Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέμα έκθεσης 2020: Υψηλών απαιτήσεων τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στις πανελλήνιες

Υψηλότερων απαιτήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν το θέμα έκθεσης 2020 σύμφωνα με την Ομάδα Φιλολόγων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ.  «Το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, Κείμενο 2: «Γράφειν» του Κώστα Τσιρόπουλου και Κείμενο 3: ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» ήταν τα θέματα που έπεσαν σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στις φετινές πανελλήνιες

Advertisements

Τις Πανελλήνιες 2020 άνοιξε το θέμα έκθεσης, μετονομασμένο ωστόσο -βάσει του νέου τρόπου εξέτασης- σε «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», αφού πλέον οι μαθητές διαγωνίζονται και σε ένα θέμα σχετιζόμενο με λογοτεχνικό κείμενο.

Ως εκ τούτου, οι φετινοί υποψήφιοι καλούνται να διαχειριστούν ένα διαγώνισμα διαφορετικής δομής από αυτά των προηγούμενων ετών και σαφώς υψηλότερων απαιτήσεων, διαχωρισμένο σε τέσσερις (4) ομάδες θεμάτων. Τα θέματα αυτά αξιολογούν τις επιδόσεις τους στο επίπεδο της κατανόησης και του βαθμού πρόσληψης των νοημάτων πάνω σε 3 κείμενα, διαφορετικού τύπου: επιφυλλίδα, δοκίμιο, ποίημα αλλά και στις γλωσσικές και μετασχηματιστικές τους ικανότητες.

Αναλυτικότερα, οι φετινοί υποψήφιοι χρειάστηκε να διαβάσουν προσεκτικά και να κατανοήσουν το Κείμενο 1: επιφυλλίδα «Το γιατρικό της αμόλυντης λογοτεχνίας» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, Κείμενο 2: «Γράφειν» του Κώστα Τσιρόπουλου και Κείμενο 3: ποίημα του Τίτου Πατρίκιου από τη συλλογή «Σε βρίσκει η ποίηση» ώστε να ανταποκριθούν στα εξής θέματα:

ΘΕΜΑ Α: Αφορά την κατανόηση και πύκνωση σε 60-70 λέξεις συγκεκριμένων πληροφοριών του πρώτου κειμένου.

ΘΕΜΑ Β: Διακρίνεται σε 3 ερωτήματα εστιασμένα σε μορφοσυντακτικές δομές, οργάνωση λόγου και κατανόηση συγκεκριμένων σημείων των Κειμένων 1 και 2.

ΘΕΜΑ Γ: Πρόκειται για το μοναδικό ερώτημα που αφορά στη Λογοτεχνία, στο οποίο οι υποψήφιοι πρέπει μέσα από κριτική ματιά και συνδυαστική ικανότητά στους κειμενικούς δείκτες αλλά και τις εύστοχες παραπομπές στο ποίημα το εντοπίσουν το θέμα του που κατά τη γνώμη τους αναδύεται και να τοποθετηθούν προσωπικά για το ρόλο της ποίησης.

ΘΕΜΑ Δ: Στο τελευταίο θέμα του διαγωνίσματος οι υποψήφιοι καλούνται να αναπτύξουν τις σκέψεις τους για την ανάγνωση του βιβλίου και το ρόλο της στη διαχείριση του προσωπικού χρόνου σε ένα κείμενο 300-350 λέξεων υπό τη μορφή άρθρου σε ιστοσελίδα. Στο κείμενό τους μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά και σχετικά επιχειρήματα από τα κείμενα αναφοράς.

Από την Ομάδα Φιλολόγων του ΜΕΘΟΔΙΚΟΥ

ΜΕΘΟΔΙΚΟ Φροντιστήριο | http://www.methodiko.net

https://www.dikaiologitika.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: