5 ροφήματα που μας παχαίνουν και αυξάνουν το κοιλιακό λίπος


Η μεγάλη κοιλιά, εκτός από το μέγεθός της, μπορεί μερικές φορές να αποτελεί σημάδι κάποιας επιπλοκής στον οργανισμό σας.

Ας δούμε 5 ροφήματα που καλό είναι να τα βγάλετε από την καθημερινότητά σας, προκειμένου να είστε ασφαλείς και υγιείς!

Οι Έλληνες έχουν κοιλιά, αυτό είναι γεγονός. Κατά μέσο όρο, η περιφέρεια της μέσης των ανδρών υπερβαίνει τα 92 cm, γεγονός που αντιστοιχεί σε υπερβολικό βάρος.

Το κοιλιακό λίπος είναι ένας παράγοντας κινδύνου που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η μεγάλη κοιλιά προάγει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και το μεταβολικό σύνδρομο. Το σύνολο των συμπτωμάτων (κοιλιακό λίπος, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερτριγλυκεριδαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη ή υπερβολική χοληστερόλη.

Και τα ροφήματα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη… μεγάλη κοιλιά!

Καφές, με μέτρο!

Αυτό το μαύρο και πικρό ρόφημα τείνει να εκτιμάται πολύ από τους Έλληνες. Ο καφές αναγνωρίζεται επίσης από την ιατρική κοινότητα για τα οφέλη του στον εγκέφαλο, την καρδιά, τον διαβήτη… αλλά ο καφές δεν είναι το θαυματουργό ρόφημα για όλα αυτά!

Η υπερκατανάλωση καφέ, φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα!

Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνετε περισσότερο από δύο καφέδες την ημέρα σε περίπτωση μεταβολικού συνδρόμου. Αυτή η συμβουλή θα πρέπει να γίνει βίωμα σας, καθώς η ζάχαρη που συχνά συνοδεύει τον καφέ προωθεί επίσης την ανάπτυξη του διαβήτη.

Για να μην αναφέρουμε ότι ο καφές είναι επίσης γνωστός για την οξύτητά του.

Μάλιστα, εάν καταναλωθεί απότομα, μπορεί να αποδειχθεί πολύ επιβλαβής στο στομάχι, προκαλώντας δυσάρεστο φούσκωμα και καούρες.

Αλκοόλ, ο πρωταθλητής των θερμίδων

Ο περιορισμός του αλκοόλ είναι άρτια συνδεδεμένος με την απώλεια βάρους και τη διατήρηση της σιλουέτας.

Ένα με δύο ποτά έχουν τόση υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όσο και αυτά που περιέχουν αλκοόλ.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το κρασί. Από μόνο του, αυτό το νέκταρ παρέχει 7 θερμίδες για κάθε γραμμάριο που απορροφάται. Και οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν εκεί.

«Οι θερμίδες που παρέχονται από το αλκοόλ μεταβολίζονται από το συκώτι, όπου μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια που αποθηκεύονται σε λιποκύτταρα, κύτταρα αποθήκευσης λίπους», εξηγούν οι ειδικοί.

Ένα άτομο με μεταβολικό σύνδρομο, λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγει τα αλκοολούχα ποτά που προκαλούν συσσώρευση λίπους. Το πολύ… ένα ποτήρι κρασί ανά τακτά διαστήματα, γιορτές, Χριστούγεννα, κ.λπ.

Εν άλλο ποτό που θα πρέπει να αποφεύγεται, είναι η μπύρα και ιδιαίτερα αυτές που είναι χωρίς αλκοόλ. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτές οι μπύρες περιέχουν μεγάλες ποσότητες μαλτόζης.

Το σάκχαρο αυτό είναι επικίνδυνο σε περιπτώσεις μεταβολικού συνδρόμου, επειδή προκαλεί σημαντική έκκριση ινσουλίνης. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση κανονικής μπύρας, ανά τακτά διαστήματα όπως προαναφέρθηκε, παρά κάποια μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων

Οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων που πωλούνται στο εμπόριο, πολλές φορές σας υπόσχονται θαύματα. Βιταμίνες, αντιοξειδωτικά κ.λπ.

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι αυτά τα προϊόντα είναι γεμάτα με τεράστιες ποσότητες ζάχαρης.

«Οι συσκευασμένοι χυμοί είναι πολύ πλούσιοι σε σάκχαρα και λόγω της μεθόδου παρασκευής τους έχουν πολύ υψηλούς γλυκαιμικούς δείκτες», επιβεβαιώνουν οι ειδικοί. Το ίδιο ισχύει και για τα smoothies. Τα προϊόντα του εμπορίου ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, ακόμη και αν αναγράφουν «χωρίς ζάχαρη».

Αναψυκτικά με ανθρακικό

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά, καλό θα ήταν να τα βγάλετε εντελώς από τη ζωή σας.

Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, και εκτός αυτού θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σας, ιδιαίτερα εάν τα καταναλώνετε συχνά.

Δεν σας προσφέρουν τίποτε άλλο παρά περίσσιο λίπος στην κοιλιά, ενώ παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Σκεφτείτε ότι η κατανάλωση ενός και μόνο αναψυκτικού την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου κατά 50%.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ιδιαίτερα υψηλός στα αναψυκτικά, ενώ εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης. Αυτό το φυσικό γλυκαντικό μπορεί να προκαλέσει περίσσιο ουρικού οξύ στο αίμα.

Ακόμη και οι light εκδόσεις των αναψυκτικών, σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, σχετίζονται με την αύξηση του βάρους, με τη συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά, με κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και μεταβολικού συνδρόμου.

Ενεργειακά ποτά

Χωρίς αμφιβολία, τα ενεργειακά ποτά εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Ακόμη και η πιο μικρή συσκευασία των 250ml, εμπεριέχει 27,5 γραμμάρια ζάχαρης.

Η υψηλή πρόσληψη σακχάρου προκαλεί έκκριση ινσουλίνης, εξηγούν οι ειδικοί.

Καλό είναι λοιπόν τα ενεργειακά ποτά να καταναλώνονται με μέτρο, π.χ. μετά από έντονη προπόνηση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει πάντοτε να εφαρμόζετε αυτήν την τακτική, καθώς πολλά ενεργειακά ποτά έχουν συσχετιστεί με πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις.

ΠΗΓΗ

 

Το… μάλλινο ψωμί και πώς μπορείτε να το φτιάξετε και εσείς στο σπίτι

Το όνομα του μπορεί να μην είναι πολύ δελεαστικό και μάλλον περισσότερο παραπλανητικά λειτουργεί. Ωστόσο, μόλις βρεθείτε μπροστά σε μία από τις εκατοντάδες φωτογραφίες αυτού του ξεχωριστού ψωμιού, που κυκλοφορούν στα social media θα καταλάβετε γιατί έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή food trends τελευταία. Το wool roll bread, το ψωμί δηλαδή που το […]

Μανιτάρια, η πρωτεΐνη της νηστείας!

Τα λευκά μανιτάρια σαμπινιόν είναι τα μανιτάρια που καλλιεργούνται σε μεγαλύτερη ποσότητα από οποιοδήποτε άλλο μανιτάρι παγκοσμίως. Αποτελούν μια πολύ θρεπτική και υγιεινή επιλογή, αφού ένα φλιτζάνι μανιτάρια σαμπιγιόν (96 γρ.) περιέχει 3 γρ. πρωτεϊνών, καθόλου λιπαρά, ενώ καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της Bιταμίνης D κατά 33%, του Σεληνίου κατά 16%, του Φωσφόρου κατά […]

Τρίτη και 13

Δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς. Γενικώς, η Τρίτη θεωρείται αποφράς ημέρα, δηλαδή γρουσούζικη και επικίνδυνη για τους λαούς αυτούς. Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13. Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την […]

Κατηγορίες:ΔίαιταΕτικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: