Ο καρχαρίας Μεγαλόδοντας ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύαμε

στις

Η επιστήμη επιβεβαιώνει όχι μόνο την ύπαρξη του καρχαρία, αλλά και το εξωφρενικό του μέγεθος.

Αν παρακολουθείς το SharkFest του National Geographic ή έχεις δει το The Meg με τον Jason Statham, πιθανότατα γνωρίζεις για τι ακριβώς μιλάμε. Ο Μεγαλόδοντας είναι ένα εξαφανισμένο είδος καρχαρία που φέρεται να έζησε 23 με 3 εκατομμύρια χρόνια πριν και θεωρείται ένα από τα πιο αδυσώπητα αρπακτικά που εμφανίστηκαν ποτέ στον πλανήτη. Το βασικό χαρακτηριστικό του ήταν το τεράστιο μέγεθός του.

Πλέον, η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει στο ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύαμε.

 

 

Η επιστημονική μελέτη

Μία ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Μπρίστολ και του Σουόνσι μελέτησε εξονυχιστικά το μέγεθος, τη δομή και τη γενετική προδιάθεση διάφορων καρχαριοειδών που εμφανίζουν κοινά στοιχεία (μεταξύ των οποίων και του Μεγάλου Λευκού Καρχαρία), καταλήγοντας σε κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα: Ο Μεγαλόδοντας είχε μήκος περίπου 20 μέτρων και το βάρος του μπορεί να έφτανε μέχρι και τους 100 τόνους.

Το ραχιαίο πτερύγιό του μπορεί να ξεπερνούσε τα 1,6 μέτρα και εκείνο της ουράς του πλησίαζε τα 4 μέτρα. Το κεφάλι του είχε μήκος 4,65 μέτρων, με κάθε δόντι του να εκτείνεται σε 18 εκατοστά.

Όπως εύστοχα σημειώνει η Guardian, «αυτό σημαίνει πως ένας μέσος άνθρωπος έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το ραχιαίο πτερύγιο«. Οι ερευνητές δημιούργησαν και μία 2D απεικόνιση για να καταδείξουν τις ακριβείς διαστάσεις του προϊστορικού κτήνους.

Ο Μεγαλόδοντας ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύαμε

Η συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών ελπίζει πως η ανάλυση περισσότερων δειγμάτων θα βοηθήσει στην περαιτέρω αποκρυπτογράφηση του DNA του Meg και κατ’ επέκταση στο ακριβές του μέγεθος και τον τρόπο που δρούσε.

Πηγή: Ο καρχαρίας Μεγαλόδοντας ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο πιστεύαμε

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s