Χωρίς κατηγορία

Το κόλπο με την ξύλινη κουτάλα και τα ζυμαρικά που βράζουν

Τα ζυμαρικά τα αγαπάμε γιατί είναι νόστιμα, χορταστικά και μαγειρεύονται με άπειρους τρόπους. Γι’ αυτόν τον λόγο τα μαγειρεύουμε και αρκετά συχνά. Πόσες φορές όμως δεν μας έχει τύχει με το που προσθέσουμε τα ζυμαρικά στο νερό που βράζει, εκείνο να ξεχειλίσει; Άλλοι λένε πως πρέπει να προσθέτουμε περισσότερο νερό, άλλοι ότι φταίει η υπερβολική ποσότητα των ζυμαρικών. Όμως, μία είναι η πραγματική λύση που μας λύνει τα χέρια. Και το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μία ξύλινη κουτάλα.

Ένα βιντεάκι στο TikTok μας δείχνει ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει απλώς να ακουμπήσουμε κατά μήκος της κατσαρόλας την ξύλινη κουτάλα ενώ μαγειρεύονται τα ζυμαρικά μας.

Όπως βλέπουμε και στο βίντεο, η κουτάλα έλκει κατά κάποιον τρόπο τις φυσαλίδες, οι οποίες και κολλάνε πάνω της αντί να ξεχειλίσουν την κατσαρόλα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τον δρ. Michelle Dinckinson, συγγραφέα του βιβλίου The Kitchen Science Cookbook, η φυσαλίδες σε μια κατσαρόλα με ζυμαρικά που βράζουν σε νερό, αποτελούνται από νερό, αέρα και μόρια αμύλου. Το άμυλο και το νερό δημιουργούν μια στρώση που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε «σάντουιτς», που μέσα της παγιδεύει αέρα και ατμούς. Καθώς το σκεύος θερμαίνεται όλο και περισσότερο, δημιουργούνται όλο και περισσότερες στρώσεις από φυσαλίδες με ατμό. Και, τελικά, πιάνουν περισσότερο χώρο απ’ όσο χωράει στην κατσαρόλα. Για αυτό και ξεχειλίζει η κατσαρόλα.

Γιατί μια ξύλινη κουτάλα το αποτρέπει αυτό;
Έχει σημασία το υλικό. Το ξύλο δεν είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Έτσι, όταν βάζουμε την κουτάλα πάνω από την κατσαρόλα, εκείνη διατηρεί χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το σκεύος και το νερό. Με τη θερμοκρασία της, αλλά και την τραχιά και στεγνή επιφάνειάς της, κάνει της φυσαλίδες να σκάσουν. Αυτές με τη σειρά τους απελευθερώνουν ατμό που αμέσως ψυχραίνεται, δημιουργώντας ένα μικρό ρεύμα κρύου αέρα.

Ενώ μπορεί να είναι μόνο μία η φυσαλίδα που θα σκάσει μόλις αγγίξει την κουτάλα, οι φυσαλίδες που την περιβάλλουν θα σπάσουν κι εκείνες από ένα φυσικό κύμα που προκαλείται από την πρώτη φυσαλίδα που σκάει ή λόγω του κρύου ρεύματος που τρυπάει την επιφάνειά τους. Έτσι, σκάνε η μία μετά την άλλη.

https://www.olivemagazine.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: