Γονείς Επικαιρότητα

Χρήσιμες συμβουλές για να ξεπεράσετε το άγχος για την πρώτη δημοτικού

Δώσε σε αυτούς που αγαπάς φτερά για να πετάξουν
Αν το άγχος για την πρώτη δημοτικού είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί αυτές τις μέρες σε εσένα και αυτό που σε απασχολεί περισσότερο απ’ οτιδήποτε είναι κάτι πολύ φυσιολογικό. Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το άγχος: Το άγνωστο, το νέο περιβάλλον, οι ευθύνες που θα έχει το παιδί μας ξαφνικά, πώς θα κάνει φίλους.

Τα παιδιά έχουν την ιδιότητα να βλέπουν τις αντιδράσεις μας και να πράττουν ανάλογα. Αν η μαμά ή ο μπαμπάς πχ φοβούνται τον οδοντίατρο ή το αεροπλάνο και το δουν τα παιδιά ίσως υιοθετήσουν αυτόν τον φόβο. Ίσως θεωρήσουν ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να φοβάμαι. Αν λοιπόν σε δουν αγχωμένο ή τρομαγμένο για την νέα πραγματικότητα που έρχεται και αυτή είναι το δημοτικό σχολείο, τότε ίσως θεωρήσουν το φόβο αυτό υπαρκτό.

Δώσε φτερά στα παιδιά για να πετάξουν. Τα παιδιά μας δεν είναι δικά μας, τα φέραμε στον κόσμο και έχουμε αυτήν την τιμή να τα προικίσουμε με όλα αυτά τα εφόδια που θα τους χρησιμεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους.

Δώστε σε όσους αγαπάτε φτερά να πετάξουν, ρίζες για να γυρίσουν πίσω και λόγους για να μείνουν

δαλάι λάμα
Η πρώτη δημοτικού είναι η βάση
Στην πρώτη δημοτικού το παιδί θα μάθει ανάγνωση και γραφή, θα μάθει να είναι υπεύθυνο ως προς τις υποχρεώσεις που έχει ως μαθητής, να τηρεί τους κανόνες της τάξης και του διαλείμματος και φυσικά το κομμάτι της κοινωνικοποίησης και του παιχνιδιού με τους συνομηλίκους του.

Στην πρώτη δημοτικού είναι καλό να μάθουμε στο παιδί την μέθοδο που πρέπει να έχει για τη μελέτη στο σπίτι. Να γνωρίζει δηλαδή τι έχει να διαβάσει και γιατί θα πρέπει να έχει διαβάσει τα μαθήματά του. Αν δεν μάθει τότε τη μέθοδο ίσως χρειάζεται για πάντα ένα «δεκανίκι» στο διάβασμα, αρχής γενομένης με τον γονιό και αργότερα με δασκάλους και ιδιαίτερα.
Τώρα είναι η ώρα να μάθει το παιδί το χρόνο που χρειάζεται για να κάνει την οποιαδήποτε εργασία. Το πρόγραμμα της πρώτης δημοτικού είναι σχετικά βατό και οι περισσότεροι δάσκαλοι δεν βάζουν μεγάλο όγκο εργασιών για το σπίτι.
Όταν είναι η ώρα για διάβασμα, ξεκαθαρίστε σε πόση ώρα θα ξεκινήσετε, και γράψτε μια λίστα με τις καθημερινές υποχρεώσεις. Καλό είναι να έχει ένα ρολόι μπροστά του το παιδί για να ξέρει πόσο περίπου χρόνο θα του πάρει η κάθε εργασία.
Καλό είναι να εξηγούμε στο παιδί πόση ώρα είναι το κάθε τι δείχνοντας το ρολόι. πχ αν για την αντιγραφή χρειάζεται είκοσι λεπτά καθόμαστε μαζί του και βλέπουμε πώς κάνει την πρώτη γραμμή, λέμε ένα καλό λόγο και πάμε για λίγο μέσα. Εξηγούμε ότι θα έρθουμε ξανά όταν τελειώσει, δεν καθόμαστε συνεχώς από πάνω του γιατί θα το έχει ανάγκη συνεχώς αυτό και εμείς θέλουμε να του δείξουμε ότι το εμπιστευόμαστε.
Ξεκινήστε με το πιο δύσκολο. Έτσι ορίζουν κάποιοι κανόνες παραγωγικότητας. Αν και πολλά παιδιά μπορεί να θέλουν να κάνουν το εύκολο πρώτο ώστε να ζεσταθούν. Ωστόσο ξεκινώντας με το δύσκολο, (τρώγοντας τον βάτραχο στην αρχή) όσο και αν φαίνεται κουραστικό, όταν το τελειώσεις νιώθεις περηφάνια για τον εαυτό σου και το εύκολο είναι πιο απολαυστικό να το κάνεις.
Δώσε μου ένα γιατί
Το μόνο γιατί που έχω δώσει εγώ στα δικά μου παιδιά και μέχρι τώρα έχει πιάσει είναι η γνώση. Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι βαθμοί, ποτέ δεν με ενδιέφερε το κομμάτι αυτό. Πιστεύω όμως ότι η γνώση είναι το Α και το Ω. Εκείνος που πήγε αδιάβαστος στο σχολείο δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι μπορεί να τον πιάσει ο δάσκαλος αδιάβαστο και να νιώσει άσχημα, αν και για κάποια παιδιά είναι πολύ σημαντικό επιχείρημα.

Εκείνος που δεν διάβασε, δεν έμαθε. Σε έναν κόσμο πληροφόρησης και ενημέρωσης, εκείνος που δεν διαβάζει δεν έχει τη γνώση. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό κίνητρο. Αυτή η συνέπεια είναι πολύ σημαντική και αρκετή για να γείρει η ζυγαριά προς τη γνώση και όχι προς την τεμπελιά.

Το ξέρω ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να πείσει ένα εξάχρονο και αυτό που λέω σήμερα το λέω χάρη στις εμπειρίες που μου έχει προσφέρει η ζωή, οπότε είναι απόλυτα κατανοητό.

Αν καταφέρουμε να βάλουμε το παιχνίδι στη μάθηση και να ανυψώσουμε τη γνώση έχουμε κερδίσει το στοίχημα

Επίσης καλό είναι να θυμάσαι να λες μπράβο και για την προσπάθεια. Και να το λες! «Μπράβο που προσπάθησες, συνέχισε έτσι θα γίνεις καλύτερος». Μην επιβραβεύεις μόνο το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα έρθει χάρη στην προσπάθεια.

Σήμερα είναι το χθες για το οποίο θα στεναχωριέσαι αύριο

Το άγχος για την πρώτη δημοτικού
Όπως και τα περισσότερα άγχη που μας βασανίζουν είναι μέσα στο μυαλό μας και όσο δεν τα αντιμετωπίζουμε με λογική μπορεί να γιγαντώνουμε! Είναι στο χέρι μας και στο μυαλό μας να εκλογικεύσουμε το άγχος αυτό, να ρωτήσουμε τι είναι αυτό που μας αγχώνει και τι μπορεί να πάει στραβά. Τις περισσότερες φορές θα μείνει στην φαντασία μας και μόνο.

Σε εμπιστεύομαι
Να μην ξεχνάς να λες και να δείχνεις στο παιδί σου ότι το εμπιστεύεσαι. Κάθε φορά που νιώθει ότι το εμπιστεύεσαι παίρνει 10 πόντους επιπλέον μπόι. Να το εμπιστεύεσαι και να ξέρεις ότι όλα θα πάνε καλά. Και τέλος να εμπιστεύεσαι και να σέβεσαι τον δάσκαλο του παιδιού. Είναι σημαντικός άλλος για το παιδί όπως και εσύ και θα έρθει σε σύγκρουση αν ακούσει να λες κάτι για τον δάσκαλό του από εσένα που εμπιστεύεται περισσότερο από όλους.

Όσο και αν μας πουν κάποιοι να μην έχουμε άγχος για την πρώτη δημοτικού, ίσως δεν τους πιστέψουμε αν δε το δούμε με τα ίδια μας τα μάτια. Όλα θα πάνε καλά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: