Halloween

Τι σημαίνει η λέξη Halloween (Χάλοουιν);

Το Mapedu μας ενημερώνει

«Trick or treat?» Φάρσα ή κέρασμα;

Μόλις έρχεται ο Οκτώβριος, οι νεροκολοκύθες έχουν την τιμητική τους. Τις βρίσκεις παντού, είναι καταπληκτικές για γλυκά αλλά και για στόλισμα σαν φαναράκια την ημέρα του Halloween. Τι είναι όμως το Halloween και γιατί έχει αρχίσει να γιορτάζετε και στην Ελλάδα;

Advertisements

Για να κατανοήσουμε τη γιορτή αυτή και τη σημασία της θα ξεκινήσουμε από τις ρίζες της μέσα στο χρόνο, την ετυμολογία της λέξης, τις παραδόσεις και τους μύθους που την ακολουθούν.

Τι σημαίνει η λέξη Halloween (Χάλοουιν);

Η ρίζα της λέξης προέρχεται απο το All-hallow-even, δηλαδή η παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day). Το Χάλοουιν συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα.

Η ημέρα αυτή θεωρείται ως μια από τις λίγες ημέρες του χρόνου όπου η επαφή με τα πνεύματα είναι πιο έντονη. Η μαγεία και οτιδήποτε υπερφυσικό βρίσκεται στο απόγειό του.

Πότε γιορτάζεται:

Advertisements

Η 31η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η ημέρα του Χάλοουιν και ιδιαίτερα η νύχτα της! Μια νύχτα τρόμου έστω και «ψεύτικου» και γιορτάζεται κυρίως στις Αγγλοσαξονικές χώρες. Τώρα τελευταία όμως όλο και περισσότερες χώρες πραγματοποιούν εκδηλώσεις αυτή τη μέρα.

Την τιμητική τους αυτή την ημέρα έχουν ο τρόμος, οι φάρσες, τα γλυκίσματα, τα φαναράκια σε νεροκολοκύθες, οι οποίες είναι σκαλισμένες με ανθρώπινα χαρακτηριστικά άλλοτε τρομακτικά και άλλοτε αστεία. Στόχος της ημέρας είναι η μεταμφίεση με τρομακτικά κοστούμια και κυρίως ποιος θα τρομάξει πιο πολύ!

Πως ξεκίνησε:

Πιστεύετε ό,τι αποτελεί την εξέλιξη μιας αρχαίας Κέλτικης γιορτής του Θεού Samhain, του Θεού του Κάτω Κόσμου. Γινόταν στο τέλος της συγκομιδής και στην αρχή του χειμώνα. Πίστευαν ότι η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα που ένωνε τον πάνω κόσμο με τον κόσμο των νεκρών.

Στη σημερινή εποχή η γιορτή δεν έχει να κάνει πια με φαντάσματα και πνεύματα άλλα περισσότερο με τη διασκέδαση, τις μεταμφιέσεις και τα γλυκίσματα. Έτσι από μια μέρα τρόμου έχει γίνει μια μέρα διασκέδασης και χαράς ιδιαίτερα για τα παιδιά που απολαμβάνουν στο μέγιστο να μεταμφιέζονται, να τρομάζουν άλλα κυρίως τα υπέροχα κεράσματα που τους δίνονται όταν περνούν από σπίτι σε σπίτι και φωνάζουν trick or treat (φάρσα ή κέρασμα)!

Advertisements

Το έθιμο της κολοκύθας

Πως και γιατί καθιερώθηκαν τα φαναράκια νεροκολοκύθας σκαλισμένα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά;
Το έθιμο ξεκινά από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο του Τζακ. Ο Τζακ ήταν ένας τσιγκούνης και αρκετά κακός άνθρωπος.
Σύμφωνα με το μύθο ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο για να πιούν ένα ποτό μαζί, μη θέλοντας να πληρώσει για το ποτό του έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε νόμισμα για να πληρώσουν το λογαριασμό τους.

Και έτσι και έγινε, όταν όμως ο διάβολος μεταμορφώθηκε σε νόμισμα ο Τζακ ως τσιγκούνης που ήταν αρνήθηκε να πληρώσει και τον έβαλε στη τσέπη του δίπλα από ένα σταυρό. Έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή.

Advertisements

Παρακάλεσε πάρα πολύ τον Τζακ για να τον ελευθερώσει και εκείνος το έκανε αφού τον έβαλε να του υποσχεθεί ότι δεν θα τον ενοχλούσε για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν θα πέθαινε.

Αφού πέρασε ο χρόνος, ο διάβολος επέστρεψε και εμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από ένα δέντρο. Τότε ζήτησε από τον διάβολο να ανέβει να του κόψει το φρούτο που ήθελε. Σκάλισε τότε ένα σταυρό στο κορμό του δέντρου και παγίδευσε το διάβολο για άλλη μια φορά. Παρακάλεσε λοιπόν τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Τι απέγινε ο Τζακ;

Τα χρόνια πέρασαν, πέθανε ο Τζακ, πήγε στον παράδεισο άλλα ο Θεός δεν τον δέχτηκε καθώς ήταν άνθρωπος μίζερος και κακός. Τον έστειλε στην κόλαση αλλά ούτε εκεί ο διάβολος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει πριν χρόνια.

Του ζήτησε να φύγει και τότε ο Τζακ τον ρώτησε <<Πως θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά>>. Ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να βλέπει. Ο Τζακ τότε έβγαλε ένα ραπάνι (πάντα κουβαλούσε γιατί ήταν από τα αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται μην μπορώντας να βρει μέρος να αναπαύσει τη ψυχή του.

Advertisements

Έτσι σε κάθε Χάλοουιν οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες κολοκύθες έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατούν μακριά τα κακά πνεύματα, κυρίως όμως το πνεύμα του Τζακ που ακόμα περιπλανιέται δίχως να μπορεί να βρει γαλήνη.

Αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα, και πλέον έχει αρχίσει και στην Ελλάδα το Χάλοουιν να κάνει την εμφάνιση του. Είναι πολλά τα Κέντρα ξενών γλωσσών και όχι μόνο, τα οποία στα πλαίσια της κατανόησης της γλώσσας άλλα και της κουλτούρας διοργανώνουν εκδηλώσεις για το Χάλοουιν. Και τα παιδιά δίχως άλλο το απολαμβάνουν, καθώς για τα παιδιά κάθε γιορτή είναι πάντα γιορτή!

Advertisements

https://www.thebest.gr

Μαζί με 2.115 ακόμα followers

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: