Διασκέδαση

Καλάβρυτα 1943 – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον καλό ναζί που έσωσε γυναικόπαιδα – Τι απαντούν οι δημιουργοί της ταινίας

Διαστάσεις λαμβάνουν οι αντιδράσεις για την ταινία «Καλάβρυτα 1943», και δη η σκηνή που  αναβιώνει τον μύθο, περί «καλού» Αυστριακού ναζί, που «έσωσε» γυναικόπαιδα.

Η ταινία επιχειρεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί: Τη σφαγή των Καλαβρύτων το Δεκέμβρη του 1943, οπότε και οι ναζί εκτέλεσαν 500 άτομα και έκαψαν το χωριό.

Σύμφωνα με το pelop.gr άνθρωποι της παραγωγής, ανέφεραν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, όπου φιλοξενούνται μαρτυρίες για το Ολοκαύτωμα Καλαβρύτων, βρέθηκαν 6 χρόνια πριν τα γυρίσματα της ταινίας, επισημαίνοντας ότι η πιο μαύρη σελίδα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα στηρίζεται σε έρευνα και μαρτυρίες επιζώντων για το χρονικό της σφαγής. Μεταξύ αυτών και η συγκλονιστική αφήγηση της Ευσταθίας Τζούδα -Μητσώνια που έζησε τον εφιάλτη από κοντά.

Στο έργο, που θα προβληθεί στις 11 Νοεμβρίου φαίνεται ο ένστολος ναζί, που ενσαρκώνει ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, να παίρνει την πρωτοβουλία – παρακούοντας εντολές ανωτέρων του – και να ανοίγει την πόρτα του πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου στα Καλάβρυτα για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα. https://www.youtube.com/embed/dcBl7yYbJ2c

Τι απαντούν οι δημιουργοί

Οι υπεύθυνοι της παραγωγής έλεγαν στην «Π» πως αξίζουν αναφοράς δύο σημεία. Οι μαρτυρίες που έλαβαν υπ’ όψιν και υπάρχει διχογνωμία, καθώς κάποιοι επιζώντες έλεγαν πως βγαίνοντας από το φλεγόμενο σχολικό κτίριο είδαν Αυστριακό κι άλλοι Ιταλό στρατιώτη, ενώ στην ταινία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα φαίνεται σε αρκετές σκηνές πως οι περισσότερες γυναίκες τα κατάφεραν με δικές τους δυνάμεις να σωθούν και να σώσουν τα παιδιά τους, από τα παράθυρα κι από άλλες πόρτες.

Για το επίμαχο σημείο, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Καλάβρυτα 1943», Νικόλας Δημητρόπουλος, αρκείται να σχολιάσει στην «Π»: «Επειδή δεν έχει βγει η ταινία, δεν ξέρω πώς κάνουν σχόλια χωρίς καν να την έχουν παρακολουθήσει».

Σε δήλωσή του, ο σεναριογράφος επισημαίνει πως «υπάρχει η θεωρία που πολλούς τους ενοχλεί, ότι ένας Αυστριακός άνοιξε την πόρτα του σχολείου για να βγουν οι γυναίκες και τα παιδιά» και ο Δημήτρης Κατσαντώνης, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, διάβασε 14 μαρτυρίες που αναφέρονται σε ένστολο Αυστριακό.

Αποστάσεις κρατά ο Δήμος Καλαβρύτων

Αποστάσεις από τις αντιδράσεις φαίνεται πως κρατά  ο Δήμος Καλαβρύτων.

Ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος, μάλλον αιφνιδιάστηκε από τον σάλο και τις επαπειλούμενες μηνύσεις κατά των υπευθύνων του κινηματογραφικού έργου και αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ωστόσο, φέρεται πως έλεγε σε συνομιλητές του, ότι «τα σχόλια δεν έπρεπε να γίνουν πριν κάποιοι δουν την ταινία». Υποστήριξε δε ότι δήλωση θα κάνει αφού πρώτα δει την ταινία, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου οπότε και είναι η επίσημη πρεμιέρα της.

Στις συζητήσεις που προκάλεσε η πρώτη «τουφεκιά» του προέδρου της Ενωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και πρ. αντιδημάρχου Χαρ. Ερμείδη, λεγόταν πως πράγματι υπήρχαν πάντα διηγήσεις για την απελευθέρωση γυναικόπαιδων από το φλεγόμενο Δημοτικό Σχολείο, αλλά διαφέρουν μεταξύ τους. Ετσι, ενώ για πολλά χρόνια πιστευόταν πως Αυστριακός ναζί άνοιξε τις πόρτες, μεταγενέστερα αυτό κατέπεσε ως ιστορική μαρτυρία.

«Ταινία είναι, θα υπάρχει και μυθοπλασία. Η επίσημη θέση δεν είναι του καθένα. Υπάρχει Δήμος, υπάρχει Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Αν ένα έργο προσβάλλει την τιμή και τη μνήμη των θυμάτων, θα το κατακρίνουμε, αλλά να το δούμε… ας μη μας αναστατώνει μια μυθοπλασία» ακούστηκε να λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η οργή των απογόνων του Ολοκαυτώματος

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κατήγγειλε τους υπεύθυνους της ταινίας για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων.

Τα περί Αυστριακού που «έσωσε» γυναικόπαιδα, έχουν διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – εγκλείστους του Σχολείου και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, αλλά παρ’ όλα αυτά -άγνωστο για ποιους λόγους- οι υπεύθυνοι της ταινίας, συμπεριέλαβαν στην ιστορία, αναφέρει η Ένωση. Μάλιστα, ο πρόεδρός της κ. Χαρίλαος Ερμείδης, σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2.5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος, οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία.

Επιπλέον η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία με καθιονδήποτε τρόπο δεν σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους.

Τώρα ο κ. Ερμείδης, διαμηνύει, ότι εφόσον πράγματι στην ταινία περιλαμβάνεται αυτός ο μύθος, ή και οποιαδήποτε άλλη ιστορική παραχάραξη, η Ένωση, πιθανότατα και με άλλους Φορείς, θα ακολουθήσουν τη νομική οδό!

Τέλος η διασκέδαση και στους εξωτερικούς χώρους για τους ανεμβολίαστους; – Ποια νέα μέτρα φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον

Μπορεί ακόμα να μην έχει ανακοινωθεί κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο η νέα αυτή παραλλαγή του φονικού ιού περικυκλώνει επικίνδυνα τη χώρα μας και έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA, την ερχόμενη Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών και […]

Οι καλεσμένοι σου έφτασαν νωρίτερα; Κάνε το σπίτι να φαίνεται καθαρό σε λίγα λεπτά

Εάν οι καλεσμένοι σου σε αιφνιδιάσουν με μια πρόωρη άφιξή ή εάν το μαγείρεμα σου πήρε περισσότερο από όσο περίμενες και δεν πρόλαβες να αφιερώσεις χρόνο στο καθάρισμα, μην αγχώνεσαι. Αυτά είναι τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διορθώσεις γρήγορα την ακαταστασία που μπορεί να επικρατεί σε κάποιους χώρους. Το κλειδί της επιτυχίας […]

Δύσκολες οι τελευταίες μέρες του 2021 για αυτά τα τρία ζώδια

Η χρονιά που φεύγει είναι κατά κοινή ομολογία μια δύσκολη χρονιά. Έτσι φαίνεται πως θα είναι και οι τελευταίες μέρες του 2021. Τουλάχιστον για κάποια από τα ζώδια. Αν ανήκετε σε ένα από τα παρακάτω ζώδια, σύμφωνα με το Elite Daily, θα περάσετε δύσκολα γιατί θα νιώσετε το κοσμικό χάος ακόμα πιο έντονα. Ταύρος: Θα νιώσετε αποπροσανατολισμένοι με […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: