Φονικό πάθος στον κόσμο της τέχνης και του πνεύματος

στις

Tο πρώτο  μυθιστόρημα του Γερμανού Gunnar Kaiser, «Κάτω από το δέρμα», έχει χαρακτηριστεί «φιλοσοφικό θρίλερ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, σε μετάφραση Βασίλη Τσαλή.

Νέα Υόρκη, τέλος της δεκαετίας του ’60. Ο σπουδαστής λογοτεχνίας Τζόναθαν Ρόζεν γνωρίζει τον βιβλιόφιλο δανδή Γιόζεφ Άιζενσταϊν. Μέσω του μυστηριώδους αυτού μεσήλικα, ο άβγαλτος νεαρός δεν θα έρθει μόνο σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης και του πνεύματος, αλλά θα διδαχτεί επίσης  την τέχνη της ερωτικής αποπλάνησης –και εκείνες οι φωτεινές μέρες θα σηματοδοτήσουν την ενηλικίωσή του.

«Τις σκοτεινές μέρες του Ιούλη τις περνούσαμε, ο Άιζενσταϊν κι εγώ, με συντροφιά την εκλεκτή και την όχι και τόσο εκλεκτή κοινωνία της Νέας Υόρκης. Την πρώτη φορά που με πήρε μαζί του σε ένα πάρτι, είχα την εντύπωση ότι αυτός ήταν ο οικοδεσπότης και ο σπιτονοικοκύρης, κινούνταν στον χώρο με τον αέρα του κοσμοπολίτη, απευθυνόταν με άνεση στις μικρές συντροφιές, τις κυρίες με τις γούνες  και τους κυρίους με τα σμόκιν. Και ο ίδιος ήταν κομψός, όμως είχε μια κομψότητα άλλης εποχής. […]

Πηγαίναμε αργά και φεύγαμε νωρίς, όμως κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας αυτός ήταν το επίκεντρο. Γνώριζε όλον τον κόσμο και τον γνώριζε όλος ο κόσμος. Τον προσέγγιζαν, τον περιτριγύριζαν, γελούσαν όταν γελούσε, και κουνούσαν το κεφάλι τους με νόημα όταν το έκανε εκείνος. Τον αποκαλούσαν κύριο  Άιζενσταϊν όταν αναφέρονταν σ’ εκείνον, και Γιόζεφ όταν μιλούσαν μαζί του. Κι όμως όλοι κρατούσαν μια διακριτική απόσταση, σαν να υπήρχε κάποια κρυφή συμφωνία. Η αύρα του απρόσιτου που τον τύλιγε τους κρατούσε σε απόσταση, σχημάτιζε έναν αόρατο κύκλο γύρω του, τον οποίο δεν τολμούσε κανείς να διασπάσει […] Ήταν η σκοτεινή καρδιά των πάρτι, μέσα στην οποία συνέκλιναν όλα. Ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων αυτού του κόσμου. Του κόσμου μου».

Με το πέρασμα του χρόνου, ο Τζόναθαν αρχίζει να υποψιάζεται ότι πίσω από τη βιτρίνα του μέντορά του κρύβεται ένα φοβερό μυστικό. Αυτή η υποψία όμως δεν θα γίνει βεβαιότητα, παρά μόνο δύο δεκαετίες αργότερα…    

Περνώντας μέσα από τον  σκοτεινό κόσμο των βιβλίων, η ιστορία είναι ένα ταξίδι από τη Νέα Υόρκη του ’69 στο Βερολίνο και από την εποχή του Μεσοπολέμου στην πτώση του Τείχους.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s