Επικαιρότητα

Είναι γεγονός! 3 ευρώ θα κοστίζει το σουβλάκι και 2 ευρώ ο καφές – Αναλυτικά η λίστα με όλα τα προϊόντα που θα γίνουν ακριβότερα

Οι ανατιμήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να εισάγονται στην αγορά θα κάνουν ακριβότερα δεκάδες είδη πρώτης ανάγκης. Ανάμεσα στα προϊόντα που θα γίνουν ακριβότερα και δύο πολύ βασικά αγαθά: τον καφέ και το σουβλάκι. Συγκεκριμένα, στο εξής το σουβλάκι γίνεται ακριβότερο κατά 20% και πλέον θα κοστίζει 2,80 ευρώ ενώ η τιμή του καφέ θα φτάσει στα 2 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες όπως το κρέας, το λάδι αλλά και τα υλικά της συσκευασίας. Κατά μέσο όρο το τυλιχτό σουβλάκι που κόστιζε 2,30€ πήγε στα 2,80 ευρώ, το σκέτο καλαμάκι από 1,60€ πήγε στο 1,90€, ενώ η μερίδα γύρου σκαρφάλωσε από τα 7,10€ στα 7,40 ευρώ.

Ο πρόεδρος του σωματείου των ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης τόνισε πως ο λόγος που ακριβαίνει το σουβλάκι είναι το μεγάλο κόστος των πλαστικών, της κάβας, των κρεάτων, της μαναβικής, καθώς και όλων των αναγκαίων για τη λειτουργία ενός ψητοπωλείου.

Τα προϊόντα που θα γίνουν ακριβότερα: Ποια αγαθά και υπηρεσίες θα κοστίζουν πλέον περισσότερο

 • Ωστόσο, το σουβλάκι και ο καφές δεν είναι τα μόνα αγαθά τα οποία θα σημειώσουν αύξηση καθώς οι ανατιμήσεις οδηγούν σε αλλαγή των δεικτών ακρίβειας. Συγκεκριμένα, οι δείκτες που θα ανέβουν είναι:
 • 3,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, αυγά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, σοκολάτες- προϊόντα σοκολάτας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, αλλαντικά, γιαούρτι, γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι.
 • 4,7% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
 • 0,6% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
 • 0,1% στην ομάδα «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
 • 7,8% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
 • 0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 0,5% στην ομάδα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που θα παρουσιάσουν μείωση

Μείωση κατά:

 • 0,5% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 2,5% στην ομάδα «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
 • 0,4% στην ομάδα «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
 • 0,8% στην ομάδα «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: