Τι είναι το Savoir-Faire ή αλλιώς το κλειδί της επιτυχίας για τα πάντα;

στις

Τι κρύβεται πίσω από την επιτυχία των πολιτικών, των επιχειρηματιών- ηγετών και των καθημερινών ανθρώπων που έχουν την ιδιαίτερη ικανότητα να μπορούν εύκολα να επηρεάσουν και να πείσουν τους άλλους; Πάνω από 40 χρόνια έρευνας για τις κοινωνικές δεξιότητες υποδηλώνουν ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι το λεγόμενο «savoir-faire». Αυτός ο όρος μεταφράζεται ως “knowing how to be” (γνωρίζοντας πώς να είσαι). Όμως, τι είναι το Savoir-Faire και πώς θα το εφαρμόσεις στη ζωή σου;

Τι είναι το Savoir-Faire;

Το Savoir-faire περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα κοινωνικών δεξιοτήτων, ανάμεσα στις οποίες είναι η άνετη λεκτική έκφραση, η ικανότητα του να προσελκύεις την προσοχή των άλλων, καθώς επίσης και η ικανότητα να παίζεις διάφορους κοινωνικούς ρόλους, που σε βοηθούν να «ταιριάζεις» με όλα τα είδη ατόμων και ομάδων.

Το Savoir-Faire προβλέπει την κοινωνική επιτυχία

Η έρευνα έχει δείξει ένα σημαντικό πλεονέκτημα του savoir-faire. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν savoir-faire έχουν βαθμολογηθεί ως πιο «επιθυμητά» σε εικονικές προσλήψεις, και είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν ως ηγέτες σε διάφορες ομάδες.

Τι είναι το Savoir-Faire
Freepik

Σε λεπτομερείς μελέτες φοιτητών, οι νεαροί ενήλικες που είχαν savoir-faire έδιναν πιο θετικές πρώτες εντυπώσεις σε άλλους φοιτητές. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν ως ενθουσιώδεις και ικανοί να εκφράσουν τις ιδέες τους καλά.

Οι φοιτητές στη μελέτη συμμετείχαν στη συνέχεια σε μια ομαδική εργασία και ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι. Οι φοιτητές με savoir-faire ήταν τα άτομα που ανέλαβαν την ευθύνη και φαίνονταν να ανταπεξέρχονται άνετα σε ό,τι τους ζητήθηκε. Στο ανταγωνιστικό παιχνίδι, οι φοιτητές με savoir-faire βαθμολογήθηκαν από τον αντίπαλό τους ως σίγουροι για την ικανότητά τους, αλλά παράλληλα παιχνιδιάρικοι και με χιούμορ. Ακόμη και σε ανταγωνιστικές καταστάσεις, τα άτομα με αυξημένες κοινωνικές δεξιότητες αξιολογήθηκαν πιο θετικά από εκείνα που δεν είχαν αυτήν την ειδική κοινωνική ικανότητα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες διερεύνησαν τη σχέση του savoir-faire με πιο παραδοσιακά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια. Όπως ήταν αναμενόμενο, το savoir-faire είχε σχέση με την πιο επιτυχημένη συμμετοχή σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ενώ συνδέθηκε επίσης με την έκφραση πιο θετικής επίδρασης. Φυσικά, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη αυτοπεποίθηση.

Το savoir-faire αντιπροσωπεύει μια βασική δομή της κοινωνικής νοημοσύνης και διαφέρει από τη λεκτική νοημοσύνη (IQ). Φαίνεται επίσης να είναι κάτι διαφορετικό από τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ).

Τι είναι το Savoir-Faire
Pexels

Πώς αποκτά κανείς Savoir-Faire;

Το Savoir-faire, όπως όλες οι μορφές κοινωνικής νοημοσύνης, αναπτύσσεται μέσω της αλληλεπίδρασης με πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων σε διαφορετικές καταστάσεις. Η συμμετοχή σε μια ομάδα ομιλίας βοηθά να χτίσεις καλύτερα την δημόσια ομιλίας η οποία αποτελεί βασικό συστατικό του savoir-faire. Παράλληλα. η παρακολούθηση μαθημάτων αυτοσχεδιασμού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των λεκτικών δεξιοτήτων. Όσο περισσότερο αναλαμβάνεις διαφορετικούς ρόλους στη ζωή σου, τόσο αυξάνεις τις πιθανότητες να αποκτήσεις Savoir-Faire. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο «σχολείο» για το savoir-faire, αλλά σίγουρα μπορεί να αναπτυχθεί όταν δουλεύεις σκληρά και έχεις κίνητρο!

Πηγή: Τι είναι το Savoir-Faire ή αλλιώς το κλειδί της επιτυχίας για τα πάντα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s