Άλλα λες άλλα καταλαβαίνει! Πώς να αντιμετωπίσεις την ασυνεννοησία στη σχέση

στις

Μερικοί από τους πιο ομηρικούς καυγάδες ξεκινούν από μια απλή παρανόηση. Η ασυνεννοησία μπορεί να δημιουργήσει τρομερή ένταση σε ένα ζευγάρι, καθώς κάνει τον έναν από τους δύο να οδηγείται σε λάθος συμπεράσματα. Ωστόσο, συμβαίνει πολύ πιο συχνά από ό,τι πιστεύεις. Σίγουρα, έχεις κι εσύ ζήσει καταστάσεις όπου ο σύντροφός σου εξέλαβε μια κουβέντα σου με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτό που εννοούσες κι αυτό έγινε αφορμή για μια σειρά από παρεξηγήσεις που θα έκανε ακόμα και τους σεναριογράφους των Friends να μείνουν με το στόμα ανοιχτό.

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο Fighting for your Marriage, η ασυνεννοησία είναι τις περισσότερες φορές απλώς αναπόφευκτη. Κι αυτό, επειδή όλοι μας χρησιμοποιούμε ένα σωρό φίλτρα κατά την επικοινωνία μας, μέσα από τα οποία περνάμε αυτά που ακούμε. Έτσι, η αρχική φράση με αυτή που τελικά φτάνει στην αντίληψή μας, συχνά απέχουν σημαντικά.

Οι αιτίες που φέρνουν ασυνεννοησία

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου, οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους άλλα λέμε κι άλλα καταλαβαίνουν οι σύντροφοί μας είναι οι εξής:

Οι αντιπερισπασμοί: Όταν κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση σε ένα χώρο όπου υπάρχον πολλοί αντιπερισπασμοί, είναι πρακτικά αδύνατον να εστιάσουμε σε αυτό που ακούμε. Γι’ αυτό όταν θέλεις να μιλήσεις για κάτι σημαντικό με το άλλο σου μισό, διάλεξε με προσοχή το χώρο και το χρόνο, ώστε να είσαι σίγουρη ότι θα μπορείτε κι οι δύο να έχετε όλη την προσοχή σας στραμμένη στην κουβέντα σας.

Τα συναισθήματα: Κάποιος που νιώθει θυμό, άγχος ή θλίψη, μπορεί πολύ εύκολα να παρερμηνεύσει ό,τι ακούει. Αναγνωρίζοντας την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε εύκολα πού οφείλεται η ασυνεννοησία.

Οι πεποιθήσεις και οι προσδοκίες: Οι άνθρωποι πολλές φορές έχουν την τάση να βλέπουν σε μια κατάσταση αυτό που ήδη έχουν σχηματίσει στο μυαλό τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κι ο άλλος οφείλει να προσπαθήσει να διαβάσει τη σκέψη τους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι σκόπιμο να επισημαίνουμε τι είναι γεγονός και τι υποθετικό σενάριο.

Η τάση για αυτοπροστασία: Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να μας εμποδίσει να πούμε αυτό που ειλικρινά σκεφτόμαστε ή νιώθουμε.

Τι να κάνεις

Την επόμενη φορά που θα διαπιστώσεις ότι έχετε ξεκινήσει καυγά από ασυνεννοησία, ακολούθησε αυτές τις συμβουλές:

Άφησε το παρελθόν εκεί όπου ανήκει: Πολλές διαφωνίες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι ξεκινούν από κάτι που έγινε ή ειπώθηκε στο παρελθόν. Προσπάθησε, αντί να επιδιώκεις να αποδείξεις ότι είχες δίκιο για ό,τι κι αν ήταν αυτό που συνέβη παλιά (ακόμα κι αν το «παλιά» είναι πριν από μία ώρα), να εστιάσεις στο τώρα. Απλά επαναδιατύπωσε το θέμα λέγοντας «δεν έχει σημασία τι έγινε τότε, αυτό που θέλω να καταλάβεις αυτή τη στιγμή είναι…».

Αναγνώρισε τα δικά σου φίλτρα και προετοίμασε τον άλλον: Κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι κάτι σε εμποδίζει από το να είσαι αντικειμενική και σε οδηγεί σε παρανοήσεις και ασυνεννοησία, ξεκαθάρισε το τοπίο. Για παράδειγμα, μια μέρα που έχεις γυρίσει εκνευρισμένη από τη δουλειά, πες στο σύντροφό σου ότι η διάθεσή σου δεν έχει να κάνει με εκείνον και τη συμπεριφορά του και εξήγησέ του το λόγο για τον οποίο ίσως σε βλέπει απόμακρη και αναστατωμένη. Κάνοντας συχνά αυτή την «άσκηση» θα μάθετε ποιες είναι οι συνθήκες που επηρεάζουν την κρίση και τη διάθεση του άλλου, αλλά και να σέβεστε τις ιδιαιτερότητές σας.

https://www.madamefigaro.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s