Αδέσποτα Ζώα: Τι πρέπει να κάνουμε νομικά αλλά και ηθικά

στις

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που μετράει χιλιάδες αδέσποτα ζώα, τόσο λόγω του ανεξέλεγκτου ζευγαρώματος όσο και λόγω της παραμέλησης και της εγκατάλειψης του οικόσιτου ζώου για προσωπικούς λόγους.

Τα προβλήματα από τα αδέσποτα ζώα είναι πολλά. Η παρουσία τους και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων των ζώων θα έπρεπε να απασχολεί την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το επίπεδο των φιλοζωικών οργανώσεων.

Με το νέο σχέδιο νόμου, η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων συντροφιάς και αυστηροποιεί τις ποινές για κακοποίηση και εγκατάλειψη, ανάγοντάς τες σε κακούργημα. Οι ποινές για παραβάσεις όπως αφαίρεση ζωής ζώου είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ. Για τη διατήρηση και παραμονή ζώου σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε κήπο πολυκατοικίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ζώο. Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτεία προσπαθεί να προστατέψει όσο γίνεται αυτές τις ψυχές, ωστόσο το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στην ρίζα και όλοι να καταλάβουμε τις συνέπειες των αδέσποτων ζώων στους δρόμους της πόλης και της επαρχίας.

Ταΐστε τα αδέσποτα, έχουν μόνο εσάς!

Σύμφωνα με το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, ορίζεται ότι οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδέσποτα, με την μεγαλύτερη ευθύνη να την έχει ο ίδιος ο δήμος παρέχοντας ταΐστρες και τροφή σε συγκεκριμένα σημεία στα πεζοδρόμια. Δεν απαγορεύεται λοιπόν η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα αδέσποτα

Προσωρινή φιλοξενία

Στο πολύ κρύο και στην πολλή ζέστη, φιλοξενήστε ένα αδέσποτο στο σπίτι σας με δροσερό νερό και τροφή. Αν μία φιλοζωική έχει αναλάβει την περίθαλψη ενός άρρωστους ζώου αλλά δεν έχει χώρο να το φιλοξενήστε, φιλοτιμηθείτε!

Κάντε εθελοντισμό σε φιλοζωικές

Σε μια χώρα με πάνω από 3 εκατομμύρια αδέσποτα, οι εθελοντές είναι πάντα χρήσιμοι!

Στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς αν έχετε την οικονομική δυνατότητα

Με αυτόν τον τρόπο αφενός προστατεύεται η υγεία του ζώου αφετέρου εκμηδενίζεται η πιθανότητα γονιμοποίησης και διαιώνισης των αδέσποτων ζώων.

Η καταγγελία όσων κακοποιούν είτε ενεργητικά είτε παθητικά ένα ζώο είναι επίσης μια σημαντική βοήθεια που είστε ηθικά υποχρεωμένοι να κάνετε! Όποιος έχει φερθεί βίαια σε ένα ζώο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το ξανακάνει.

Τέλος δεν ξεχνάμε: Αν θέλετε να υιοθετήσετε ένα ζώο, κάντε την καλή πράξη και υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο! Θα του αλλάξετε και θα σας αλλάξει τη ζωή.

Αν θέλεις να βοηθήσεις και εσύ με την σειρά σου για το καταφύγιο της Σύρου με τα αδέσποτα ζωάκια μπορείς να αγοράσεις ένα από τα παρακάτω μαρτάκια , καθώς ένα ποσό θα δοθεί σε εκείνα .

https://www.jamjar.gr/store/serendipityjewels

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s