- Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσετε πλένοντας όλα τα ρούχα που πρόκειται να αποθηκεύσετε. Είναι μια κουραστική διαδικασία όντως, αλλά δυστυχώς πρέπει να γίνει. Ακόμα και αν δεν έχετε φορέσει κάποια από αυτά, είναι πολύ πιθανόν να έχουν έρθει σε επαφή με τα φορεμένα σας ρούχα και τις μυρωδιές τους, αλλά ακόμη και με τη σκόνη που το καλοκαίρι κινείται πιο εύκολα στο σπίτι.
- Μην αποθηκεύετε ποτέ, τίποτα με τη πλαστική σακούλα από το καθαριστήριο. Το πλαστικό παγιδεύει την υγρασία η οποία μπορεί να χαλάσει τις ίνες των ρούχων σας.
- Προτιμήστε να αποθηκεύσετε σε πλαστικές σακούλες, ρούχα που δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως είναι τα πουκάμισα, τα τζιν, τα t-shirts, oι βερμούδες.
- Τα ευαίσθητα ρούχα, όπως είναι τα μεταξωτά, πρέπει να τυλίγονται προσεκτικά μέσα σε ειδικό χαρτί και να αποθηκεύονται μέσα σε τσάντες 100% βαμβακερές.
- Φροντίστε τα ρούχα σας να αποθηκεύονται σε χώρο που είναι δροσερός, καθαρός και στεγνός.
- Ξεχωρίστε και φυλάξτε τα ρούχα σας κατά είδος: φούστες, παντελόνια, φορέματα. Έτσι, θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε ό,τι ψάχνετε κάθε φορά και να μην διαταράσσετε την ηρεμία που έχετε επιβάλει στον αποθηκευτικό σας χώρο.
- Τα κουτιά είναι ιδανικά για την τακτοποίηση μικρότερων αντικειμένων (κοσμήματα, αξεσουάρ μαλλιών, εσώρουχα, καλσόν κ.λπ.), ενώ λειτουργούν και ως διακοσμητικά στο χώρο. Για να ξέρετε τι περιέχουν τα κουτιά φύλαξης, επιλέξτε τα σε διαφορετικά χρώματα ή προτιμήστε όσα έχουν ετικέτες. Ακόμα, μπορείτε να αγοράσετε εσείς αυτοκόλλητες ετικέτες και να τις τοποθετήσετε πάνω στο καθένα.
- Αν η λύση μιας φωτογραφίας των παπουτσιών κολλημένη πάνω στο κουτί σάς φαίνεται εξωπραγματική (αν και βοηθάει, ειδικά όταν ψάχνετε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι), προμηθευτείτε έναν μαύρο μαρκαδόρο με χοντρή μύτη και γράψτε με κεφαλαία τα χαρακτηριστικά των παπουτσιών που φυλάτε μέσα σε αυτό.
Οι κοινοί σκώροι που όλοι προσπαθούμε να διώξουμε από τις ντουλάπες, με την εντυπωσιακή επιστημονική ονομασία Tineola bisselliella, δεν τρώνε στην πραγματικότητα τα ρούχα σας, αφού για να είμαστε ακριβείς δεν έχουν καν στόμα. Όταν φτάσουν στο σημείο να γίνουν ολοκληρωμένοι σκώροι, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να ζευγαρώσουν. Και τα μωρά τους είναι αυτά κάνουν όλη τη ζημιά! Τα μωρά-σκώροι (δηλαδή οι προνύμφες) τρέφονται με ίνες από τα ρούχα μας και τους αρέσει να τρώνε την οργανική ύλη που βρίσκεται πάνω στα υφάσματα! Υπολείμματα από ιδρώτα, τρίχες, και λεκέδες που βρίσκονται στα ρούχα, είναι πολύ πιθανόν να τους ελκύσουν με αποτέλεσμα να διεισδύσουν βαθιά στις ίνες και να μας τα καταστρέψουν. Εκτός από μάλλινα και κασμιρένια μπορούν να φάνε τα μεταξωτά, βαμβακερά, σεντόνια, όπως και γούνες, φτερά, μαλλιά, χνούδια, χαλιά, βούρτσες, τρίχωμα από κατοικίδια ζώα μέχρι και σκόνη. Μπορούν τέλος να τραφούν με μη φυσικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας! Από τις ίνες που τρώνε οι προνύμφες δημιουργούν το κουκούλι μέσα στο οποίο ενηλικιώνονται και γίνονται κανονικοί σκώροι, οπότε δεν αποτελούν πια απειλή για τα ρούχα σας, άλλωστε την έχουν κάνει ήδη τη ζημιά. Οι προνύμφες και τα αυγά του σκώρου μπορούν να αντέξουν σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και 50 βαθμών Κελσίου και χαμηλές έως και μείον 8 για μικρό χρονικό διάστημα.