Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα πασχαλινά αυγά

στις

Στο Pinterest θα βρεις πολύ εντυπωσιακές ιδέες για να βάψεις τα αυγά σου με διάφορα υλικά-από βαφή μαυροπίνακα μέχρι αφρό ξυρίσματος (!). Όμως εάν έχεις σκοπό όχι μόνο να τα χρησιμοποιήσεις για διακόσμηση αλλά και να τα φας, είναι προτιμότερο να τα βάψεις με τις ειδικές βαφές που είναι σχεδιασμένες για τρόφιμα και έχουν ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς για τη συγκεκριμένη χρήση. Εναλλακτικά, μπορείς να τα βάψεις με πιο φυσικούς τρόπους, βράζοντάς τα μέσα σε νερό όπου έχεις προσθέσει παντζάρι, κουρκουμά ή φύλλα κρεμμυδιού.

Μη βάψεις όσα αυγά σπάσουν κατά το βράσιμο, για να μην εισχωρήσει η μπογιά στο εσωτερικό. Εάν καθαρίζοντας κάποιο από τα βαμμένα αυγά διαπιστώσεις ότι έχει βαφτεί το ασπράδι, καλύτερα να μην το φας.


Τα αυγά που θα σπάσουν κατά το τσούγκρισμα θα πρέπει να φαγωθούν αμέσως γιατί από το σπασμένο τσόφλι είναι εύκολο να μπουν βακτήρια στο εσωτερικό.

Για να τσεκάρεις εάν ένα αυγό είναι φρέσκο, πριν το βράσεις, κάνε το ακόλουθο τεστ: ρίξτο μέσα σε ένα δοχείο με νερό. Εάν πάει στον πάτο, είναι αρκετά φρέσκο για να το φας. Εάν επιπλεύσει, δεν είναι.

Μπορείς να φυλάξεις τα βαμμένα αυγά μέσα σε ένα σκεύος που κλείνει αεροστεγώς μέσα στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα. Το τσόφλι τα προστατεύει από τα μικρόβια. Τα βρασμένα αυγά διατηρούνται για λιγότερο χρόνο από τα ωμά, γιατί κατά το βράσιμο καταστρέφεται η εξωτερική μεμβράνη που καθιστά το τσόφλι ακόμα πιο αδιαπέραστο από τα βακτήρια.


Για να βράσεις τέλεια τα αυγά, βάλτα προσεκτικά σε μια κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρει βράση, κλείσε το μάτι, βάλε το καπάκι και άφησέ τα για 12 λεπτά. Στη συνέχεια, βάλτα σε ένα σουρωτήρι και άφησέ τα για λίγο κάτω από το νερό της βρύσης για να κρυώσουν καλά πριν τα βάψεις ή τα φας!

Πριν ακόμα βάψεις τα αυγά είναι πολύ εύκολο να μπερδέψεις τα βρασμένα με τα ωμά. Για τα ξεχωρίσεις, μπορείς να τα στριφογυρίσεις πάνω στο τραπέζι. Τα βρασμένα στριφογυρίζουν πολύ πιο εύκολα, γιατί το περιεχόμενό τους είναι συμπαγές και όχι υγρό, όπως στα ωμά.

Θα έχεις παρατηρήσει ότι πολύ συχνά ο κρόκος στα βρασμένα αυγά είναι πράσινος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει βράσει για πολύ ώρα ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Ωστόσο, αυτά τα αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση.

https://gr.askmen.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s