Νέα μέτρα στα οδοντιατρεία: Η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με rapid test ή μοριακό

στις

Νέα μέτρα στα οδοντιατρεία στο πλαίσιο της αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού. Υποχρεωτικά με αρνητικό rapid test, 48ωρών θα προσέρχονται από εδώ και πέρα στα οδοντιατρεία οι εμβολιασμένοι, ενώ αρνητικό μοριακό θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες. 

Σημειώνεται, ότι από το μέτρο εξαιρούνται οι επισκέψεις για θεραπείες που δεν απαιτείται η χρήση κοπτικών εργαλείων, όπως ο τροχός (π.χ. εξαγωγή), κατά τις οποίες δεν χρειάζεται τεστ.

Το νέο αυτό πρωτόκολλο έχει προκαλέσει την αντίδραση των οδοντίατρων και ο Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε: «Δεν υπάρχουν αντιδράσεις, υπάρχει διάχυτη αγανάκτηση. Γιατί δεν μπορείς σε ένα οδοντιατρείο το οποίο έχει γίνει “φρούριο” να το διαχειρίζεσαι όπως ένα άλλο μέρος στο οποίο συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες. Οι οδηγίες προς τα μέλη μας είναι πάρα πολύ σαφείς. Δεν θα ταυτιστούν, για παράδειγμα, δύο ραντεβού, δεν υπάρχει αναμονή στο σαλόνι, επιτρέπεται μόνο ένας συνοδός κυρίως για ανήλικους. Όταν έχουμε φροντίσει για την πρόληψη με δικά μας έξοδα από ενδιαφέρον και προς τον εαυτό μας και προς το προσωπικό μας και κατ’ επέκταση και προς τους ασθενείς, δεν μπορεί να έρχεται η Πολιτεία αυθαίρετα και να νομοθετεί… Παίρνουμε πάρα πολύ αυστηρά μέτρα στον κλάδο μας».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ανησυχία στον κλάδο, δεδομένου ότι λόγω του έξτρα κόστους για τα τεστ από τους ασθενείς, ενδεχομένως να μειωθεί η συχνότητα των ραντεβού, ο ίδιος σημείωσε:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι η καλύτερη οικονομική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι επίσης, ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες».

Επίσης, τόνισε ότι «έχουμε φροντίσει από μόνοι μας να παρέχουμε 100% πρόληψη και αυτόματα φροντίζουμε και τους ασθενείς μας εκτός από εμάς τους ίδιους και το προσωπικό μας. Το test είναι σημαντικό, αλλά θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την κρίση του εκάστοτε οδοντιάτρου. Υπάρχει το AIDS, υπάρχουν ηπατίτιδες… Γιατί δεν κάνουμε τεστ και γι’ αυτές τις ασθένειες;».

Νέα μέτρα στα οδοντιατρεία: Παρέμβαση Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στον Υπ. Υγείας

Αρχικά, ανακοινώθηκε πως το μέτρο ισχύει και για τους συνοδούς των ασθενών. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που ζήτησε την νομοθετική τροποποίηση της ΚΥΑ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (17/9) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι αναφορικά με τους εμβολιασμένους συνοδούς ασθενών, αυτοί δεν οφείλουν να προσκομίσουν αρνητικό rapid test κατά την επίσκεψη τους σε ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα αλλά και οδοντιατρεία.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s