Μπορείς να αφήσεις την περιουσία στον σκύλο σου;

στις

Είναι ο καλύτερός σου φίλος και ο πιο ονειρεμένος συγκάτοικος που είχες ποτέ. Είναι οικογένειά σου, σε αγαπάει απεριόριστα και ξέρεις ότι αυτή η αγάπη δεν θα σταματήσει ποτέ. Κάθε φορά που σε βλέπει αγχωμένο, στεναχωρημένο, νευριασμένο έρχεται και χώνει τη μουσούδα του στην αγκαλιά σου. Η σχέση σου με τον σκύλο σου είναι μια σχέση βαθιάς, ουσιαστικής αγάπης και εννοείται ότι θα έκανες τα πάντα για εκείνον, όπως κι αυτός για σένα. Γι’ αυτό φυσικά και σου έχει περάσει απ’ το μυαλό ότι αν μπορούσες, θα ήθελες να αφήσεις την περιουσία στον σκύλο σου! Μπορείς, όμως; Τι ορίζει το ελληνικό δίκαιο; Και τι θα συμβεί εάν του την αφήσεις αλλά κάποιος πάει να του την κλέψει;

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Karl Lagerfeld είχε αφήσει μέρος της περιουσίας του στη γάτα του, ενώ στην διαθήκη του όριζε και συγκεκριμένους όρους για τη διαβίωσή της, μεταξύ των οποίων ήταν το να συνεχίσει να ζει στο εξοχικό του στη νότια Γαλλία με κάθε χλιδή. Κι επειδή η τρέλα που κουβαλάμε είναι γνωστή, θέλουμε να μάθουμε εάν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το κατοικίδιό μας!

Πολλές οι απορίες γι’ αυτό ζητήσαμε την βοήθεια της Βαρβάρας Σκανδαλάκη, ασκούμενης δικηγόρου, προκειμένου να μας εξηγήσει τι ακριβώς ορίζει το ελληνικό δίκαιο και εάν αυτό που εμείς φανταζόμαστε και ακούμε ότι γίνεται στο εξωτερικό, θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα.

Μπορείς να αφήσεις την περιουσία στον σκύλο σου; Όσα μας είπε η ασκούμενη δικηγόρος Βαρβάρα Σκανδαλάκη

Μπορώ να αφήσω την περιουσία μου στον σκύλο μου;

Βάσει του ελληνικού δικαίου τα ζώα, ελεύθερα στη φύση ή κατοικίδια, και συνεπώς και ο σκύλος αποτελούν πράγματα και όχι υποκείμενα δικαίου. Δεν έχουν συνεπώς δικαιώματα και επομένως ούτε αντίστοιχες έννομες υποχρεώσεις. Το κληρονομικό δικαίωμα συνεπώς δεν μπορεί να έχει ως υποκείμενο οποιοδήποτε ζώο. Κανενός είδους περιουσία δεν μπορεί να μεταβιβαστεί και η κυριότητα, νομή και κατοχή οιοδήποτε κινητού και ακινήτου να περιέλθει σε σκύλο.

περιουσία στον σκύλο
Pexels

Αν μπορούσα να την αφήσω, πώς θα εξασφάλιζα ότι ο φροντιστής του κατοικιδίου μου δεν θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να καταχραστεί τα χρήματα;

Μεταβίβαση κινητού ή ακινήτου πράγματος δεν μπορεί να γίνει σε σκύλο (καθώς ως ειπώθηκε και ο ίδιος ο σκύλος αντιμετωπίζεται από το δίκαιο ως πράγμα). Εάν πάντως σε κάποια δωσιδικία θεωρούνταν νόμιμο και δυνατό να κληρονομήσει ανθρώπινη περιουσία ένα ζώο, ο φροντιστής του θα μπορούσε να περιοριστεί μέσω των διατάξεων της διαθήκης με το να θεωρείται έγκυρη οποιαδήποτε συναλλαγή γίνεται για ειδικώς αναφερόμενους επί της διαθήκης σκοπούς και πάντως σε κάθε περίπτωση προς τα συμφέροντα του σκυλιού.

Μπορεί κάποιος φροντιστής να αποκρύψει τον θάνατου ενός ζώου και να βρει ένα άλλο κατοικίδιο που μοιάζει εκπληκτικά στην κληρονόμο, ώστε να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στα χρήματα;

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφευχθεί με τη χρήση των τσιπ ταυτότητας που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά.

Και τελικά, έχει υπάρξει περίπτωση στην Ελλάδα όπου κάποιος έχει αφήσει την περιουσία του στο κατοικίδιό του;

Όχι, ως προελέγχθη. Δεν είναι νόμιμη, ούτε έγκυρη μία τέτοια πράξη.

περιουσία στον σκύλο
Unsplash

Κι αφού κατέβασες κι εσύ τη λυπημένη μούρη σου χαμηλά, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορείς να αφήσεις την περιουσία στον σκύλο σου, μπορούμε να σου προτείνουμε να συνταχθείς κι εσύ μαζί μας στον αγώνα για να αναθεωρηθεί το ελληνικό δίκαιο και να επιτρέπει να κάνουμε τα κατοικίδιά μας κληρονόμους! Υπάρχουν πολλά παραδείγματα εκατομμυριούχων κατοικιδίων στην Αμερική και η αλήθεια είναι ότι εάν αξίζει κάποιος όλα τα λεφτά του κόσμου, αυτός είναι σίγουρα ο πιο πιστός φίλος στη ζωή μας, ο σκύλος μας!

Home Page

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s