Επικαιρότητα

Πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα – Οι εκτιμήσεις των ειδικών και το χειρότερο σενάριο στο τραπέζι της κυβέρνησης

Την ώρα που τα κρούσματα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δείχνουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας, οι προβλέψεις για την επιδημιολογική κατάσταση τα Χριστούγεννα από τους ειδικούς δεν είναι καλές.

Ωστόσο παρά τις εκτιμήσεις ακόμη και για 100 νεκρούς την μέρα αλλά και 10.000 κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση προτιμά να εξετάζει την επιδημιολογική εικόνα ανά εβδομάδα και επιμένει πως όποια νέα μέτρα θα στοχεύουν στους εμβολιασμένους.

Βέβαια το τελευταίο μέτρο που ελήφθη σχετικά με τα σούπερ μάρκετ αφορά τον γενικό πληθυσμό, καθώς από σήμερα θα υπάρχει όριο και συγκεκριμένα ένα άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.

Το χειρότερο σενάριο που είναι στο τραπέζι

Η κυβέρνηση πάντως, αν και επεξεργάζεται σε real time τα δεδομένα, έχει ήδη σκεφτεί το χειρότερο σενάριο ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ακραίο» σενάριο, αυτό που όλοι απεύχονται αλλά βρίσκεται κανονικά στο τραπέζι, περιλαμβάνει ουσιαστικά αποφάσεις για πλήρες μπλόκο των ανεμβολίαστων, εφόσον προκύψει  ανεξέλεγκτη κατάσταση με λυγισμένα και τα νοσοκομεία της Αττικής.

Σε κάθε περίπτωση το ιδανικό πλάνο που θα ήθελε να ακολουθήσει και η χώρα μας, χωρίς νέα μέτρα και επιπλέον περιορισμούς, ονομάζεται «Χριστούγεννα 2G».

Είναι ένας όρος που περιμένουν ότι θα περάσουν και οι Αυστριακοί, εφόσον δεν αποφασιστούν ακόμα σκληρότερες παρεμβάσεις στον δρόμο που η Ολλανδία ανοίγει πρώτη στην Ευρώπη με το lockdown. 

Ο κανόνας του… 2G

Ο κανόνας «2G» της Αυστρίας έχει προκύψει από τις λέξεις «Geimpft» και «Genesen», δηλαδή ο εμβολιασμένος και εκείνος που έχει αναρρώσει.

Οι μοναδικοί, κοινώς, που έχουν πρόσβαση με τα πιστοποιητικά τους σε διασκέδαση, εστίαση, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, κάθε εκδήλωση άνω των 25 συμμετεχόντων.

Το μοναδικό πράγμα πάντως που αποκλείει η κυβέρνηση είναι το γενικό lockdown καθώς δεν πρέπει να υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς οι εμβολιασμένοι.

Όχι σημαντικοί περιορισμοί για εμβολιασμένους

Όπως και να έχει πάντως βρίσκονται διαρκώς στο ραντάρ του Μαξίμου οι κινήσεις της υπόλοιπης Ευρώπης, όπως το αυστριακό μοντέλο ή η χρήση του Green Pass στην Ιταλία, καθώς και οι αντιδράσεις στις κοινωνίες, και εξετάζονται σενάρια προσαρμογής τους στην ελληνική πραγματικότητα, εφόσον χρειαστεί. Επιπλέον, η κυβερνητική κατεύθυνση «όχι σημαντικοί περιορισμοί» για εμβολιασμένους αφήνει ανοιχτό δρόμο για εφαρμόσιμα (και εύκολα ελέγξιμα) μέτρα όπως καθολική χρήση μάσκας παντού ανεξαρτήτως συνωστισμού και για αναπροσαρμογές στους κανόνες της αγοράς. Αυτές, μάλιστα, αναμένονται πιο άμεσα και εστιάζουν στη μείωση συγχρωτισμού εντός εμπορικών κέντρων και σουπερμάρκετ.

Αυξήθηκαν κατά 50% τα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Τα δεδομένα πάντως είναι αρκετά ανησυχητικά και γι’ αυτό βάζουν στο τραπέζι όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους.

Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα.

Την ίδια ώρα ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας των εργαστηριακών τεστ είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%. 

Δύσκολη η κατάσταση και τα Χριστούγεννα

Βλέποντας αυτά, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που τονίζουν πως μέχρι τα Χριστούγεννα η κατάσταση δεν θα έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα συνεχίζεται ακόμη και την ώρα που θα στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Οι επιστήμονες προβλέπουν πως τα Χριστούγεννα τα κρούσματα θα αγγίξουν τις 10.000 την ημέρα, οι διασωληνωμένοι θα φτάνουν τους 800 ενώ οι νεκροί θα προσπερνούν τους 100 ημερησίως.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εκτιμά ότι θα έχουμε «έκρηξη» ημερησίων κρουσμάτων και νεκρών.

«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η κυρία Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Mega, ενώ τόνισε πως είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.

«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθάρισε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε απωλέσει άλλες 4.000 ανθρώπινες ζωές

Από την πλευρά, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε πως είναι πιθανό να έχουμε απωλέσει άλλες 4.000 ανθρώπινες ζωές μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί πρέπει να εμβολιαστούμε τώρα. Το παράθυρο του χρόνου κλείνει», επεσήμανε ο δρ. Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η επίδραση που θα έχουν τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα φανεί μετά από τις 15 Νοεμβρίου και παράλληλα εκτίμησε πως οι 1.100 νεκροί του Οκτωβρίου «θα είναι πολύ περισσότεροι τον Νοέμβριο και θα δούμε πόσοι θα είναι τον Δεκέμβριο».

Τέλος η διασκέδαση και στους εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους; – Ποια νέα μέτρα φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον

Μπορεί ακόμα να μην έχει ανακοινωθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο η νέα αυτή παραλλαγή του φονικού ιού περικυκλώνει επικίνδυνα τη χώρα μας και έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών και […]

Οι καλεσμένοι σου έφτασαν νωρίτερα; Κάνε το σπίτι να φαίνεται καθαρό σε λίγα λεπτά

Εάν οι καλεσμένοι σου σε αιφνιδιάσουν με μια πρόωρη άφιξή ή εάν το μαγείρεμα σου πήρε περισσότερο από όσο περίμενες και δεν πρόλαβες να αφιερώσεις χρόνο στο καθάρισμα, μην αγχώνεσαι. Αυτά είναι τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις γρήγορα την ακαταστασία που μπορεί να επικρατεί σε κάποιους χώρους. Το κλειδί της επιτυχίας […]

Δύσκολες οι τελευταίες μέρες του 2021 για αυτά τα τρία ζώδια

Η χρονιά που φεύγει είναι κατά κοινή ομολογία μια δύσκολη χρονιά. Έτσι φαίνεται πως θα είναι και οι τελευταίες μέρες του 2021. Τουλάχιστον για κάποια από τα ζώδια. Αν ανήκετε σε ένα από τα παρακάτω ζώδια, σύμφωνα με το Elite Daily, θα περάσετε δύσκολα γιατί θα νιώσετε το κοσμικό χάος ακόμα πιο έντονα. Ταύρος: Θα νιώσετε αποπροσανατολισμένοι με […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: