Καλάβρυτα 1943 – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον καλό ναζί που έσωσε γυναικόπαιδα – Τι απαντούν οι δημιουργοί της ταινίας

στις

Διαστάσεις λαμβάνουν οι αντιδράσεις για την ταινία «Καλάβρυτα 1943», και δη η σκηνή που  αναβιώνει τον μύθο, περί «καλού» Αυστριακού ναζί, που «έσωσε» γυναικόπαιδα.

Η ταινία επιχειρεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί: Τη σφαγή των Καλαβρύτων το Δεκέμβρη του 1943, οπότε και οι ναζί εκτέλεσαν 500 άτομα και έκαψαν το χωριό.

Σύμφωνα με το pelop.gr άνθρωποι της παραγωγής, ανέφεραν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, όπου φιλοξενούνται μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων, βρέθηκαν 6 χρόνια πριν τα γυρίσματα της ταινίας, επισημαίνοντας ότι η πιο μαύρη σελίδα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα στηρίζεται σε έρευνα και μαρτυρίες επιζώντων για το χρονικό της σφαγής. Μεταξύ αυτών και η συγκλονιστική αφήγηση της Ευσταθίας Τζούδα -Μητσώνια που έζησε τον εφιάλτη από κοντά.

Στο έργο, που θα προβληθεί στις 11 Νοεμβρίου φαίνεται ο ένστολος ναζί, που ενσαρκώνει ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, να παίρνει την πρωτοβουλία – παρακούοντας εντολές ανωτέρων του – και να ανοίγει την πόρτα του πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου στα Καλάβρυτα για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα. https://www.youtube.com/embed/dcBl7yYbJ2c

Τι απαντούν οι δημιουργοί

Οι υπεύθυνοι της παραγωγής έλεγαν στην «Π» πως αξίζουν αναφοράς δύο σημεία. Οι μαρτυρίες που έλαβαν υπ’ όψιν και υπάρχει διχογνωμία, καθώς κάποιοι επιζώντες έλεγαν πως βγαίνοντας από το φλεγόμενο σχολικό κτίριο είδαν Αυστριακό κι άλλοι Ιταλό στρατιώτη, ενώ στην ταινία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα φαίνεται σε αρκετές σκηνές πως οι περισσότερες γυναίκες τα κατάφεραν με δικές τους δυνάμεις να σωθούν και να σώσουν τα παιδιά τους, από τα παράθυρα κι από άλλες πόρτες.

Για το επίμαχο σημείο, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», Νικόλας Δημητρόπουλος, αρκείται να σχολιάσει στην «Π»: «Επειδή δεν έχει βγει η ταινία, δεν ξέρω πώς κάνουν σχόλια χωρίς καν να την έχουν παρακολουθήσει».

Σε δήλωσή του, ο σεναριογράφος επισημαίνει πως «υπάρχει η θεωρία που πολλούς τους ενοχλεί, ότι ένας Αυστριακός άνοιξε την πόρτα του σχολείου για να βγουν οι γυναίκες και τα παιδιά» και ο Δημήτρης Κατσαντώνης, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, διάβασε 14 μαρτυρίες που αναφέρονται σε ένστολο Αυστριακό.

Αποστάσεις κρατά ο Δήμος Καλαβρύτων

Αποστάσεις από τις αντιδράσεις φαίνεται πως κρατά  ο Δήμος Καλαβρύτων.

Ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, μάλλον αιφνιδιάστηκε από τον σάλο και τις επαπειλούμενες μηνύσεις κατά των υπευθύνων του κινηματογραφικού έργου και αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ωστόσο, φέρεται πως έλεγε σε συνομιλητές του, ότι «τα σχόλια δεν έπρεπε να γίνουν πριν κάποιοι δουν την ταινία». Υποστήριξε δε ότι δήλωση θα κάνει αφού πρώτα δει την ταινία, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου οπότε και είναι η επίσημη πρεμιέρα της.

Στις συζητήσεις που προκάλεσε η πρώτη «τουφεκιά» του προέδρου της Ενωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. αντιδημάρχου Χαρ. Ερμείδη, λεγόταν πως πράγματι υπήρχαν πάντα διηγήσεις για την απελευθέρωση γυναικόπαιδων από το φλεγόμενο Δημοτικό Σχολείο, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους. Ετσι, ενώ για πολλά χρόνια πιστευόταν πως Αυστριακός ναζί άνοιξε τις πόρτες, μεταγενέστερα αυτό κατέπεσε ως ιστορική μαρτυρία.

«Ταινία είναι, θα υπάρχει και μυθοπλασία. Η επίσημη θέση δεν είναι του καθένα. Υπάρχει Δήμος, υπάρχει Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Αν ένα έργο προσβάλλει την τιμή και τη μνήμη των θυμάτων, θα το κατακρίνουμε, αλλά να το δούμε… ας μη μας αναστατώνει μια μυθοπλασία» ακούστηκε να λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η οργή των απογόνων του Ολοκαυτώματος

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κατήγγειλε τους υπεύθυνους της ταινίας για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων.

Τα περί Αυστριακού που «έσωσε» γυναικόπαιδα, έχουν διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – εγκλείστους του Σχολείου και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, αλλά παρ’ όλα αυτά -άγνωστο για ποιους λόγους- οι υπεύθυνοι της ταινίας, συμπεριέλαβαν στην ιστορία, αναφέρει η Ένωση. Μάλιστα, ο πρόεδρός της κ. Χαρίλαος Ερμείδης, σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2.5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.

Επιπλέον η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία με καθιονδήποτε τρόπο δεν σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.

Τώρα ο κ. Ερμείδης, διαμηνύει, ότι εφόσον πράγματι στην ταινία περιλαμβάνεται αυτός ο μύθος, ή και οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα και με άλλους Φορείς, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό!

Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (29/11/2022)

Κριός Σύμφωνα με τα ζώδια (29/11/2022), η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται και σήμερα στον Υδροχόο και τον 9ο σας οίκο και ίσως να έχετε επικοινωνία με ένα φίλο σας που έχετε αρκετό καιρό να δείτε ή θα έχετε πρόταση από μια εργασία που είχατε δουλέψει και στο παρελθόν. Ταύρος Η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στον Υδροχόο και τον…

Ρονάλντο: Παραιτήθηκε από την αμοιβή της Βαγιαδολίδ, μετά την οικονομική ζημιά του συλλόγου

Ο πρώην επιθετικός της Βραζιλίας, Ρονάλντο, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ρεάλ Βαγιαδολίδ, παραιτήθηκε από την αμοιβή του αφού ο σύλλογος έκλεισε την οικονομική χρονιά με ζημιές άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Με ανακοίνωσή της, η ισπανική ομάδα, μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της, ανέφερε αρνητικό ισοζύγιο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και του υποβιβασμού…

Πανελλαδικές 2023: Από σήμερα η υποβολή δήλωσης για συμμετοχή στις εξετάσεις

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2023 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία. Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από σήμερα Τρίτη 29 Νοεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s