Κορωνοϊός: «Επιδεινούμενη τάση» την τελευταία εβδομάδα -Αυξάνονται οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι

στις

Επιδεινούμενη τάση εμφανίζουν οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες για τον κορωνοϊό, όπως προκύπτει από την 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της αύξησης των κρουσμάτων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος θανάτων και το πλήθος κρουσμάτων στις ΜΕΘ έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση.

Όσον αφορά στον δείκτη Rt παρουσιάζει μικρή μείωση στο 0,72.Αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση: «Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει μία επιδεινούμενη τάση. Συνεχίζεται η σταθεροποίηση στο μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων, που διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 220 κρούσματα ανά ημέρα, από 216 στην προηγούμενη έκθεση. Ωστόσο παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο θανάτων και νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ»

Όσον αφορά στα κρούσματα, συνεχίζεται η σταθεροποίηση στο μέσο όρο των ημερησίων περιστατικών, που διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 220 ανά ημέρα, από 216 στην προηγούμενη έκθεση. Σύμφωνα με την έκθεση, σε ημερήσια βάση, υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα (περίπου 10%-12%) στις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά εγχώρια κρούσματα.

Η Αττική κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στα νέα κρούσματα και τα υπόλοιπά εμφανίζονται διάσπαρτα στην επικράτεια.Αξίζει να σημειωθεί πως το ημερήσιο πλήθος κρουσμάτων, από τις αρχές Αυγούστου, έχει παγιωθεί σε τριψήφιο ημερήσιο αριθμό.Συνολικά πλέον το πλήθος των κρουσμάτων στη χώρα έως τις 02.09 είναι 10.524 και o ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων έχει διαμορφωθεί στις 24 μέρες.

Αυτή η επιτάχυνση επιβεβαιώνεται από την παρακολούθηση του εβδομαδιαίου Rt ως βασικού δείκτη εξέλιξης της επιδημίας και τα συνακόλουθα διαστήματα εμπιστοσύνης.Πορεία του επιδημιολογικού δείκτη Rt με 95% διάστημα εμπιστοσύνης

Όπως τονίζει η έκθεση, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης.

Η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων.

Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον.Η έκθεση τονίζει ότι συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες.

Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται, τα οποία ως ένα βαθμό οφείλονται και στον αυξημένο αριθμό των test που πραγματοποιούνται, αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς.Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα).

Το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 38 από 31 ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 4. Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. Κατοίκους. (111η θέση / 26 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους) όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκ. κατοίκους. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 24 από 28 ημέρες, ενώ των θανάτων, ανήλθε στις 125 από 123 ημέρες. Σημειώθηκε επομένως επιτάχυνση στα κρούσματα και σχετική επιβράδυνση στους θανάτους, αναφορικά με την προηγούμενη έκθεση. Με βάση τις παραπάνω τάσεις, το Rt εκτιμάται σε 0,72.

Πηγή: Κορωνοϊός: «Επιδεινούμενη τάση» την τελευταία εβδομάδα -Αυξάνονται οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s