Χωρίς κατηγορία

Οι καθημερινές συνήθειες που σμπαραλιάζουν την ψυχική σου υγεία

Σύμφωνα με έρευνες, τα ποσοστά θανάτων από αυτοκτονίες αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με τους άντρες να έχουν την κύρια θέση σε αυτές. Ταυτόχρονα όμως είναι κι εκείνοι που είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που εξετάζει ο Gillian Bridge στο βιβλίο του The Significance Delusion, μιλώντας για τις συνήθειες και τα λάθη που κάνουν (πολλές φορές ασυνείδητα) κακό στην ψυχική υγεία μας.

Αυτά είναι τα σημαντικότερα και συχνότερα που ίσως κάνεις και εσύ:

Χρησιμοποιείς ψυχοδραστικές ουσίες

Η κατανάλωση νικοτίνης στην Ευρώπη μειώνεται ολοένα και περισσότερο, όμως είναι σημαντικό να ξέρεις ότι το να κόψεις το κάπνισμα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και από τα αντικαταθλιπτικά. Μια έρευνα στη Νορβηγία έδειξε ότι τα σπερματοκύτταρα βλάπτονται από τη νικοτίνη, με αποτέλεσμα τα παιδιά των αντρών που ήταν καπνιστές ακόμα και πριν τη σύλληψη του παιδιού να έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα. Ακόμα και το αλκοόλ έχει αποδειχτεί πως μπορεί να αποτελέσει παράγοντα στην κατάθλιψη, και το οποιοδήποτε ναρκωτικό έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του κάθε ανθρώπου.

Ξοδεύεις πολλές ώρες στο ίντερνετ και στα social media

Όσο κι αν οι αυξανόμενοι «φίλοι» στα social media μπορεί να σου δίνουν μία παροδική αίσθηση κοινωνικοποίησης, η πολύωρη ενασχόληση σου με το ίντερνετ και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εμφάνιση κατάθλιψης.

Κάθεσαι πολλές ώρες στην καρέκλα

Η αποχή από τη φυσική άσκηση και τη γυμναστική αλλά και η κακή διατροφή είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη της κατάθλιψης, και το υπερβολικό κάθισμα σε μία καρέκλα (είτε πρόκειται για το γραφείο της δουλειάς σου ή μπροστά από τον υπολογιστή στο σπίτι σου), θα σε οδηγήσει στο να καταναλώνεις σνακ ενώ δεν πεινάς πραγματικά και στο να τρως γρήγορα χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Στοχεύεις στην τελειότητα

Ολοένα και περισσότεροι άντρες νιώθουν την ανάγκη να φαίνονται στα καλύτερα τους όλη την ώρα και να εκτελούν άψογα το οτιδήποτε με το οποίο μπορεί να καταπιαστούν. Οι υψηλές προσδοκίες όμως για ευτυχία, μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε μειωμένη αίσθηση ικανοποίησης, παγιδεύοντας μας σε έναν φαύλο κύκλο ανικανοποίητου κυνηγητού.

Πιστεύεις ότι τα υλικά πράγματα μπορούν να σε παρηγορήσουν

Ζούμε σε ένα κόσμο που βομβαρδίζεται καθημερινά από διαφημίσεις υπολογιστών, κινητών και αξεσουάρ που μας παρουσιάζουν ότι η ζωή γίνεται αυτόματα καλύτερη μόλις τα αποκτήσουμε. Θα έχεις παρατηρήσει και θα ξέρεις όμως ότι ακόμα και οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν λύσει τα ψυχολογικά τους προβλήματα με το χρήμα και τον πλούτο. Εξάλλου, ο Michael Jackson είχε πει κάτι που αξίζει να θυμάσαι: Αυτό που μπορεί να μας κάνει πραγματικά καλά είναι οι άνθρωποι και οι καλές σχέσεις που αναπτύσσουμε μαζί τους.

Περιμένεις την άμεση ικανοποίηση

Στην πραγματικότητα, η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση που παίρνουν χρόνο για να έρθουν είναι αυτές που λειτουργούν με πραγματικά ωφέλιμο τρόπο για την ψυχική, συναισθηματική, σωματική ακόμα και οικονομική μας κατάσταση. Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη από τον Walter Mischel έδειξε πως η αργοπορημένη ικανοποίηση στα παιδικά χρόνια των ανθρώπων οδηγεί σε πιο ευτυχισμένες ενηλικιώσεις.

Κυνηγάς το «μεγάλο όνειρο»

Η αφοσίωση στο προσωπικό όνειρο ενός ανθρώπου και η επένδυση χρόνου, ελπίδας και προσπάθειας σε ένα συγκεκριμένο στόχο είναι τόσο προβεβλημένο από ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, που είναι πολύ συχνός ο αποπροσανατολισμός από τη μακροπρόθεσμη δέσμευση μας στο να χτίζουμε τις ικανότητες μας και στο να διαμορφώνουμε τον τρόπο ζωής μας. Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται το «μεγάλο έπαθλο» που ο καθένας μπορεί να κυνηγάει, είτε πρόκειται για μία θέση εργασίας ή έναν τίτλο, η καλλιέργεια των γνώσεων και των ικανοτήτων μας και η σταθερή πορεία ζωής είναι πολύ σημαντικότεροι παράγοντες στην επίτευξη της πραγματικής ολοκλήρωσης και ευτυχίας, και αν στοχεύεις σε μη ρεαλιστικά όνειρα είναι πολύ πιθανότερη η αίσθηση της αποτυχίας και η επερχόμενη μιζέρια και λύπη.

Κουράζεις το σώμα και μυαλό σου

Αν περνάς πολλές ώρες σε μέρη με φασαρία και κίνηση, το οποίο μπορεί να σε διεγείρει πνευματικά και σωματικά, το μυαλό σου χρειάζεται ησυχία και χρόνο για να σκεφτεί. Η υπερκινητικότητα και η έντονη δράση δε σημαίνουν απαραίτητα ότι έχεις πολλή ενέργεια. Οι άνθρωποι που βρίσκονται συνέχεια στο πόδι είναι εκείνοι που εξαντλούνται εύκολα, καταρρέουν γρήγορα και διαχειρίζονται το στρες με χειρότερο τρόπο από αυτούς που παίρνουν ενέργεια μέσω του ύπνου, της σωστής διατροφής και της άσκησης. Και φυσικό επόμενο να «πνίγονται» μες στο στρες, να κυριεύονται από το άγχος και να εμφανίζουν προβλήματα τόσο στη ψυχική όσο και στη σωματική υγεία.

Δε μιλάς αρκετά

Μπορεί το «πρέπει να μιλήσουμε» να είναι μία φράση που τρομοκρατεί ακόμα και τον πιο ψύχραιμο άντρα στο άκουσμα της. Στην πραγματικότητα το να μιλάς και να εκφράζεσαι μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τη ψυχική σου υγεία. Οι περισσότεροι άντρες συνήθως δεν μιλούν και εκφράζονται όσο οι γυναίκες σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν – χαρακτηριστικό παράδειγμα το ότι αργούν να επισκεφτούν ένα γιατρό περισσότερο απ’ ότι το αντίθετο φύλο ή ότι παρεξηγούν την επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο ως σημάδι αδυναμίας. Μπορεί η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων να μην είναι κάτι που ταιριάζει σε όλους, όμως το να ξέρεις πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια και να το κάνεις μπορεί να φανεί αρκετά ωφέλιμο σε κάθε επίπεδο.

https://gr.askmen.com

Latest from the Blog

Τι λένε τ’ άστρα και τα ζώδια (27/10/2021)

Κριός Σύμφωνα με τα ζώδια (27/10/2021), η Σελήνη θα βρίσκεται και σήμερα στον Καρκίνο και τον 4ο σας οίκο και θα σας απασχολήσουν θέματα οικογενειακά ή κάποιο άτομο της οικογένειάς σας να σας βοηθήσει σε κάποια σχέδιά σας ωστόσο αποφύγετε να επαναφέρετε συζητήσεις για θέματα από το παρελθόν προς το βράδυ.about:blank Ταύρος Η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στον […]

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακό κομφούζιο στον Κηφισό από διαρροή πετρελαίου

Μποτιλιαρισμένη είναι το πρωί της Τετάρτης (27.10.2021) η Λεωφόρος Κηφισού στην Αθήνα καθώς μια διαρροή πετρελαίου στο οδόστρωμα έχει προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο ενώ παράλληλα αυξημένη είναι και η κίνηση στους μεγάλους δρόμους της πρωτεύουσας. Στις 08:15 το πρωί παρατηρείται αυξημένη κίνηση στην Αθήνα και ιδιαίτερα στη Λεωφόρο Κηφισού από το ύψος του Κολωνού στην άνοδο μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια […]

Σύρος: Έκρυψε τον ορίζοντα το θρυλικό ιστιοφόρο – Η τεράστια ιστορία και η νέα αποστολή του

MENU NEWSIT ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ 09:38 25/10/2021 Σύρος: Έκρυψε τον ορίζοντα το θρυλικό ιστιοφόρο – Η τεράστια ιστορία και η νέα αποστολή του Η Σύρος υποδέχθηκε ένα ιστιοφόρο που κρύβει τη δική του μοναδική ιστορία. Οι εικόνες στο λιμάνι κεντρίζουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων… To Ρωσικό ιστιοφόρο “Shtandart”, ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, Τσάρου της Ρωσίας και πρώτου πλοίου του […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: