Χωρίς κατηγορία

Η Άγρια Μέλισσα

Στη δυτική Φθιώτιδα δίπλα στη κοιλάδα του Σπερχειού, ανάμεσα στη διαδρομή Λαμίας–Καρπενησίου, βρίσκεται ένα μικρό χωριό, η Πτελέα. Eκεί βρίσκεται η έδρα της μελισσοκομικής μονάδας «Η Άγρια Μέλισσα».


Ξεκινώντας περίπου το 1970 ο Κωνσταντίνος Στεφανής με τη σύζυγό του Κατίνα που ασχολούνταν με την ξυλουργική στο επάγγελμα παραβρισκόμενοι συνεχώς στο δάσος, βρέθηκαν πολλές φορές τυχεροί βρίσκοντας τα πρώτα μελίσσια τους μέσα σε γέρικους κορμούς δέντρων.
Σιγά-σιγά και με πολλές προσπάθειες άρχισαν να μαθαίνουν και να μπαίνουν στο πνεύμα της μελισσοκομίας, αυξάνοντας συνεχώς τα μελίσσια τους.

Ο Κωνσταντίνος και η Κατίνα είχαν τρία παιδιά τα δυο των γραμμάτων και το τρίτο, ο Ευάγγελος, των τεχνών της έρευνας και της δημιουργίας. Ανήσυχο πνεύμα από μικρή ηλικία βοηθούσε τον πατέρα του σε διάφορες εργασίες και στη μελισσοκομία, μεταφέροντας τα μελίσσια με ένα μικρό αγροτικό στους γύρω Νομούς.


Από το 1980 ο Ευάγγελος άρχισε να ασχολείται εντατικά με τη μελισσοκομία. Οι λιγοστές γνώσεις που είχε ο πατέρας του και ένα-δυο βιβλία που υπήρχαν τότε ήταν τα μοναδικά εφόδια που είχε, το πείσμα όμως για να πετύχει ήταν μεγάλο. Η οικογενειακή αποκατάσταση δεν άργησε να έρθει και έτσι με την σύζυγό του Ειρήνη, άρχισε ένα δυναμικό ξεκίνημα με πολλή δουλειά και με μεράκι. Η θέληση για μάθηση ήταν μεγάλη έτσι παρακολουθούσαμε από κοντά όλα τα σεμινάρια και τα συνέδρια που γινόταν για τη μέλισσα και τα προϊόντα της.

Ταυτόχρονα όμως μεγάλωνε και η μελισσοκομική μας μονάδα, και έτσι σήμερα διατηρούμε 1000 και πλέον παραγωγικά μελίσσια, που
μεταφέρουμε σε όλη την Ελλάδα.

Εκμεταλλευόμαστε την πλούσια ποικιλία φυτών και δέντρων που μας προσφέρει η ελληνική γή και ανάλογα με την εποχή μεταφέρουμε τα μελίσσια μας ώστε να συλλέγουμε διάφορες ποικιλίες μελιού, με αυθεντικές γεύσεις, ποικιλία χρωμάτων και αρωμάτων, πλούσιες σε συστατικά και άριστη ποιότητα.

Ακολουθώντας τις παραδοσιακές μελισσοκομικές μεθόδους παράγωγης του μελιού και των άλλων προϊόντων και γνωρίζοντας πολύ καλά την θρεπτική αξία τους, φροντίζουμε ώστε να τα διαθέτουμε, όπως τα έφτιαξε η φύση και τα συλλέγουν με αυτό το μοναδικό τρόπο οι μέλισσες.

Στην μελισσοκομική μονάδα μας εκτός από παραγωγικά μελίσσια διατηρούμε περίπου 1500 κυψελίδια σύζευξης για την παραγωγή βασιλισσών.Η άριστη ποιότητα όλων των προϊόντων, που παράγουμε οφείλεται στην πολύχρονη πείρα στο χώρο της μελισσοκομίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα προϊόντα μας ξεχωρίζουν και τα εμπιστεύονται, καταναλωτές και μελισσοκόμοι κερδίζοντας καθημερινά καινούργιους πελάτες και διατηρώντας τους παλιούς. Την φροντίδα την αφοσίωση και την μάθηση για τις μέλισσες ακολουθούν τα τρία αγόρια της οικογένειας ο Κωσταντίνος, ο Θανάσης και ο Στέφανος, προσδοκώντας σε μια ακόμα μεγαλύτερη ανοδική πορεία.

Το μέλι είναι από την φύση του ένα βιολογικό προϊόν, που παράγουν οι μέλισσες συλλέγοντας το νέκταρ των λουλουδιών ή τις μελιτοεκκρίσεις των δέντρων, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και στοιχειά και το αποθηκεύουν στις κηρήθρες για ωρίμανση.

Τα πολλά συστατικά και οι ουσίες που υπάρχουν στο μέλι προσδιορίζουν τις μοναδικές ιδιότητες του. Το μέλι είναι ένα δημιούργημα της φύσης και θεωρούταν ανέκαθεν μια βασική τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας.

Το μέλι παρέχει στον οργανισμό μας ένα πλήθος θρεπτικών ουσιών. Είναι ένα μείγμα ζαχάρων και άλλων συστατικών, όπως υδατάνθρακες, αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.


Το μέλι εφοδιάζει κάθε ανθρώπινο οργανισμό με ενέργεια. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες έχουν ιδιαίτερη ευεργετική δράση στον οργανισμό μας. Το μέλι είναι τονωτικό, βοηθάει στην λειτουργία της καρδιάς και συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Η καθημερινή κατανάλωση αυτού του παχύρευστου και
εύγευστου προϊόντος, είναι ένας απ’ τους καλούς σύμμαχους για την σωματική μας ευεξία, την ισορροπία του οργανισμού μας και την ομορφιά μας.
Είναι καιρός να αντικαταστήσουμε τις βιομηχανικές τροφές που βλάπτουν την υγεία μας με φυσικές ανεπεξέργαστες, που μόνο καλό προσφέρουν σε κάθε οργανισμό. Μπορούμε καθημερινά να καταναλώνουμε το μέλι στο πρωινό μας ,τον καφέ μας, στο γιαούρτι, στη σαλάτα ,με ξηρούς καρπούς και χίλιους άλλους τρόπους.


Υπάρχουν δύο κατηγορίες μελιού, τα ανθόμελα που παράγονται από το νέκταρ των ανθέων και είναι συνήθως ανοιχτόχρωμα με ωραίο άρωμα, πλούσια γεύση και συνήθως παίρνουν το όνομα από το φυτό που προέρχονται .Έτσι έχουμε μέλι θυμαριού, πορτοκαλιάς, ερείκης, κουμαριάς, βαμβακιού κ.α. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα δασόμελα που παράγονται από τις μελιτοεκρίσεις των δέντρων. Είναι συνήθως σκουρόχρωμα και πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Αυτά τα μέλια είναι ελάτης, πεύκου, και βελανιδιάς.

Τους φθινοπωρινούς μήνες διανύουμε πολλά χιλιόμετρα μεταφέροντας τα μελίσσια μας στα καταπράσινα πευκοδάση της Θάσου και της Εύβοιας. Εκεί παράγουμε το μέλι πεύκου με την έντονη χαρακτηριστική του γεύση.
Αποτελεί περίπου το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα και προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina hellenica. Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας κάτι πού είναι ενδεικτικό από το υψηλό ποσοστό τέφρας που διαθέτει. Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό
διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά πευκόμελα.

Μέλι πορτοκαλιάς
Στις αρχές της Άνοιξης τα άνθη της πορτοκαλιάς κατακλίζουν τον κάμπο του Μεσολογγίου με το χαρακτηριστικό άρωμα τους. Οι μέλισσες συλλέγουν με ζήλο το νέκταρ των λουλουδιών δημιουργώντας το μέλι πορτοκαλιάς με τη λεπτή ιδιαίτερη γεύση.
Το μέλι των εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με το μέλι των άλλων οπωροφόρων αποτελεί το 25% της ελληνικής περιοχής. Το μέλι των εσπεριδοειδών έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλια. Για να διατηρηθεί η θρεπτική αξία αυτού του τύπου μελιού, θα πρέπει να καταναλώνεται σε
σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες.

Μέλι ανθέων με θυμάρι
Μετά τη συλλογή μελιού της ανοιξιάτικης αυτοφυούς βλάστησης στη δυτική Ελλάδα μεταφέρουμε τα μελίσσια μας στους θυμαρότοπους του Γαλαξιδίου. Εκεί προκύπτει ένας ξεχωριστός συνδυασμός μελιού με πλούσια γεύση και άρωμα από θυμάρι.
Η παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Ελλάδος. Το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες καθώς επίσης συνίσταται για την πρόληψη – αντιμετώπιση λοιμωδών, πεπτικών και αναπνευστικών παθήσεων. Είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, ενώ περιέχει και βόριο.
Μέλι βελανιδιάς
Τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρουμε τα μελίσσια μας στα πυκνά δάση Βελανιδιάς της δυτικής Φθιώτιδας. Εκεί συλλέγουμε το μέλι της βελανιδιάς με το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση.
Το μέλι αυτό, παρόλο που στη πατρίδα μας υπάρχουν αρκετές βελανιδιές, δεν είναι πολύ διαδεδομένο. Μαζί με την καστανιά θεωρείται από τα πιο θρεπτικά μέλια με αυξημένο αριθμό ιχνοστοιχείων (κάλιο, μαγνήσιο κ.α.) για αυτό και το προτιμούν οι απαιτητικοί καταναλωτές της κεντρικής Ευρώπης και των Σκανδιναβικών χωρών!
Μέλι ελάτου
Το μέλι ελάτου συλλέγεται κατά τις αρχές του Καλοκαιριού στο ελατοδάσος του όρους Καλιακούδα της Ευρυτανίας, μιάς από τις καθαρότερες περιοχές της Ελλάδας σε υψόμετρο πάνω από 1000m. Εξαιρετικής ποιότητας μέλι με κόκκινο σκούρο χρώμα και πλούσια γεύση!
Υπολογίζεται ότι το 5% περίπου του μελιού που παράγεται στην Ελλάδα είναι ελατήσιο. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.).
Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μέλι ερείκης
Το Φθινόπωρο στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας, οι θάμνοι της ερείκης ανθίζουν χρωματίζοντας τους γύρω λόφους. Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη της προσφέροντας ένα πολύ ιδιαίτερο σε γεύση μέλι!
Διακρίνεται στην ανοιξιάτικη και την φθινοπωρινή ερείκη (ή σούσουρα), είναι από τα πιο σημαντικά μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδας. Tο ερεικόμελο (κυρίως το φθινοπωρινό) θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού και ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί περιέχει δεκάδες φυσικά θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα και αμινοξέα.
Μέλι κουμαριάς
Στο τέλος του Φθινοπώρου στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας μετά την ανθοφο- ρία της ερείκης ανθίζουν οι κουμαριές Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από τα άνθη τους το οποίο δημιουργείται ένα μέλι με χαρακτηρηστικη πυκρή γεύση.
Το μέλι κουμαριάς έχει υψηλά ποσοστά υγρασίας. Έχει έντονο άρωμα και πικρή γεύση. Μερικές από τις ιδιότητες του είναι να καθαρίζει το αίμα και να ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης εξαιτίας της ουσίας αρβουτίνη που περιέχει. Επιπλέον, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζει μακροζωία και θεωρείται μέλι που ενδείκνυται για τους διαβητικούς. Περιέχει και φυσικές αντιβιοτικές ουσίες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα υπόλοιπα μέλια με αποτέλεσμα να αποτελεί ασπίδα για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τις υπέροχες φωτογραφίες που τις μοιράστηκαν μαζί μας !

Για παραγγελίες

Τηλεφωνικές παραγγελίες
Μπορείτε να δώσετε τηλεφωνικά την παραγγελία σας στο agriamelissa.gr, καλώντας στο 22360-71257. Για να εξυπηρετηθείτε γρηγορότερα και καλύτερα, μπορείτε να μας δώσετε κατ’ ευθείαν τους κωδικούς των προϊόντων που θέλετε, καθώς και το χρώμα και το μέγεθος που προτιμάτε στο καθένα. Το προσωπικό μας θα καταγράψει αμέσως την παραγγελία σας και θα σας ενημερώσει άμεσα για τη διαθεσιμότητα των ειδών που θέλετε και το συνολικό κόστος, αλλά και για τους διαθέσιμους
τρόπους πληρωμής και αποστολής της παραγγελίας σας στο χώρο σας.

Latest from the Blog

O θάνατος της ηθοποιού Anne Heche κρίθηκε κι επίσημα από τις αρχές ως δυστύχημα

O θάνατος της ηθοποιού Anne Heche, κρίθηκε κι επίσημα από τις αρχές ως δυστύχημα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 18/8, πέθανε από εισπνοή καπνού κι εγκαύματα μετά το αυτοκινητιστικό της ατύχημα. Επιπλέον, η Heche είχε κάταγμα στέρνου που προκλήθηκε από «αμβλύ τραύμα», σύμφωνα με πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ιατροδικαστή της κομητείας […]

Θέλεις να μάθεις τι σε περιμένει σήμερα στη ζωή σου σήμερα να 16/08/2022 ?

Κριός Σύμφωνα με τα ζώδια (16/08/2022), η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στο ζώδιό σας και θα έχετε την δυνατότητα να σταθεροποιήσετε κάποιους στόχους σας αλλά και να πραγματοποιήσετε κάποια δημιουργικά σας σχέδια. Ταύρος Η Σελήνη σήμερα θα βρίσκεται στον Κριό και τον 12ο σας οίκο και ίσως έχετε κάποια εσωτερική ένταση για κάποιες συζητήσεις που θα πρέπει να […]

Μαίρη Συνατσάκη: Ποζάρει με φουσκωμένη κοιλιά και ευχαριστεί για τις ευχές

Η Μαίρη Συνατσάκη, έκανε μια νέα ανάρτηση στην ονομαστική της εορτή για να ευχαριστήσει τους θαυμαστές της για τις ευχές τους. Η παρουσιάστρια, που περιμένει το πρώτο της μωρό με τον σύντροφό της, Ίαν Στρατή, δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία στην οποία ποζάρει με μαγιό, ενώ φαίνεται η φουσκωμένη της κοιλίτσα. «Για ποιες από όλες τις ευχές να πρωτοευχαριστήσω δεν ξέρω… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: