Ποια είναι η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου;

στις

Για να δούμε…

Το περίφημο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το κατεξοχήν σύμβολο των Χριστουγέννων. Αν δεν υπάρχει ένα στολισμένο έλατο στον χώρο, τότε είναι κάπως δύσκολο να νιώσεις Χριστούγεννα. Από πού προήλθε όμως η παράδοση του στολισμού ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Advertisements

Τα έλατα ήταν ευρέως διαδεδομένα από παλαιότερες εποχές και έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές θρησκείες. Για παράδειγμα οι παγανιστές χρησιμοποιούσαν κλαδιά έλατου για την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου.

Στον Χριστιανισμό τα έλατα συνδέθηκαν άρρηκτα με την αθανασία του Θεού. Αν και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πότε ξεκίνησε το στόλισμα των χριστουγεννιάτικων δέντρων, υπολογίζεται ότι η «μητέρα» αυτών είναι η Βόρεια Ευρώπη πριν από περίπου 1000 χρόνια, όταν και πολλοί άνθρωποι κρεμούσαν έλατα ανάποδα από την οροφή με αλυσίδες. Αν δεν μπορούσαν να αγοράσουν ένα δέντρο, τότε αυτοσχεδίαζαν και δημιουργούσαν χριστουγεννιάτικα δέντρα από ξύλα τα οποία τοποθετούσαν σε σχήμα πυραμίδας και διακοσμούσαν με κεριά , χαρτί και μήλα.

Advertisements

Αυτά έμοιαζαν με κάτι χριστουγεννιάτικα δέντρα που αργότερα στολίζονταν συστηματικά στην μεσαιωνική Γερμανία μπροστά από τις Εκκλησίες κατά την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Γενικώς πολλές χώρες διεκδικούν τον τίτλο του πρώτου χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπως η Ρίγα της Λετονίας και το Ταλίν της Εσθονίας, αλλά το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα ήρθε από αλλού. Η επικρατέστερη άποψη μεταξύ άλλων είναι ότι ο πρώτος που στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ο Γερμανός κήρυκας Μαρτίνος Λούθηρος κατά τον 16ο αιώνα.

Advertisements

Σύμφωνα με τον μύθο καθώς περπατούσε στο δάσος, κοίταξε τα αστέρια ανάμεσα από 3 κλαδιά και αυτό που αντίκρισε ήταν τόσο όμορφο, που μετά γύρισε στο σπίτι του και είπες στα παιδιά του ότι του θύμισε τον Χριστό, ο οποίος έπεσε από τον παράδεισο στην γη τα Χριστούγεννα. Γενικότερα όμως υπάρχουν πολλοί ακόμη μύθοι και θρύλοι για την προέλευση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από τις χώρες της Βαλτικής και την Γερμανία, δηλαδή την Βόρεια Ευρώπη.

Παρόλα αυτά το χριστουγεννιάτικο δέντρο έγινε αυτό που σήμερα θα λέγαμε τάση, όταν το 1848 τυπώθηκε στις εφημερίδες. Σε αυτό το σκίτσο που υπήρχε στις εφημερίδες παρουσιάζεται η βασίλισσα της Αγγλίας Βικτώρια και ο Γερμανός σύζυγός της Άλμπερτ μαζί με τα μικρά παιδιά τους γύρω από ένα στολισμένο δέντρο πάνω σε ένα τραπέζι. Αυτή η φωτογραφία έκανε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα αρκετά δημοφιλή στην Αγγλία και την Αμερική.

Advertisements

Στην Ελλάδα αυτό το έθιμο ήρθε από τον Βαυαρό βασιλιά Όθωνα το 1833, όταν και στόλισε το βασιλικό ανάκτορο του Ναυπλίου και έπειτα της Αθήνας. Μάλιστα στην Αθήνα οι άνθρωποι έκαναν ουρά για να το θαυμάσουν. Αυτός όμως που στόλισε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι ήταν ο γνωστός Έλληνας διπλωμάτης, Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος.

https://www.neolaia.gr

Μαζί με 2.107 ακόμα followers

Latest from the Blog

Τα νηστίσιμα κουλουράκια με λάδι και κανέλα του Βασίλη Καλλίδη είναι μυρωδάτα κι έχουν ελάχιστες θερμίδες

Το Πάσχα είναι μια ευκαιρία να μπούμε στην κουζίνα με τα παιδιά και να ζυμώσουμε μαζί κουλουράκια. Το σπίτι θα μοσχομυρίσει! Αλλωστε Πάσχα χωρίς κουλουράκια δεν γίνεται. Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μας δίνει την πιο νόστιμη συνταγή για νηστίσιμα πασχαλινά κουλουράκια. Είναι με λάδι και κανέλα και εκτός από μυρωδάτα είναι και λαχταριστά. Συστατικά: ½ κιλό αλεύρι  και λίγο επιπλέον για το ζύμωμα 1 κουταλάκι…

Μην Πετάξεις τις Υπερώριμες Μπανάνες: 6 Τρόποι να τις Αξιοποιήσεις

Τις μπανάνες τις αγαπώ και δεν το κρύβω. Τις βρίσκω παντού και πάντα: όλες τις εποχές του χρόνου, σε κάθε μανάβικο ή σουπερμάρκετ θα υπάρχει ένα τσαμπί για μένα. Είναι χορταστικές και τόσο γλυκές, που όσες δεν μπουν στο πρωινό μου γιαούρτι, τις καραμελώνω και τις κάνω topping για εξωτικό ρυζόγαλο ή τις βάζω σε κολασμένα Banoffee. Εάν είσαι σαν…

Τα οφέλη της νηστείας στο σώμα σου

Η νηστεία σήμερα, ορίζεται ως η εθελοντική αποχή από το φαγητό. Αρκετοί από εμάς την τηρούμε μόνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ άλλοι νηστεύουν έως και 40 ημέρες. Τα αρχαία χρόνια ήταν η «λύση» θεραπείας ασθενειών παντός τύπου, για την αναζωογόνηση και την καθαρότητα του νου, πριν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, αλλά και…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s