννηση του παιδιού της, έκανε υπομονή για τρεις μήνες με την ελπίδα πως ο σύντροφός της θα άλλαζε συμπεριφορά… με τη λεκτική βία να συνεχίζεται. Η Ε.Μ αποφάσισε να φύγει από το σπίτι παίρνοντας μαζί τον γιο της και να σταθεί στα πόδια της μόνη της, χωρίς καμία υποστήριξη από το οικογενειακό της περιβάλλον.

«Δεν μπορούσα να ανεχτώ άλλο αυτή την κατάσταση, είχα φτάσει στα όρια μου. Είπα στον εαυτό μου ότι κάτι τέτοιο δεν άξιζε ούτε σε εμένα ούτε στο παιδί μου. Θα έκανα τα πάντα για να έχω την αξιοπρέπεια μου και τον αυτοσεβασμό μου», αναφέρει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έχοντας ως στήριγμα μόνον τον ίδιο της τον εαυτό η Ε.Μ, εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, μεγαλώνει τον γιο της με όλες τις δυσκολίες εκείνες που αντιμετωπίζει μία μονογονεϊκή οικογένεια στην Ελλάδα του 2019. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει, το σημαντικότερο είναι να μην φοβάσαι, γιατί «ο τρόμος είναι αυτό που έχει ζήσει ήδη μία κακοποιημένη γυναίκα».

Ήταν πολύ δύσκολο να πάρω αυτή την απόφαση, αλλά το πιο δύσκολο από όλα ήταν να είμαι στο ίδιο μου το σπίτι και να φοβάμαι. Μια γυναίκα που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή βία έχει σίγουρα τη δύναμη να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση αρκεί να μην φοβάται. Αυτό είναι το μήνυμά μου

Advertisements

Έχοντας φύγει από την τοξική βίαιη σχέση που βίωνε η Ε.Μ απευθύνθηκε για βοήθεια στην αρχή σε ένα Συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο την παρέπεμψε να απευθυνθεί για νομική βοήθεια στο Κέντρο Διοτίμα. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια νομική βοήθεια, να υπάρχει το κράτος που μπορεί να σε στηρίξει. Ωστόσο, στο οικονομικό κομμάτι υπάρχει μεγάλη δυσκολία καθώς δυστυχώς δεν βοηθάει η κοινωνία και η πολιτεία σε αυτό τον τομέα», λέει.

Από την καθημερινότητα της Ε.Μ λείπει πλέον ο φόβος. Είναι μία γυναίκα, εργαζόμενη, μητέρα, επιζώσα έμφυλης βίας που θα ήθελε να μιλάει πιο ανοιχτά για όσα υπέστη.

Υπάρχει προκατάληψη για αυτό το θέμα και δυστυχώς στιγματίζεσαι αν έχεις ζήσει κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι σε λυπούνται. Θα ήθελα να βγω να φωνάξω, να μιλήσω για όσα έζησα, αλλά η κοινωνία μας δεν μας επιτρέπει κάτι τέτοιο

Advertisements

Η Ε.Μ είναι πλέον πιο δυνατή και δεν φοβάται. Μεγαλώνει τον γιο της αφήνοντας το παρελθόν πίσω της, με τις μνήμες να είναι νωπές ακόμη, στέλνοντας ωστόσο ξεκάθαρο μήνυμα σε όσες έχουν πέσει θύματα βίας, να μην φοβούνται.

Τι πρέπει να κάνει ένα θύμα έμφυλης βίας

  • Να απομακρυνθεί άμεσα από το βεληνεκές δράσης του δράστη, παίρνοντας μαζί της τα παιδιά, αν υπάρχουν, και έγγραφα (ταυτότητα/ διαβατήριο) και να καλέσει το 100.
  • Να τηλεφωνήσει σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης της αν νιώθει την ανάγκη υποστήριξης/συνοδείας σε νοσοκομείο.
  • Να προστρέξει άμεσα σε νοσοκομείο για τη φροντίδα τυχόν τραυμάτων (ή μέριμνα για περιπτώσεις κινδύνου μεταδιδόμενων νοσημάτων), από όπου θα πάρει ιατρική γνωμάτευση που θα καταγράφει τα σημάδια/τραύματα και την αιτία τους.
  • Να προσέλθει σε Αστυνομικό Τμήμα, αν επιθυμεί, να υποβάλει καταγγελία με την αυτόφωρη διαδικασία.
  • Να καλέσει το «15900» αν έχει ανάγκη στέγασης σε ασφαλές μέρος, ψυχολογικής υποστήριξης και νομικής συμβουλευτικής.

Μαζί με 2.106 ακόμα followers

Follow me: https://twitter.com/Serendipity311on Twitter https://www.facebook.com/Serendipityblog.net/ on Facebook https://www.instagram.com/3.serendipity/ on Instagram

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s