Επικαιρότητα

Θα προσφέρουμε δουλειά στους ρητινοπαραγωγούς της Εύβοιας

«Σημαντικό να προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα»

«Αυτό που έχει σημασία για όλους τους πολίτες στις περιοχές που έχουν πληγεί, είναι να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

«Το πακέτο αποζημιώσεων που ανακοινώθηκε είναι γενναίο»

«Το πακέτο που ανακοινώθηκε είναι γενναίο και εμπροσθοβαρές. Στους δήμους δόθηκαν στις αρχές Μαΐου 16,9 εκατ. ευρώ για πυροπροστασία, ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ στους 7 συνδέσμους της Αττικής για τα περιαστικά μας δάση, και λόγω της Μήδειας και της προσομοίωσης έκτακτης ανάγκης που είχαμε κάνει στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας δόθηκαν άλλα 3 εκατ. ευρώ σε 18 περιοχές που κρίθηκε ότι διέτρεχαν κίνδυνο στην Αττική, και σε αυτές προστέθηκαν οι περιοχές της Λίμνης στην Εύβοια και της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να γίνουν καθαρισμοί και απομάκρυνση εύφλεκτων υλών. Η προσέγγιση από την κυβέρνηση είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας με την υπαγωγή όλων των υπηρεσιών των δασαρχείων κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ώστε να έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα και προστασίας του δάσους, και απομάκρυνσης ξερών δέντρων, και διάνοιξης οδών, αλλά κυρίως δενδροφύτευσης, αναδάσωσης, με δέντρα όχι τόσο εύφλεκτα όπως είναι τα πεύκα, ώστε να υπάρχουν φυσικές αντιπυρικές ζώνες», ανέφερε ο κ. Πέτσας σχετικά με τα χρήματα που διατίθενται στους δήμους για πυροπροστασία, αλλά και το τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

«Τα δάση μας είναι εγκαταλελειμμένα»

«Η πυροπροστασία έχει διάφορες πτυχές.

Απαντώντας σχετικά με τη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται για να κόψει κάποιος ένα δέντρο, και αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Δε χρειάζονται σε όλα νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά η διάθεση να κοιτάζει κάποιος το δάσος και όχι το δέντρο.

Το σχέδιο ανασυγκρότησης και ο μίνι ανασχηματισμός

«Ο ανασχηματισμός ήταν μια αναδιάταξη δυνάμεων κυρίως σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των συνεπειών που είχαμε από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Μιλώντας για την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση στην επιτροπή Μπένου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «Δε χρειάζεται μια επιτροπή για να είναι αποτελεσματική να έχει πολλά άτομα. Θέλω να ζητήσω από τους κατοίκους της Εύβοιας που έχουν πληγεί να έχουν υπομονή και να έχουν εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε ένα σχέδιο που θα μπορέσει να δώσει μια ελπίδα εκεί που τώρα υπάρχει απόγνωση», απάντησε ο κ. Πέτσας καλούμενος να εκτιμήσει αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους πυρόπληκτους επαρκούν. Είχε την τοποθέτηση ενός ανθρώπου, που θα συντονίζει σε επίπεδο πρωθυπουργού όλο το πρόγραμμα της κρατικής αρωγής, του κ. Τριαντόπουλου, και μια σειρά αλλαγών στο επικοινωνιακό επιτελείο που έχει να κάνει με το πώς ενημερώνουμε και πώς μπορούμε να δώσουμε την πληροφόρηση που χρειάζεται στους πολίτες. Τα κλιμάκια περνούν δύο φορές για εκτίμηση της ζημιάς και μέσα σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία», τόνισε ο κ. Πέτσας σχετικά με τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. Κάποια ευρύτερη παρέμβαση είναι πάντα στα χέρια του πρωθυπουργού, που κρίνει πότε θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να κάνει πιο λειτουργική την κυβέρνησή του», σχολίασε ο κ. Πέτσας για τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Ο κ. Τριαντόπουλος ήταν ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών μέχρι πρόσφατα και είχε πολύ ενεργή στα θέματα κρατικής αρωγής. Είναι κατεύθυνση του πρωθυπουργού αυτή», κατέληξε ο κ. Πέτσας, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για την επαγγελματική αποκατάσταση των πυρόπληκτων.
Εξαγγελία από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών για τους 900 ανθρώπους που είδαν μαζί με το δάσος να χάνονται και οι εργασίες τους
Την πρόθεση της κυβέρνησης να προσφέρει εργασία τους πυρόπληκτους ρητινοπαραγωγούς της Εύβοιας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές εξέφρασε στο Mega Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Είναι περίπου 900 ρητινοπαραγωγοί, που μπορούμε να τους πούμε ότι θα έχουν στήριξη στο εισόδημά τους τώρα, και απασχόληση αύριο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει όπου υπάρχουν μελέτες σε γρήγορα έργα, ενώ όπου δεν υπάρχουν μελέτες έχουμε προχωρήσει στη διαδικασία της αναδοχής για μελέτες και έργα.

«Μέχρι εχτές είχαν γίνει περίπου 1.500 αυτοψίες. Για τις αποζημιώσεις έχει προβλεφθεί άμεση καταβολή 5.000 έως 20.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς, και από 5.000 έως 22.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ο κ. Τριαντόπουλος έχει την εμπειρία να κινητοποιήσει γρήγορα τους πόρους που είναι διαθέσιμοι για να φέρουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε», πρόσθεσε. Με αυτά τα βήματα ελπίζουμε ότι θα έχουμε γρήγορα έργα στις περιοχές αυτές», πρόσθεσε. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, αναγκάζονται να κόβουν δέντρα για να μη μπει η φωτιά μέσα στο σπίτι τους, ενώ αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει πολύ πιο πριν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: