Πώς διαμορφώνονται τα ενοίκια κατοικιών

στις

Τι φανερώνουν τρεις έρευνες για τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης.

Ανθεκτικότητα παρουσιάζουν οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών και διαμερισμάτων, παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος λόγω της πανδημίας. Αυτό προκύπτει από τρεις διαφορετικές έρευνες, του μεσιτικού δικτύου Re/max, της πλατφόρμας αγγελιών ακινήτων Spitogatos και της εταιρείας εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων Geoaxis. Οι τρεις εταιρείες έχουν επεξεργαστεί τα  στοιχεία των ενοικίων που ζητούν οι ιδιοκτήτες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η ανθεκτικότητα αυτή θα έχει διάρκεια.

Μία ακόμη παράμετρος που θέτουν παράγοντες της αγοράς όσον αφορά την ανθεκτικότητα και την άνοδο των ενοικίων, εν μέσω πανδημίας, σχετίζεται με την «ψαλίδα» μεταξύ των ζητούμενων τιμών μίσθωσης, όπως καταγράφονται στις αγγελίες και αυτών που συμφωνούνται στην πράξη μεταξύ ιδιοκτήτη και μισθωτή και είναι συνήθως χαμηλότερες.

Για παράδειγμα, ζητούμενο ενοίκιο 450 ευρώ που μειώνεται μόλις κατά 20 ευρώ, σε 430 ευρώ, εύλογα και οικειοθελώς από τον ιδιοκτήτη σε ένδειξη καλής θέλησης, αντιστοιχεί σε «discount» της τάξεως του 5%. Η μείωση όμως, αυτή της τιμής δύσκολα ανιχνεύεται κατά την επεξεργασία ζητούμενων-ονομαστικών τιμών.

Άνοδος

Σύμφωνα με τη Re/max, για τη τρέχουσα περίοδο, από τις αρχές του έτους έως και σήμερα, καταγράφεται σταθεροποίηση με αυξητικές τάσεις που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, σε όλη την Επικράτεια, σε ποσοστό 5,8%, με μικρές διακυμάνσεις ανά περιοχή. Το γεγονός αυτό, κατά το πανελλαδικό μεσιτικό δίκτυο, εξηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις από την αυξημένη ζήτηση σε αντιπαραβολή με την περιορισμένη διαθεσιμότητα ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση. Επίσης, η προσδοκία ότι θα υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα λόγω της σταδιακής υποχώρησης του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έχει ακόμα επαληθευτεί στην ελληνική αγορά αφήνοντας ταυτόχρονα ανεπηρέαστη την πορεία των τιμών, σύμφωνα με την έρευνα.

Από τις αρχές της χρονιάς έως τον Αύγουστο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, τα ενοίκια αυξήθηκαν στην Αττική κατά 6,7%, στη Θεσσαλονίκη κατά 2% και στην περιφέρεια και στα νησιά κατά 5,7%.

Συνολικά η αύξηση που παρατηρήθηκε για το κέντρο της Αθήνας ανήλθε σε 5%, ενώ σε περιοχές όπως είναι το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός έφτασε στο 8,7% και 6,1% αντίστοιχα.

Στα βόρεια προάστια, οι τιμές στο σύνολο τους ενισχύθηκαν κατά 5,4%, με περιοχές όπως το Μαρούσι, ο Χολαργός και η Κηφισιά να ξεπερνούν οριακά το 7%. Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν και οι τιμές στα νότια προάστια (αύξηση 7,2%) με την μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στην περιοχή του Ελληνικού και της Βούλας κατά 8,2% και 7,9% αντίστοιχα. Θετικό ήταν το πρόσημο και για τα δυτικά προάστια της Αττικής καθώς τα ενοίκια παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,6%.

 

Πώς διαμορφώνονται τα ενοίκια κατοικιών

 

βόρεια προάστια

 

ενοίκια-νπροάστια1

ενοίκια-γενικό

Στην περιοχή του Πειραιά και στις λοιπές όμορες περιοχές, καταγράφηκαν αυξητικές τάσεις 6,4%, ενώ ξεχωρίζουν οι περιοχές της Νίκαιας και του Πειραιά, όπου τα ποσοστά αγγίζουν το 9% και το 8% αντίστοιχα.

Στη Θεσσαλονίκη τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στο 2%, ενώ στις περιοχές Φαλήρου, Χαριλάου και Άνω Πόλης, η άνοδος ξεπέρασε οριακά το 7%.  Στην Δυτική Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή αύξηση 1,2% κατά μέσο όρο, με περιοχές όπως ο Εύοσμος και η Νεάπολη να σημειώνουν αύξηση κατά 4,5% και 5% αντίστοιχα. Τέλος, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο οι τιμές των ενοικίων εμφάνισαν μία οριακή πτώση κατά 1,7%, με την περιοχή της Πυλαίας να κυμαίνεται στο 3% όσον αφορά στη μείωση των ενοικίων.

 

ενοίκια-θεσσαλονίκ

ενοίκια-θεσσαλονίκη2

 

Από τις υπόλοιπες περιοχές, ο Βόλος βρίσκεται μπροστά στην αύξηση των τιμών με 16%, έπεται η Καβάλα και η Καλαμάτα με 10% και 8% αντίστοιχα. Μειώσεις στις τιμές ενοικίασης παρατηρήθηκαν στις περιοχές της Λάρισας, των Ιωαννίνων και της Σπάρτης από 2% έως 8%, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι τιμές στην Καρδίτσα και την Καστοριά.

 

ενοίκια-περιφέρεια

ενοίκια-περιφέρεια2

Αύξηση τιμών στα φοιτητικά διαμερίσματα

Η έρευνα που πραγματοποίησε η Geoaxis εστιάζεται στα φοιτητικά διαμερίσματα, αφορά την περίοδο Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2020 κι έχει στηριχθεί σε στοιχεία δημοσιευμένων αγγελιών για διαμερίσματα ηλικίας 20 έως 60 ετών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη,  Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Κομοτηνή. Στα μεγαλύτερης ηλικίας, οι αναλυτές της Geoaxis αναζήτησαν κυρίως ανακαινισμένα ή μερικώς ανακαινισμένα διαμερίσματα, ενώ δεν έλαβαν υπόψη ισόγεια ή ημιυπόγεια και υπόγεια διαμερίσματα. Καταγράφουν έστω και μικρή αύξηση των πιθανών ή ζητούμενων τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις έξι περιοχές, γεγονός που φανερώνει την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς στην επέλαση του κορονοϊού. Ταυτόχρονα φαίνεται να αναχαιτίζεται η επίδραση που ασκεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουν ξανά την μακροχρόνια μίσθωση. Συγκεκριμένα, κατά την μελέτη, οι ονομαστικές τιμές ενοικίασης κατά το διάστημα Αύγουστος-Σεπτέμβριος, αυξήθηκαν σε ποσοστό 2,3% και 11,8% σε σχέση με ένα (2019) και δύο χρόνια πριν (2018), μεγέθη που επιβεβαιώνουν τη σαφή μείωση του ρυθμού αύξησης.

Κατά την ίδια έρευνα, η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες ονομαστικές μηνιαίες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων, με 5,47 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθούν η Κομοτηνή με 5,44 ευρώ / τ.μ., η Θεσσαλονίκη με 5,32 ευρώ / τ.μ., το Ηράκλειο με 5,21 ευρώ / τ.μ., η Πάτρα με 5,12 ευρώ / τ.μ.  και τέλος ο Βόλος με 4,79 ευρώ / τ.μ.

Αυξομειώσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της πλατφόρμας αγγελιών Spitogatos για το β’ τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, τα ενοίκια καταγράφουν σταθεροποίηση, έχοντας πάψει να ενισχύονται με υψηλούς, διψήφιους ρυθμούς. Όπως προκύπτει από το σύμφωνα με δείκτη τιμών SPI, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, την μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές ενοικίου καταγράφουν οι Κυκλάδες (17,90%), τα Τρίκαλα (14,70%) και τα Ιωάννινα (11,20%).

Πηγή: Πώς διαμορφώνονται τα ενοίκια κατοικιών | Capital

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s