Επικαιρότητα

Η ανεργία επέστρεψε – Πόσες θέσεις εργασίας εξαφάνισε ο κορονοϊός;

Η ανεργία επέστρεψε, με το πρώτο κύμα του κορονοϊού να δημιουργεί πάνω από 60.000 ανέργους τον μήνα. Ο φόβος για την συνέχεια είναι τεράστιος. Τι ακριβώς δείχνουν τα στοιχεία για την ανεργία στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες;

Το τρίμηνο Απρίλιος- Ιούνιος (δηλαδή τους κρίσιμους μήνες του lockdown) κάθε μήνα εξαφανίζονταν απ’ τον χάρτη της ελληνικής αγοράς περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο ανησυχητικά όταν τα δούμε πολύ πιο συγκεκριμένα: Απ’ την στιγμή που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα, μέχρι το ξεκίνημα της τουριστικής σεζόν οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 188.537 άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία εκείνη την περίοδο αυξήθηκε κατά 4%: Από το 14,3% του Μαρτίου, η ανεργία έφτασε τον Απρίλιο στο 15,8%, τον Μάιο στο 17,3% και τον Ιούνιο στο 18,3%.

Ουσιαστικά, οι μήνες του lockdown έφεραν την ανεργία στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή συμβάσεων δεν προσμετρώνται στους ανέργους, σκεφτείτε μόνο πόσο θα αυξανόταν η ανεργία εάν οι μισοί εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή, έχαναν τελικά τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη- Μέλη, λόγω της πανδημίας COVID-19, τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Η τουριστική περίοδος ίσως με κάποιο τρόπο βάλει ένα πιο θετικό πρόσημο στην κατάσταση, όμως, ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση τα προβλήματα επιμένουν.

Τον περασμένο Ιούλιο δημιουργήθηκαν 67.911 νέες θέσεις εργασίας, όμως, λόγω του καθυστερημένου «ανοίγματος» του τουρισμού και καθώς η σεζόν είναι εμφανώς μικρότερη, δεν γνωρίζουμε εάν είναι δυνατό να αντιστραφεί η κατάσταση.

ανεργία επέστρεψε

Η ανεργία επέστρεψε- Τι θα γίνει το Φθινόπωρο;

Για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια, αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο το πώς θα ενεργήσει ο άνεργος πληθυσμός, καθώς το προηγούμενο διάστημα ένα σοβαρό ποσοστό απ’ αυτούς δήλωναν πως δεν θέλουν να αναζητήσουν τώρα κάποια θέση εργασίας.

Μια δεύτερη πρόκληση είναι το να εξασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν νέες.

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στους παρακάτω πίνακες με τους ανέργους απ’ το 2015 έως το 2020, το ποσοστό ανεργίας ανά φύλο, ανά ηλικία, καθώς επίσης και ανά περιοχή.

Θα καταφέρουν άραγε οι χειρισμοί από πλευράς των αρμοδίων να αλλάξουν το κλίμα; Μένει να το δούμε…

Πηγή: Η ανεργία επέστρεψε – Πόσες θέσεις εργασίας εξαφάνισε ο κορονοϊός;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: