Πέντε φυσικές συμβουλές για γρήγορη και σωστή πέψη

Το αίσθημα της δυσπεψίας, του φουσκώματος και της δυσκοιλιότητας ποτέ δεν είναι ευχάριστο. Μπορεί, όμως, να νικηθεί, εφόσον δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, με φυσικούς και εύκολους τρόπους, που θα ευνοήσουν συνολικά την υγεία σας.

Μασήστε καλά το φαγητό
Η πέψη είναι η διαδικασία κατά την οποία η τροφή διασπάται σε μικρότερα μόρια, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να απορροφηθούν από τον οργανισμό μας και να του χαρίσουν θρεπτικές ουσίες. Η διαδικασία αυτή ξεκινά από τη στοματική κοιλότητα και αν μασάτε καλά την τροφή σας, αφήνετε λιγότερη δουλειά στο στομάχι σας στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή περνά λιγότερο χρόνο διάσπασης στο στομάχι, καθώς φτάνει εκεί σε ήδη μικρά μόρια λόγω της σωστής μάσησης. Αυτό μπορεί να είναι το βήμα που θα σας γλιτώσει από το αίσθημα φουσκώματος.

Έχετε σταθερό πρόγραμμα στο φαγητό
Η περίσταλση είναι μια σειρά από μυϊκές συσπάσεις που μετακινούν την τροφή σε διαφορετικούς «σταθμούς» επεξεργασίας στην πεπτική οδό. Ουσιαστικά είναι η διαδικασία της πέψης από την αρχή ως το τέλος και πυροδοτείται όταν καταπίνουμε το φαγητό μας κι αυτό κατεβαίνει από τον οισοφάγο. Η πέψη μας, όμως, εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο τρώμε. Αν κάνουμε αυστηρή δίαιτα και περιορίζουμε κατά πολύ την πρόσληψη τροφής, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Για να έχουμε, λοιπόν, πέψη, πρέπει να τρώμε, όσο απλό κι αν ακούγεται αυτό. Φροντίστε λοιπόν κάθε περίπου 4 ώρες να δίνετε καύσιμο στον οργανισμό σας, ώστε να έχει δουλειά το πεπτικό σας.

Ενυδατωθείτε
Για μια υγιή πέψη και συνολικά καλή λειτουργία του οργανισμού, χρειάζεται να πίνετε αρκετό νερό. Το νερό, όπως και άλλα υγρά, βοηθούν στη διάσπαση του φαγητού, ώστε ο οργανισμός μας να απορροφήσει τις θρεπτικές ουσίες. Κι ενώ πολλαπλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα, κατά μέσο όρο δεν πρέπει να πέφτουμε κάτω από τα 8 ποτήρια νερού/υγρών καθημερινά.

Τρώτε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην προώθηση του φαγητού στο παχύ έντερο κι όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτές, ουσιαστικά βοηθάτε την πέψη. Οι συστάσεις μιλούν για 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, τις οποίες θα λάβετε από φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους. Τα φρούτα και τα λαχανικά, μάλιστα, είναι και ενυδατικά οπότε έχετε με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια.

Ασκηθείτε
Όταν νιώθετε δυσφορία στο στομάχι, μερικές φορές το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να σηκωθείτε και να ασκηθείτε. Μελέτη έχει δείξει ότι ο χρόνος μεταφοράς της τροφής μεταξύ αυτών που γυμνάζονται κι όσων δεν ασκούνται, διαφέρει μέχρι και 15 ώρες. Το κολύμπι, το ποδήλατο, το τρέξιμο ακόμη και το περπάτημα μπορεί να δώσει ώθηση στην πέψη, γι’ αυτό αν νιώθετε φούσκωμα παρά την πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή σας, τότε μάλλον θα πρέπει να σηκωθείτε από την καρέκλα.

https://www.clickatlife.gr

Latest from the Blog

Happy Day: Τέλος από την εκπομπή της Τσιμτσιλή – «Ήρθε ξαφνικά ανακοίνωση ότι…»

Τέλος από το Happy Day και το ανακοίνωσε η Σταματίνα Τσιμτσιλή!

Συνεχίστε την ανάγνωση Happy Day: Τέλος από την εκπομπή της Τσιμτσιλή – «Ήρθε ξαφνικά ανακοίνωση ότι…»

Ντουμπάι: Πλημμύρες και καταστροφές μετά τη καταρρακτώδη βροχή

Μία καταρρακτώδης βροχή στο Ντουμπάι στάθηκε ικανή να δούμε εικόνες χάους και καταστροφής. Ήταν πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, την ώρα που οι εκτεταμένες πλημμύρες συνέχισαν να κατακλύζουν την πόλη.

Συνεχίστε την ανάγνωση Ντουμπάι: Πλημμύρες και καταστροφές μετά τη καταρρακτώδη βροχή

Σχολιάστε