Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος στα Σχολεία

στις

Γιορτάζεται την τελευταία Τετάρτη του Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του FAO, του οργανισμού του ΟΗΕ για τη γεωργία και τα τρόφιμα.

Στόχος της Ημέρας είναι να επισημάνει τη διατροφική αξία του γάλακτος για τις νεαρές ηλικίες και την ωφέλεια που προκύπτει για την υγεία των νεαρών παιδιών από τα σχολικά προγράμματα παροχής γάλακτος.

Το γάλα κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα άλλα ζωικά και φυτικά τρόφιμα διότι είναι η αποκλειστική τροφή, για τον άνθρωπο αλλά και για τα θηλαστικά ζώα, κατά το πρώτο στάδιο της ζωής τους. Από αυτό συμπεραίνεται ότι το γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας νέος οργανισμός για να αναπτυχθεί και ιδιαίτερα, επάρκεια πρωτεϊνών και αλάτων.

Από επιστημονική άποψη υπάρχει η ερμηνεία ότι το γάλα ανταγωνίζεται και εξουδετερώνει ορισμένες καρκινογόνες ουσίες των άλλων τροφών και ιδιαίτερα τις νιτροσαμίνες. Γενικότερα, σήμερα επικρατεί η άποψη ότι το γάλα ασκεί πολύπλευρη προστατευτική δράση στον οργανισμό του ανθρώπου, εξουδετερώνοντας πολλούς βλαπτικούς παράγοντες του περιβάλλοvτος και ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται στον οργανισμό με τα τρόφιμα.

Με την καθημερινή κατανάλωση γάλατος έχουμε ορισμένα μοναδικά οφέλη για τον οργανισμό μας:

  •  Γερά Δόντια
  •  Υγιή Οστά
  • Μυϊκή Ανάπτυξη
  • Μειώνει το στρες
  • Ανακουφίζει τα συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκού συνδρόμου
  • Πηγή Ενέργειας
  • Εξολοθρεύει την Καούρα
  • Προλαμβάνει Ασθένειες

Ένα ολλανδικό σχολείο έγινε ένα πείραμα για να προσδιοριστεί η επίδραση του γάλακτος στην επίδοση των μαθητών. Στο πείραμα έλαβαν μέρος 1.200 παιδιά στα οποία μετρήθηκε η επίδοση με μία σειρά τεστ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που έπιναν τακτικά γάλα είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ αντίληψης, ταχύτητας σκέψεως και εξαγωγής λογικών συμπερασμάτων. Σε άλλο πείραμα αποδείχθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν γάλα είχαν λιγότερες απουσίες. Στην Ιαπωνία μία έρευνα ανάμεσα σε 250.000 ενήλικες έδειξε ότι τα περιστατικά καρκίνων στομάχου ήταν πολύ λιγότερα σε όσους κατανάλωναν γάλα. Στην ομάδα που δεν έπινε ποτέ γάλα οι θάνατοι από καρκίνο στομάχου ήταν 28,8 ανά 100.000, στην ομάδα που έπινε γάλα, αλλά όχι τακτικά, οι θάνατοι ήταν 22,5 ανά 100.000 κατοίκους και στην ομάδα που έπινε τακτικά γάλα το ποσοστό θανάτων από την ίδια αιτία ήταν 13,0 ανά 100.000. Γενικά στην Ιαπωνία ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο στομάχου μειώθηκε κατά 35% τα τελευταία χρόνια και αυτό σχετίζεται με τη θεαματική αύξηση στην κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ένα Σχόλιο Προσθέστε το δικό σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s